Politika

Vučić: Plate prosvetarima i medicinarima od danas veće za 5,5 odsto, minimalac u 2024. ide preko 400€

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2023

-

12:26

Vučić: Plate prosvetarima i medicinarima od danas veće za 5,5 odsto, minimalac u 2024. ide preko 400€
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su od danas povećane plate prosvetnim i zdravstvenim radnicima za 5,5 odsto i dodao da je uveren da će minimalna zarada u 2024. iznositi više od 400 evra.

Vučić je tokom posete OŠ "Vuk Karadžić" u Lovćencu kod Malog Iđoša, koja će dobiti modernu Huawei IdeaHub tablu, rekao da će ta škola koja je davno izgrađena biti kompletno rekonstruisana.

"Nećemo samo zameniti stolariju i fasadu, već ćemo ići na kompletnu rekonstrukciju i uložićemo veliki nova", rekao je Vučić

Od 1. oktobra ide i prvo povećanje penzija od 5,5 odsto, a posle od januara još za 14,6 odsto.

"Sledi najveće povećanje minimane zarade koja će, verujem, biti veća od 400 evra", naveo je Vučić.

Vredna donacija za 150 škola

Tokom posete OŠ "Vuk Karadžić" u Lovćencu predsednik Vučić uručio je Huawei IdeaHub table i obratio se đacima i u drugih šest škola koje su, osim ove, dobile table i to u Krupnju, Pančevu, Petrovcu, Varvarinu, Negotinu i Merošini.

"Kinezi su nam, kada su videli da sam ja reklamirao ove table, poklonili 150 tabli koje vrede više od dva miliona evra. One su danas postavljene u sedam škola, a doneli smo odluku da budu u 150 škola u Srbiji i to će biti urađeno u narednih mesec dana", rekao je Vučić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Naveo je da table njemu služe za pisanje i brisanje, a objašnjavajući čemu služe u školama, predstavnik kompanije Huavej Radisav Vladiković je istakao da je cilj ove donacije doprinos unapređenju digitalnih veština mladih i razvoj digitalizacije u Srbiji.

"Ova tabla ima interaktivni ekran koji omogućava tradicionalno pisanje, prepoznavanje rukopisa, slajdova i raznih video zapisa, uspostavljanje video konferencije visoke rezolucije i brzo i lako deljenje raznih sadržaja", rekao je Vladiković. 

Naveo je da se table lako umrežavaju sa uređajima u svojoj okolini i omogućavaju da imamo tzv. pametne učionice i savremeni vid nastave, jer može da se umreži više udaljenih odeljenja, čime se pospešuje komunikacija i interakcija između škola. Naglasio je da je akcenat na ruralnim krajevima.

Vučić je isprobao mogućnost komunikacije sa drugim školama i porazgovarao sa đacima i nastavnicima iz škola koje imaju ove table u Krupnju, Pančevu, Petrovcu, Varvarinu, Negotinu i Merošini, a koji su istakli zadovoljstvo novom opremom koju su dobili. 

Pitao je decu u Lovćencu da li ima nešto posebno što bi voleli da imaju kada se škola za godinu dana bude renovirala, preslišao ih je i kada je počeo Prvi svetski rat i Mohačka bitka.

Vučić je Kinezima zahvalio na poklonjenim pametnim tablama i podsetio da su njega, kad je reklamirao table, svi napadali.

"Hvala Kinezima na tablama, ali još neku da nam vi dodelite. Nama nedostaju još nekih 20 tabli pa vi razmislite. 10 će da kupi Telekom za škole na Kosovu i Metohiji, a nama fale taman još 20 i da ih pravilno rasporedimo. Šta je to za jednu moćnu kompaniju kao što je vaša", kazao je Vučić i na kraju potvrdio da je obezbeđeno još 20 tabli.

Komentari (0)

Srbija