Politika

Petković razgovarao sa ambasadorom Italije o političkoj i bezbednosnoj situaciji na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

14:37

Petković razgovarao sa ambasadorom Italije o političkoj i bezbednosnoj situaciji na KiM
Petković razgovarao sa ambasadorom Italije o političkoj i bezbednosnoj situaciji na KiM - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem, sa kojim je razgovarao o trenutnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na KiM-u, istakavši da je Priština nizom jednostranih i nasilnih akata ugrozila stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u Pokrajini. 

Petković je rekao da zabrinjavaju otvorene pretnje prištinskih zvaničnika, poput takozvanog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija da će tzv KBS uskoro delovati i na prostoru severa naše pokrajine, što je najgrublje kršenje svih sporazuma i garancija NATO u kojima jasno stoji da tzv KBS ne mogu da budu prisutne na severu, navodi se u saopštenju kancelarije za KiM. 

"Otvorene pretnje i provokacije dolaze i od lažnih gradonačelnika sa severa KiM, koji se ponašaju suprotno jasnim smernicama EU o deeskalaciji. Takva je i opasna odluka lažnog gradonačelnika Erdena Atića da zauzme zgradu, u naselju Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj se nalaze prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Službe direkcije Pio Fonda, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn. Petković je naglasio da iza svakog takvog nasilnog poteza prištinskih predstavnika stoji Aljbin Kurti", rekao je Petković.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

On je podsetio i na činjenicu da je još uvek na snazi odluka Prištine o zabrani ulaza na teritoriju pokrajine robe i lekova  proizvedenih u centralnoj Srbiji, što vodi ka izazivanju ekonomskih i humanitarnih problema, po srpski narod na KiM.

"Ovakvi jednostrani, protivpravni i nelegalni potezi prištinskog režima mogu da dovedu do novog podizanja tenzija i izazivanja krize na terenu i ne idu u pravcu nikakve deeskalacije", naglasio je Petković.

Beograd je, kako je istakao Petković, opredeljen za dijalog i mirno rešavanje nesuglasica sa Prištinom, ali sa druge strane ne nailazi na kredibilnog sagovornika spremnog da gradi trajni mir i suživot već isključivo da izaziva nove krize i krši sporazume.

Takođe, Petković je preneo svom sagovorniku zahvalnost Italiji na doprinosu u očuvanju mira u pokrajini, kako kroz angažovanje kontigenta vojnika pri misiji Kfor, tako i kroz nastojanje Vlade Italije da sačuva mir na Zapadnom Balkanu.
 

Komentari (0)

Srbija