Politika

Lajčak u Beogradu s Vučićem: Pokušaj "oživljavanja" dijaloga i priprema za novu rundu u Briselu, dve teme u fokusu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2023

-

12:14

Lajčak u Beogradu s Vučićem: Pokušaj "oživljavanja" dijaloga i priprema za novu rundu u Briselu, dve teme u fokusu
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Ovaj sastanak dolazi nakon što je iz Brisela najavljeno da bi nova runda dijaloga Beograda i Prištine mogla da bude održana u septembru.

"Razgovarao sam više od dva sata sa Miroslavom Lajčakom. Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na KiM i Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta. Preneo sam to specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku", objavio je Vučić na instagram profilu "buducnostsrbijeav"

Lajčak je inače, na marginama Strateškog foruma na Bledu, već razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.   

"Imao sam važan sastanak sa premijerom Kurtijem na Bledu. Naša primarna tema bila je priprema sledećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i primenu plana EU od 3. juna", napisao je Lajčak na društvenoj mreži X. 

Predsednik Vučić je sinoć izjavio da kosovski premijer Aljbin Kurti namerno odugovlači da se sastane sa njim u Briselu  da bi, kako je rekao, obavio svoje prljave poslove na KiM. 

"Ponudili su mi jedan datum da idem u Brisel, ali ne. Kurti ima pametnija posla, jer on kupuje vreme za sprovođenje svojih pretnji u delo, u to sam siguran. Za nekoliko meseci će neko pokušati da razgovara, a u međuvremenu, koliko je Srba uhapšeno, ranjeno, povređeno, koliko je lekova u srpskim bolnicama ostalo i koje su nove mere donete, od zakona o eksproprijaciji i primena eksproprijacije do toga što njegovi rokovi Srbima da moraju da napuste prostorije ističu, da bih on uzeo itd", kazao je Vučić tokom obilaska sela Veliki Radinci.  

Surlić: Dijalog klinički mrtav, Lajčak pokušava da ga oživi 

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić rekao je, komentarišući ove sastanke, da je dijalog Beograda i Prištine u ovom trenutku "klinički mrtav" i da Miroslav Lajčak kao posrednik pokušava po ko zna koji put da ga oživi da nekom novom rungom pregovora, odnosno sastanka na visokom nivou gde bi se stvari pomerile s mrtve tačke. 

"U ovom trenutku možemo videti da se francusko-nemački predlog i aneks iz Ohrida ne primenjuju, ne primenjuje se čak ni u potpunosti plan o tri tačke za deeskalaciju situacije na severu Kosova, Evropska unija je pretila vrlo strogim sankcijama, međutim, mi vidimo da su se te sankcije zaustavile na vrlo simboličnom nivou prema Prištini i naravno da onda postavljamo pitanje kredibiliteta posrednika, kredibiliteta Evropske unije", rekao je Surlić za RTS. 

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Kako je naveo, dok god se postižu se sporazumi, a nema sankcija za jednu ili drugu stranu za neispunjavanje tačaka sporazuma, ne možemo govoriti o bilo kakvoj uspešnosti samog procesa. 

Dve ključne teme

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je izrazio sumnju da će Lajčakova poseta dati rezultate, jer je, kako kaže, ključ problema u Prištini. 

"Mislim da Lajčak želi da ubrza proces između Beograda i Prištine i da sve što radi je radi postizanja dogovora koji će se implementirati, jer to bi u krajnjoj liniji bilo neka vrsta pozitivne ocene njegovog rada, budući da je on od strane najznačajnijih političara EU odabran za čoveka koji treba da se bavi tom problematikom", rekao je Vuk Stanković za Kosovo online.

Ipak, kako ocenjuje, evropskom izaslaniku za sada misija baš ne ide od ruke, bez obzira na to što ulaže veliku energiju i ima ambicije da uspešno završi posao. Ističe da mu veći problem i opstrukciju pravi prištinska strana nego Beograd.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Direktor istraživanja ISAK fonda Igor Novaković kaže za Kosovo onlajn da Lajčak u Beograd dolazi sa dve glavne teme - izbori na severu Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Osnovno pitanje koje se nameće je - kako dalje. Zapad očekuje da će uskoro doći do izbora na severu Kosova, međutim, način na koji to zagovara Priština, nisam siguran da će biti prihvaćen od strane Srba na Kosovu i ova kriza će verovatno biti nastavljena. Izbori na severu i i ZSO u ključne teme. Ako su očekivanja Zapada i ako Lajčak dolazi da pregovara sa Beogradom da privoli Srbe sa severa da izađu na izbore ovako kako ih je Kurti zamislio, putem peticije, nisam siguran da će to biti moguće", navodi on. 

Makronovo upozorenje 

Čini se da se pritisak od strane EU pojačava, a u tom maniru je predsednik Francuske Emanuel Makron nedavno izjavio da se od Beograda i Prištine očekuje angažovanje na sprovođenju francusko-nemačkog predloga. 

"Sa Nemačkom smo napisali novu mapu puta kada je reč o razlikama između Srbije i Kosova. Verujem da je ovo dobra mapa puta koju su podržali evropski pregovarači i naš predstavnik, tako da očekujemo jasno angažovanje obe strane", poručio je Makron na konferenciji za medije. 

On je dodao da se očekuje "jasno angažovanje" obe strane u vezi sa izborima u opštinama na severu KiM, kao i ponovno učešće Srba u institucijama. "Očekujemo da će se mir vratiti u ovaj region", naveo je Makron. 

Tanjug/AP/Yves Herman

 

Istakao je da su Francuska i Nemačka preuzele određene obaveze kada je reč o viznoj politici i drugim ekonomskim pitanjima, koja će, kako je rekao, biti razmotrena ukoliko se strane ne budu ponašale odgovorno. 

Kurti: Proleće 2024. rok za normalizaciju odnosa

Inače, kosovski premijer Aljbin Kurti je nedavno izjavio da smatra da je proleće 2024. godine, kada se održavaju izbori u SAD i EU, rok do kojeg Kosovo i Srbija treba da normalizuju odnose, prenosi Blumberg. 

Kurti ovaj rok navodi kao optimalni, jer će nakon toga, kako je rekao, "saveznici biti zaokupljeni izborima". 

"Postoji osećaj hitnosti za sprovođenje sporazuma i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije usmerenih na uzajamno de fakto priznanje, najkasnije do proleća sledeće godine", rekao je Kurti u intervjuu koji je za Blumberg dao na Bledu. 

Komentari (0)

Srbija