Politika

Brnabić o pismu političara iz SAD i EU koje je objavila Ališa Kerns: Dokaz da Kurti ima podršku za podrivanje mira

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

08/08/2023

-

12:35

Brnabić o pismu političara iz SAD i EU koje je objavila Ališa Kerns: Dokaz da Kurti ima podršku za podrivanje mira
Brnabić o pismu političara iz SAD i EU koje je objavila Ališa Kerns: Dokaz da Kurti ima podršku za podrivanje mira - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da su pismo koje su pojedini političari uputili SAD, EU i Velikoj Britaniji i tvitovi Ališe Kerns, Mihaela Rota i Boba Menendeza više nego dobrodošli, jer pružaju živi dokaz da Aljbin Kurti zaista uživa punu podršku i ohrabrenje za podrivanje mira i stabilnosti na Balkanu, izbegavajući primenu postignutih sporazuma, kao i za podrivanje osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je na Tviteru, odgovarajući na to pismo i tvitove u kojima se traži da zapadne zemlje zaštite Kosovo od Srbije, istakla da Kurti izbegava primenu oba Briselskog sporazuma, odbija da osnuje Zajednicu srpskih opština već više od 10 godina i izbegava primenu Ohridskog sporazuma kojim je predviđena primena Briselskog sporazuma. 

"Sve što neko treba da zna o demokratiji i vladavini prava na Kosovu* je sledeće: 1. Od početka ove godine pripadnici kosovskog* bezbednosnog aparata pucali su na 6 Srba i niko nije odgovarao; 2. Pripadnik kosovske* policije, koji je na Badnje veče pucao na dečaka (11 godina) i mladića (21 godina) pušten je iz pritvora i sada je na slobodi; 3. Od početka Kurtijeve administracije 2021. godine, do danas, nezakonito su uhapšena 32 pripadnika srpske nacionalnosti, od kojih su neki, bez podizanja optužnice, bili u zatvoru preko 20 meseci, uz pretrpljenju torturu, maltretiranje i svakodnevne uvrede na nacionalnoj osnovi", istakla je Brnabić.

Ukazala je da je najupečatljiviji primer (ne)pristrasnosti i (ne)objektivnosti onih koji su inicirali to pismo to što je Ališa Kerns uspela da postane jedna od retkih osoba čije je izjave KFOR morao da demantuje. 

"Kada je Kerns izjavila da Srpska pravoslavna crkva švercuje oružje na Kosovo*, KFOR je, kao vojna misija NATO-a, izjavio: 'Nema dokaza o navodnom švercu koji se vrši... u pravoslavnim crkvama kolima hitne pomoći'. Uprkos ovoj jasnoj izjavi KFOR-a, Kerns nastavlja da ponavlja ove laži, čak i u ovom pismu. I to sumira sve što treba znati o samom pismu", naglasila je premijerka Srbije.

Šta stoji u pismu koje je upućeno zvaničnicima EU i SAD?

Prethodno su političari iz Evrope i Sjedinjenih Država uputili pismo visokim zvaničnicima Evropske unije i Vašingtona tražeći da EU i SAD promene pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju, objavio je Radio Slobodna Evropa, a preneo je Fonet. 

Britanska poslanica Ališa Kerns objavila je pismo koje je upućeno američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozepu Borelju i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju. Ona je rekla da je to pismo potpisalo 10 predsednika odbora za spoljne poslove i 56 poslanika.

U pismu se traži "ravnoteža i proporcionalnost u interakciji sa Kosovom i Srbijom" i ocenjuje da nedostatak pritiska na Srbiju, posle pritvaranja trojice kosovskih policijaca i neuspeh pozivanja na odgovornost onih koji su napali pripadnike Kfora, ukazuje na "nedostatak jednakosti u rešavanju tenzija".

Ističe se da sadašnji pristup ne funkcioniše i da treba obezbediti da se ne usvoje politike koje, kako se ističe, Beograd stavljaju u centar politike prema Balkanu.

U pogledu izbora, u pismu na koje se poziva RSE, navodi se da je "Kosovo nezavisna država" i da "pokušaje da Srbija opstruira demokratske izbore na Kosovu treba javno kritikovati kao mešanje spolja". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija