Politika

Susret Vučića sa Zelenskim: Mnogobrojni sastanci na marginama skupa u Atini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2023

-

20:28

Susret Vučića sa Zelenskim: Mnogobrojni sastanci na marginama skupa u Atini
Aleksandar Vučić i Volodimir Zelenski - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučiće večeras se u Atini susreo s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim pred početak neformalne večere koju je za lidere sa Zapadnog Balkana i predstavnike EU priredio grčki premijer Kirijakos Micotakis. Na instagram stranici buducnostsrbijeav objavljena je fotografija uz kratak opis "Susret pred početak razgovora u Atini sa Zelenskim".

Vučić je prethodno najavio da će susret u četiri oka s ukrajinskim predsednikom imati sutra ujutro.

"Želim da vas obavestima da ću sutra ujutru na zahtev ukrajinskog predsednika imati bilateralni sastanak sa njim, tako da ću sesti i razgovarati sa Zelenskim u četiri oka o svemu onome što se u poslednje vreme događalo oko KiM, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja. Verujem da ćemo imati dobar i otvoren razgovor", rekao je Vučić.

U Atini se večeras održava večera koju za lidere regiona organizuje grčki premijer Kirijakos Micotakis, a kojoj će pored ostalih prisustvovati i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, sa kojim će se, kako je najavio sutra sastati.

Na večeri su, pored Vučića, biti prisutni predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, rumunski i bugarski premijeri Marsel Čolaku, Tomislav Dončev, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer Kosova Aljbin Kurti.

"Naš posao je da se borimo za Srbiju i njenu evropsku budućnost, ali da ne odustajemo od svog puta slobode, nezavisnosti i samostalnosti. Moj posao je da se borim za našu zemlju i naš narod, ponekad trnovitim i težim putem, kako bi naš narod išao lakšim putem", navedeno je na Instagram profilu buducnostsrbijeav uz fotografije s večere.

 


Vučić je  nakon razgovora sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, da su Srbija i Severna Makedonija istinski prijateljske zemlje.

"Ako mene pitate, bratske", napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Dodao je da između Beograda i Skoplja nema i ne sme da bude nesporazuma.

"Ništa ne tražimo od naše braće, jedino što nudimo je iskreno prijateljstvo", naveo je Vučić.

On je istakao i da je imao "dug i dobar razgovor" s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Podelivši fotografiju s večere predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je napisao da Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija imaju zajedničko evropsko nasleđe, istoriju i budućnost.

"Proširenje ostaje glavni prioritet za EU ​​– snažno sredstvo za negovanje mira, bezbednosti i prosperiteta na našem kontinentu. Moramo pronaći put napred da ovu viziju Evrope pretvorimo u stvarnost", napisao je Mišel.

Fon der Lajen se u Atini odvojeno susrela sa Vučićem i Kurtijem, Zelenski je imao razgovore s grčkim premijerom, dok su hrvatski i grčki premijer na marginama razgovarali o slučaju hrvatskih huligana uhapšenih u Grčkoj.

Komentari (0)

Srbija