Politika

Beriša: Kurti zloupotrebljava Albance u Severnoj Makedoniji, hoće da izazove sukob

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2023

-

16:41

Beriša: Kurti zloupotrebljava Albance u Severnoj Makedoniji, hoće da izazove sukob
Beriša: Kurti zloupotrebljava Albance u Severnoj Makedoniji, hoće da izazove sukob - Copyright Prinstscreen YouTube/kanal9tvns

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša ocenio je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti zloupotrebljava opozicione partije Albanaca u Severnoj Makedoniji da bi ostvario svoj ratni plan i izazvao sukobe.

Kurti se u petak tokom nezvanične posete Severnoj Makedoniji sastao samo sa liderima opozicionih partija Albanaca i prisustvovao preimenovanju ulice "Druga makedonska brigada" u "Ulicu Adem Demaći", u skopskoj opštini Čair.

Na skupu u centru Tetova tokom Kurtijeve posete bila je istaknuta zastava tzv. "velike Albanije", koja obuhvata delove Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke.

Na pitanje da prokomentariše Kurtijevu posetu Severnoj Makedoniji i kako to može da utiče na stabilnost u regionu, posebno imajući u vidu da je Kurti privatno otišao u drugu zemlju gde je propagirao "veliku Albaniju", Beriša kaže da nije iznenađen imajući u vidu da je, kako je rekao, Kurtijev politički učitelj upravo Adem Demaći koji je zbog iste politike bio u zatvoru.

"Ta njegova ideja je uvedena u program partije Aljbina Kurtija i on to samo realizuje sa ciljem da bi uradio dve stvari. Jedna je ta da bi izvršio pritisak na Evropsku uniju, a prava njegova ideja je da on bude vođa svih Albanaca na prostoru Zapadnog Balkana. On će nastaviti sa tim da izaziva", ocenio je Beriša.

On kaže da ne treba zaboraviti činjenicu da su pre nekoliko godina Albanci i Makedonci u Severnoj Makedoniji "ratovali" oko pozicija i da su "jedva" došli do nekog nivoa saradnje.

"Sada Aljbin Kurti opozicione partije Albanaca u Severnoj Makedoniji u potpunosti zloupotrebljava da bi ostvario ratni plan, a taj njegov ratni plan je ideja da se to proširi na centralni deo Srbije, odnosno u Preševsku dolinu. On u svojim nastupima govori o istočnom Kosovu, a ne o centralnoj Srbiji. Smatra da je Preševska dolina deo istočnog Kosova i samim tim je metu nacrtao na čelu predsednika Srbije Aleksandra Vučića", smatra Beriša.

On je ocenio da je to "bolesna" Kurtijeva ideja, a da se ako u tome ne uspe može očekivati da će pokušati da izazove sukobe na severu Kosova koji bi se preneli na sukob između Vojske Srbije i KFOR-a.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija