Politika

Predsednik Vučić u Subotici na svečanoj sednici povodom Dana grada

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2023

-

13:10

Predsednik Vučić u Subotici na svečanoj sednici povodom Dana grada
Predsednik Vučić u Subotici na svečanoj sednici povodom Dana grada - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stigao je u Suboticu, gde prisustvuje svečanoj sednici Skupštine grada povodom Dana Subotice.

Predsedniku će u okviru svečanosti biti uručena povelja počasnog građanina.
Vučić je u sali dočekao gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, uz veliki aplauz prisutnih.
Subotica je pre 244. godine proglašena kao slobodan kraljevski grad. 

Povodom proslave Dana grada, 1. septembra, danas se  na svečanoj sednici Skupštine grada uručuju gradska priznanja "Počasni građanin" i "Pro Urbe".

Printskrin/Tanjug video

 

Subotica je 1779. godine dobila status slobodnog kraljevskog grada, koji joj je doneo veću autonomiju i privilegije i tada počinje da privlači preduzetnike: seljake, zanatlije i trgovce iz okruženja i srednje Evrope, navodi se na sajtu turističke organizacije ovog grada.

U drugoj polovini 19. veka, nakon što je železnica stigla u grad (1869. godine), trgovina poljoprivrednim i stočarskim proizvodima je naglo počela da se razvija.  

Industrijalizacija počinje krajem 19. veka, kada Subotica postaje moderan srednjeevropski grad.

Nakon Prvog svetskog rata, Vojvodina se prisajedinjuje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine), a 1929. godine Subotica postaje deo nove države Kraljevine Jugoslavije- od tada Subotica nije menjala ime, ali nazive države jeste – čak pet puta.
Povodom Dana grada Subotice priređen je bogat kulturno-umetnički program na Trgu slobode i koncerti popularnih izvođača, najavili su ranije organizatori.

Za subotu, 2. septembra u jutarnjim časovima planiran je tradicionalni događaj u sklopu proslave Dana grada, a to je poseta gradonačelnika Stevana Bakića i predsednika Skupštine grada subotičkom porodilištu, kada se daruju sve bebe rođene na Dan grada i njihove majke.

Tokom cele nedelje uoči i nakon Dana grada predviđen je bogat kulturni program, promocije knjiga, izložbe, predstave, filmovi, kao i uvek u Narodnom pozorištu, Dečjem pozorištu, Savremenoj galeriji, Muzeju, Gradskoj biblioteci, Art bioskopu Lifka, 

Organizator proslave Dana grada je Turistička organizacija Subotice (TOS) koja je za nju izdvojila blizu 9 miliona dinara.
 

Komentari (0)

Srbija