Politika

Na dva mesta uništen natpis "Subotica" na mađarskom jeziku

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2023

-

16:27

Na dva mesta uništen natpis "Subotica" na mađarskom jeziku
Na dva mesta uništen natpis "Subotica" na mađarskom jeziku - Copyright Printskrin/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Na Paliću je u blizini nadvožnjaka i na Bikovačkom putu, uništen nedavno postavljeni natpis na mađarskom jeziku s imenom grada Subotice.

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor zatražio je, tim povodom, strogo kažnjavanje učinilaca, a predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor poručio je da se vandalizmu mora stati na put bez obzira od koga dolazi.

"Vrlo brzo će ponovo stajati! I koliko god puta treba, napravićemo ponovo! Zahtevamo strogo kažnjavanje učinilaca!", napisao je Balint Pastor na društvenim mrežama.

Po nezvaničnim saznanjima vandalski čin se verovatno dogodio tokom noći, budući da su stanovnici tih delova grada prijavili štetu u jutarnjim časovima. 

"Poruka je upućena predsedniku Vučiću, ali posledice ovog čina nas više bole. Učinićemo sve da ovi natpisi ponovo sijaju punim sjajem, i da počinioce sustigne zaslužena kazna. Vandalizmu se mora stati na put bez obzira od koga dolazi. Nadam se da predsednik Vučić razume njemu upućenu poruku počinilaca i da njegov odgovor neće izostati. A mi sa naše strane ostajemo tu gde jesmo, ne idemo nigde", objavio je Ištvan Pastor na Fejsbuku.

Ištvan Pastor inicirao je predlog za postavljanje naziva grada na mađarskom, a predsednik Vučić je pre dva dana, kada mu je tokom posete uručena povelja Počasnog građanina Subotice, rekao da je on lično podržao postavljanje natpisa imena Subotice i na mađarskom jeziku, u bojama mađarske zastave.

Subotička policija je izvršila uviđaj na mestima uništenih natpisa Subotice, na mađarskom jeziku i detalji ovog incidenta biće naknadno poznati.

Komentari (0)

Srbija