Politika

Drecun: Kontinuirani pritisak na srpski narod na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

09:44

Drecun: Kontinuirani pritisak na srpski narod na KiM
Milovan Drecun - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju (KiM) Milovan Drecun izjavio je da poslednja dešavanja na KiM pokazuju da se vrši kontinuirani pritisak na srpski narod kako bi se jednostavno ljudima stavilo do znanja da nisu poželjni da žive tamo.

On je za Pink rekao da se dešavaju stvari i sprovode mere kojima se otežava život srpskog naroda na KiM i da se stvara situacija koja je besperspektivna za Srbe.

Prema Drecunovim rečima, za sve to vreme premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti plasira priču o navodnoj deeskalaciji, spominje nekakvu građansku inicijativu za smenu gradonačelnika, a sve je to, ističe, "fingiranje te deeskalacije".

"Pod maskom deeskalacije koja nikako ne može da se okarakteriše kao situacija koja će voditi smirivanju aktuelne krize na severu KiM, Kurti preduziima jednostrane akcije koje predstavljaju nastavak užasnog terorisanja i pritiska na srpski narod", naglasio je Drecun.

Naveo je da se sprovode hapšenja po raznim osnovama i da se ne dozvoljava ulazak kamiona sa srpskom robom iz centralne Srbije na KiM, što onemogućava redovno snabdevanje našeg naroda hranom i lekovima.

On je dodao i da za 48 srpskih firmi preti zabrana rada, jer imaju odrednice Srbija ili KiM u svojim nazivima. Prema njegovim rečima, tu je prvenstveno na udaru MTS koji prištinskim vlastima jako smeta jer ima 30.000 pretplatnika u svom kablovskom sistemu, a to su, kako ističe, Srbi koji se tako informišu.

"Kad neko želi da pokori neku zajednicu i narod, on prvenstveno želi da ga dezinformiše i da mu plasira informacije koje odgovaraju onoj strani koja to radi. Kurtiju bi veoma odgovarao da se ukine taj kablovski sistem", naglasio je Drecun.

On je naveo i da je dobio podatak da, pored Srba, i 20.000 Albanaca koristi usluge mobilne telefonije, odnosno pretplatnici su MTS-a i ta kompanija bi mogla da se proširi na celu teritoriju KiM.

"Sada hoće da ukinu MTS i da onemoguće srpskom narodu da gleda našu televiziju", dodao je Drecun i podsetio da je Telekom Srbija jedina komunikacija za srpsku zajednicu na severu KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija