Politika

Vučić: Sutra razgovor sa Zelenskim u četiri oka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2023

-

17:31

Vučić: Sutra razgovor sa Zelenskim u četiri oka
Printscreen/TV Pink - Copyright Printscreen/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas u Atini imao dobar razgovor sa Ursulom fon der Lajen, predsednicom Evropske komisije, a da će sutra ujutro imati bilateralni sastanak s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, te da veruje da će taj razgovor biti dobar i otvoren i da će biti reči oko dešavanju na Kosovu i nepriznavanju teritorijalnog integriteta.

Vučić je najavio da uskoro u Beogradu očekuje posetu evropskog posrednika Miroslava Lajčaka.

Razgovori s Ursulom fon der Lajen su, kako je naveo, bili dobri i "ne sasvim laki", ali to je, dodao je predsednik Srbije, logično.

"Govorili smo o infrastrukturnim projektima, ali i o strateškoj saradnji Srbije i EU u oblasti energetike, zelene energije, rudarstva i o važnim pitanjima o Kosovu . Uskoro u Beogradu očekujem i Miroslava Lajčaka", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da se skup u Atini održava u "nekom čudnom formatu za koji ne razume kako je pravljen".

"Pozvali su pet zemalja sa Zapadnog Balkana, ali nejasno kako ko i na koji način zbog njihovih nekih bilateralnih odnosa, a pozvana je i Priština iako Grčka ne priznaje Kosovo i čak će Aljbin Kurti imati bilateralni sastanak s grčkim premijerom", rekao je Vučić.

Kako je dodao, pozvani su Hrvati, Rumuni i Bugari.

"Interesantno, Mađari nisu pozvani. Pozvan je i Volodimir Zelenski koji dolazi i zbog njegove bezbednosti nismo mogli mogli da govorimo ko dolazi. Biće prisutna i Maja Sandu, predsednica Moldavije", naveo je predsednik Srbije.

Kako je dodao, od zemalja čiji će predstavnici biti prisutni, jedino Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali dodao je, "vako ima svoj izbor". 

On je, najavivši susret sa Zelenskim, rekao da se on održava na zahtev ukrajinskog predsednika, u četiri oka i da veruje da će razgovor biti otvoren. 

Predsednik je naglasio da je "naše da se borimo za Srbiju na svakom mestu i da ne odustajemo od nacionalnih i državnih interesa". To će, dodao je, u narednom periodu da bude sve teže.

Na pitanje da li će na večerašnjoj večeri Rusija biti glavna tema predsednik odgovara da u to nema nikave sumnje.

"Tu su sada dva pitanja, ali bolje da sačekamo da se završi veče. Imali smo nekakve akte koji su neformalnog karaktera, ništa ne potpisujemo, ali je tu već danima, tako traje i nama nije problem da pomenemo formulaciju iz UN ko je pogazio međunarodno pravo, ko je izvršio invaziju. To je jasno i spremni smo da kažemo, i Srbija je sa tim saglasna. Ali postoje stvari sa kojima Srbija ne može da se saglasi - znam da će to večeras biti glavna tema", rekao je Vučić.

On je istakao da će ponoviti stav Srbije i stav Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Sve drugo, teritorijalni integritet poštujemo, nadamo se da će i Ukrajina poštovati naš. Da li je Rusija prekršila međunarodno javno pravo napadom na Ukrajinu - očigledno je, sve je to u redu, ali kada je reč o uvođenju sankcija i optužbama ko je počino ratne zločine, u tome neću da učestvujem, dok ne budem video da je zemlja u užasno teškoj situciji. Tada ću to reći, ali još nisam siguran da smo suočeni sa tim", rekao je predsednik.

FoNet/Evropska komisija

 

 

Vučić je najavio da će se obratiti građanima Srbije sutra ili prekosutra u zavisnosti od obaveza.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis organizovaće večeras neformalnu večeru za lidere regiona, na kojoj će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na sastanku, koji će biti održan u vili Maksimos, razgovaraće se o proširenju i evropskoj budućnosti regiona, kao i o energetskoj bezbednosti na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

Na večeri će, kako je ranije javio Tanjug, pored Vučića, biti prisutni predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Na skupu će učestvovati i lideri zemalja regiona koje su članice EU - premijer Bugarske Nikolaj Denkov, Hrvatske Andrej Plenković i Rumunije Jon-Marsel Čolaku, dok su predsednica Slovenije i predsednik Albanije sprečeni da dođu.

Predsednik Vučić izjavio je da će se na današnjem neformalnom sastanku lidera regiona u Atini, kome će prisustvovati visoki predstavnici EU, razgovarati o evrointegracijama Zapadnog Balkana, a da za ostale teme nije siguran.

On je juče u izjavi za srpske medije u Budimpešti, na pitanje novinara o čemu će se razgovorati u Atini, rekao da će biti i drugih tema, ali da ne može o tome da govori jer je takav dogovor.

"To je super tema i to je odlično, a videćemo koje će biti druge teme. Ne bi oni mene zbog toga zvali. A čak i da znam, ne bih o tome govorio, jer dogovor je da o tome ne pričam", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija