Politika

Vučić sa Zelenskim: Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, mislim da neće biti promene odnosa Kijeva prema Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2023

-

08:40

Vučić sa Zelenskim: Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, mislim da neće biti promene odnosa Kijeva prema Srbiji
Printskrin/Tanjug video - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim nakon neformalnog samita u Atini koji je za lidere sa Zapadnog Balkana i predstavnike EU organizovao grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Vučić je, obraćajući se novinarima, rekao da je sa Zelenskim imao veoma korektan, otvoren i iskren razgovor. 

"On je pitao kakvo je stanje i šta ljudi misle u Srbiji. Onda sam govorio šta se zbivalo 1999. godine i govorio o našem teritorijalnom integretitetu, potvrđujući da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da taj stav ne menja", rekao je Vučić.

Naveo je da su razgovarali o različitim oblicima saradnje u budućnosti i da je objasnio situaciju oko Kosova i Metohije.

"Mislim da neće biti promene odnosa Ukrajine prema Republici Srbiji, u poštovanju našeg teritorijalnog integriteta i mislim da je to važan posao koji je bio pred nama. Podržali smo Ukrajinu na evropskom putu", naveo je predsednik Srbije. 

Vučić je prethodno na svom Instagram profilu napisao da je održao "dobar i otvoren" razgovor sa Zelenskim o svim važnim pitanjima, kako za Srbiju, tako i za Ukrajinu, ali i region i svet.

Posle sastanka se oglasio i Zelenski koji je na Tviteru napisao da je imao otvoren, pošten, plodonosan sastanak sa predsednikom Srbije.

"Dobar razgovor o poštovanju Povelje UN o nepovredivosti granica, o zajedničkoj budućnosti naših nacija u evropskom domu, o razvoju naših odnosa što je u obostranom interesu", napisao je Zelenski na Tviteru.

Printskrin/Tanjug video

 

Govoreći o deklaraciji koja je sinoć usvojena u Atini, Vučić je rekao da je bilo 14 učesnika za stolom i da su svi tražili što snažniji narativ i rečnik.

"Mi ne možemo da kao jedna zemlja ili mala zemlja menjamo ono što čine veliki, ali smo uspeli da zamolimo i da izdejstvujemo one stvari koje su protivne našoj politici, da se ne nađu u našem tekstu deklaracije", rekao je predsednik Srbije i dodao da će ovih dana govoriti detaljnije o tome.

Naglasio je da je razgovor sa Zelenskim bio prijateljski, iskren, otvoren, konstruktivan i da veruje da će biti uspešno nastavljena saradnja sa zemljom koja nikada ništa protiv Srbije nije učinila.

"Trudili smo se da ne budemo najglasniji ni u optužbama na račun drugih, naš je posao da štitimo svoje interese i to je to", naveo je.

Govoreći ponovo o deklaraciji, Vučić je rekao da se Srbija nije saglasaila sa delom koji govori o što efikasnijoj primeni sankcija.

"Čitav jedan pasus je o tome, bio je još jedan - govorio sam o tome, ali to ću vam pročitati precizno, to je bio razgovor nas i domaćina kako to ide u krug...", rekao je. 

"Očigledno će biti vruća jesen, brine me rast cena nafte"

Dodao je da je očigledno da će biti vruća jesen, jer će biti mnogo problema. Kako je rekao, dobra vest je da su predsednica EK Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarli Mišel naglasili da je energetska situacija sada mnogo bolja.

"Mene brine rast cena nafte. Ako se nastavi ovako, ode mast u propast. Verujem da su magacini u Evropi popunjeni, to znači da gas ne ide previsoko na tržištu, tako da u svakom slučaju to su dobre vesti, a kako će ovo sa naftom da ide...danas je i samit BRIKS-a. Danas su za njih istorijske odluke. Ako donesu odluku o širenju BRIKS-a, to je važna odluka. Onda oni postaju posle mnogo decenija globalni igrač koji pokušava da napravi alternativu globalnom Zapadu. Ta je geopolitička igrakoja postaje sve zanimljiva", naveo je predsednik Srbije. 

Mišel i fon der Lajen ponovili značaj "agende rasta"

U Atini je sinoć, povodom 20 godina od usvajanja Solunske deklaracije, na inicijativu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, održana neformalna večera za lidere sa Zapadnog Balkana i evropske zvaničnike, kojoj je prisustvovao i predsednik Ukrajine.

Vučić je rekao da je važno to što je razgovarao sa Ursulom fon der Lajen i Šarlom Mišelom koji su, kako je istakao, ponovili značaj takozvane agende rasta i pripreme programa rasta za zemlje Zapadnog Balkana.

"Očekujem osim kroz podršku različitim programima, podstrek za mnoge važne stvari, posebno u Zelenoj agendi - očekujem dodatni novčani priliv za zemlje Zapadnog Balkana, što bi u današnjim uslovima bilo veoma značajno", naveo je. 

Kaže id a su pričali o strateškim stvarima i da se u decembru očekuje otpočinjanje pregovora sa EU za Ukrajinu i Moldaviju.

"Što se nas drugih tiče, za nas je važno ovo što je najavila Fon der Lajen o toj politici rasta, ali mi moramo da imamo u vidu šta je apsorpciona moć EU - oni od 27 zemlja imaju 10 koje finansiraju sve ostale. Pričamo o realnim stvarima, pustite maštarije. Nema drugih koji mogu da budu tzv. nekontributori, zato ne mogu da prihvate neke druge. Danas guraju Ukrajinu, to je logično, ona je u ratu i obavlja posao za sve njih i mora da dobije neki podstrik. Ali čim ja čujem primedbe o vladavini prava i svemu - vidim ja gde to vodi. Za nas je važno da racionalno sa EU sagledamo šta možemo da radimo i važno je što su rekli fon der Lajen i Mišel o jedinstvenom ekonomskom tržištu", rekao je.

Kovačevski snažno reagovao zbog Kurtijeve posete Tetovu

Predsednik je rekao i da je sinoć premijer Makedonije Dimitar Kovačevski snažno regaovao protiv kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog onoga što je Kurti učinio u Tetovu.

"Snažno i otvoreno - tu ću i da zamolim naše zvaničnike da nas ne prave istim kao Kurti. Zato sam sinoć razgovarao sa Kovačevskim, da se izvinjavam ako se neko osetio uvređenim", rekao je. 

Kaže i da je imao vrlo sadržajan razgovor sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i da su pokazali ozbiljan i racionalan pristup budućim evropskim pitnajima.

"Naše je da taj put nastavimo, ali da gledamo šta je sve to što uvek možemo da izvučemo najbolje za našu zemlju", istakao je.

Zaključio je da je u Atini mogao da čuje više važnih i dobrih stvari, i da ih sagleda iz ugla ponašanja Srbije u budućnosti.

"Srbija mora da nastavi svoju slobodarsku politiku, da bude na evropskom putu, da se razvija ubrzano", naveo je Vučić. 

Rekao je i da je zadovoljan, jer se povećava broj penzionera koji se prijavljujuju za penzionerske kartice, kao i zato što je više od pola miliona dece već prijavljeno za jednokratnu novčanu pomoć.

"Očekujemo da ima milion i sto hiljada dece od rođenja do 16 godine koji će se svi prijaviti, što znači da je mera dobra i da je bila potrebna i da smo po tom pitanju pogodili", rekao je Vučić novinarima u Atini.

On je dodao da je jednokratna novčana pomoć od 10.000 dinara dobra i potrebna i majkama i samohranim očevima i hraniteljima i starateljima i da je ta mera uspela.

Komentari (2)

floyd

22.08.2023 09:33

Samo se ti care drži podalje od Zelenskog

Dejan

22.08.2023 13:07

A vi i dalje verujte u ZLU Rusiju i Zlom Putinu i ako nas godinama Rusija iskoristi i vuče za Srpske noseve. Samo napred Rusofili i Putinofili, slušajte i dalje Ruske bajke kako Rusija neće bedno osiromašiti.

Srbija