Politika

Vučić o deklaraciji usvojenoj u Atini: U teškim uslovima izborili smo najbolji pristup, Srbija bila protiv dva člana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2023

-

11:02

Vučić o deklaraciji usvojenoj u Atini: U teškim uslovima izborili smo najbolji pristup, Srbija bila protiv dva člana
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aeksandar Vučić je rekao da su razgovori o deklaraciji koja je usvojena na neformalnom samitu u Atini trajali danima pred sam sastanak i da se Srbija eksplicitno borila protiv dva stava.  

"Jedan član je potpuno izbačen, a ticao se sankcija protiv Rusije. Jedina je Srbija bila zainteresovana za taj član, nijedna druga zemlja. Postojali su razgovori da deo oko ratnih zločina izgleda drugačije", rekao je i daodo da je na kraju usvojena verzija. 

"Nemamo, ne čega da se stidimo, već čini mi se da smo u vrlo teškim uslovima uspeli da izorimo pristup koji je za Srbiju najbolji", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.  

Naveo je da su na sastanku u Atini bile tri zemlje od kojih su dve iz EU, "i jedna koja je nama takođe važna kao što je Ukrajina", koje su pod pritiskom da izvrše priznanje nezavisnosti Kosova. Kako je istakao za beograd su najvažniji razgovori bili o tome.

"Ja sam za Srbiju i gledam šta mogu da izvučem za našu zemlju i srpski narod u celini", rekao je Vučič.

Dodao je da nijedna neformalna večera sa neformalnim zaključcima ne može ništa da promeni, ali je naveo da to može da govori nešto o pravcu razmišljanja.  

Govoreći o susretu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim je rekao da je s njim razgovarao o svemu -  o situaciji na ratištu, evropskom putu Srbije, teritorijalnom integritetu Ukrajne...  

"Imao sam vrlo pristojan i korektan razgovor sa Zelenskim", rekao je Vučić i dodao: "On gleda poziciju Ukrajine, zna šta mu je posao, mi smo imali pristojan razgovor".

"Tražićemo sednicu SB UN, bira se najbolji trenutak"

Govoreći o situaciji na Kosovu, Vučić je rekao da će tražiti sednicu SB UN, zbog užasnih pritisaka koje trpi srpski narod, "zbog nastavka Kurtijevih operacija i svega drugog".

Rekao je da se bira najbolji trenutak i da će to Srbija zatraćiti u trenutku kada joj to bude odgovaralo i u veoma skorom vremenskom periodu. 

Na pitanje o pritiscima na Srbiju tokom sastanka u Atini, rekao je da se od njega svakog dana traži da se uvedu sankciej Rusiji.

"Ne postoji nijedan dan u poslednjih godinu i po dana da mi to neko nije tražio", rekao je predsednik, ali je dodao: "Ako mislite da je bilo lako svima koji se jednoglasno dogovore oko svega da jedna mala Srbija promeni, nije naravno". 

Rekao je da je situacija na ukrajinskom frontu takva da, ako ne dođe do velikih događaja u Moskvi i Kijevu, nemoguće je očekivati pobedu bilo koje strane, a "to nas sve uvodi u veću patnju jer ekonomija strada i na Istoku i na Zapadu". 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija