Politika

DS, Srce, Zajedno i Rumunska partija potpisali Deklaraciju o zajedničkom delovanju

Komentari

Autor: FoNet

30/08/2023

-

21:15

DS, Srce, Zajedno i Rumunska partija potpisali Deklaraciju o zajedničkom delovanju
Deklaracija o zajedničkom delovanju - Copyright FoNet/Zajedno

veličina teksta

Aa Aa

Demokratska stranka (DS), Srbija centar, stranka Zajedno i Rumunska partija večeras su u Radničkom domu u Novom Sadu potpisale "Deklaraciju o zajedničkom delovanju".

Potpisivanju deklaracije je prethodila tribina na kojoj su govorili predsednik DS Zoran Lutovac, predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš i kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović, navodi se u saopštenju.

Zelenović je rekao da ove stranke već duže vreme sarađuju i da žele da taj zajednički rad podignu na viši nivo.

"Svima je jasno da se energija koju su iznedrili protesti protiv nasilja mora iskoristiti i da je vreme da naše delovanje dobije novi oblik. Želimo da dođemo do što više ljudi u Srbiji i nastavićemo da zajednički radimo u tom pravcu“, kazao je Zelenović.

On je dodao i da deklaracija koju su te stranke potpisale predstavlja vrednosti koje dele i za koje se zajedno bore.

„Verujemo da će veliki broj građana to podržati. Želimo da se izborimo za bolji život, za demokratske vrednosti i društvo u kojem se svi osećamo sigurno. Jasno je da je prvi korak ka tome da pobedimo ovaj režim koji nam svima donosi zlo – vreme je da preuzmemo stvari u svoje ruke i da krenemo u pobede“, rekao je Zelenović.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković smatra da je ovo važan korak ka pobedi nad režimom koji naše društvo vodi u sunovrat.

„Mesecima zajedno hodamo u borbi protiv nasilja i to je bio glavni razlog našeg zbližavanja. Sada smo napravili još jedan značajan korak u borbi za bolji život i stvaranje sigurnog društva. Želimo da svi građani imaju institucije koje rade za njih i koje im garantuju ljudska i radna prava, da svi mogu dostojanstveno da žive od svojih plata i penzija i da mogu da planiraju svoju budućnost", rekla je ona.

FoNet/Zajedno

 

Stojković je navela da veruju da će veliki broj građana prepoznati ove napore i da će im se pridružiti u toj borbi.

U Deklaraciji se navodi da potpisnici ostavljaju mogućnost da im se pridruže i druge političke stranke, udruženja, pokreti, organizacije i pojedinci koji sa njima dele uverenje da se ukrupnjavanjem snaga mogu suprotstaviti daljem propadanju Srbije i izboriti se za uređenu državu, društvo pravde i odgovornost u politici i društvu.

Potpisnici ističu da će zajednički delovati u borbi za punopravno članstvo Srbije u EU i za ostvarenje evropskih vrednosti, za poštovanje ljudskih prava, za slobodu medija i poštene izbore, za podelu vlasti, vladavinu prava u zemlji u kojoj će sudstvo biti nezavisno, a Ustav i zakoni poštovani.

Zajednički će, navodi se, delovati i u borbi za parlament "koji će zaista biti najviše zakonodavno telo, središte demokratske debate, ali i kontrolor izvršne vlasti unutar njenih ustavnih i zakonskih okvira, za budućnost Srbije u kojoj svi građani imaju jednake šanse i jednaki status pred zakonom, bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest, seksualnu orijentaciju ili političko opredeljenje".

"Svesni da su samo ujedinjene demokratske snage garant prosperiteta i modernizacije Srbije, otvaramo vrata svim društvenim i političkim akterima sa kojima delimo vrednosti slobode, ravnopravnosti i demokratije", navodi se u Deklaraciji.

Potpisivanje deklaracije trebalo je da bude u Zrenjaninu, ali do toga nije došlo jer su zbog pritiska lokalne vlasti vlasnici svih prostora otkazivali gostoprimstvo ovom događaju, navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

Srbija