Politika

Sednica Radne grupe za mentalno zdravlje mladih: Razgovaralo se o smernicama za škole

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2023

-

23:31

Sednica Radne grupe za mentalno zdravlje mladih: Razgovaralo se o smernicama za škole
Sednica Radne grupe za mentalno zdravlje mladih: Razgovaralo se o smernicama za škole - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predsedavala je sednicom Radne grupe za mentalno zdravlje mladih, na kojoj se razgovaralo o smernicama za osnovne i srednje škole kako bi se bolje pripremili za početak školske godine. 

Svi članovi radne grupe biće na raspolaganju direktorima osnovnih i srednjih škola i svim školskim upravama u Srbji, kako bi pomogli u što boljoj implementaciji smernica na terenu, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Okosnica smernica za škole jeste rad sa učenicima na vrednostima kao što su tolerancija, empatija, unapređenje međusobnih odnosa zasvovanih na saradnji i rauzmevanju, uz poštovanje međusobnih razlika. 

Tako će učenici od petog do osmog razreda imati novu slobodnu nastavnu aktivnost – “vrednost i vrline kao životni kompas”.

Doktorka Milica Milovančević Pejčić upoznala je članove radne grupe da su, poučeni iskustvom koje su stekli nakon tragedija, koje su se dogodile u maju, formirali krizne timove koji će od sada uvek biti u pripravnosti,  spremni za ragovanje u kriznim situacijama. 

U slučaju da se dogode zločini ili tragedije sa 3 ili više žrtava na jednom mestu, odmah će se na licu mesta pojaviti tim sa jasnim zadacima i protokolom, kako bi pružio psihosocijalnu podršku svim ugroženim osobama.

Takođe, od početka školske godine, u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji biće prisutna po tri policajca – pre, za vreme nastave kao i posle završetka nastave, a pojačaće se patrole u okolini škola.

Brnabić je rekla da je neophodno češće sastajanja članova ovog tela u narednom periodu, s obzirom na to uskoro počinje nova školska godina.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Premijerka je istakla da je ovo prvi sastanak radne grupe u širem sastavu, sa novoimenovanom ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović, te je napomenula da je sigurna da će ona svojim znanjem i iskustvom doprineti još kvalitetnijem funkcionisanju radne grupe.

Doktorka Milica Milovančević Pejčić rekla je da je u Beogradu radna grupa pružala podršku ugroženima u pozorištu Dadov, kroz individualne i grupne razgovore, a van Beograda radilo se u Mladenovcu, Lazarevcu, Pančevu i Malom Orašju.

Psihosocijalna podrška biće pružana i u u narednom periodu, u Dečijem kulturnom centru u Beogradu, navedeno je u saopštenju.

Brnabić se zahvalila svim članovima radne grupe na predanom radu u prethodnom periodu, kao i na spremnosti da i u budućnosti nastave sa pružanjem podrške svim ugroženim građanima i pomoći učenicima. 

Ponovila je stav da će i u narednom periodu, radna grupa slušati struku, te da je Vlada Srbije praktično podrška lekarima i psiholozima, kako bi pomogla da njihove smernice budu u što većoj meri i implementirane.

Komentari (0)

Srbija