Politika

Grenel: Tri godine od Vašingtonskog sporazuma, odnosi Beograda i Prištine pogoršani

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2023

-

09:59

Grenel: Tri godine od Vašingtonskog sporazuma, odnosi Beograda i Prištine pogoršani
Grenel: Tri godine od Vašingtonskog sporazuma, odnosi Beograda i Prištine pogoršani - Copyright EPA/Chris Kleponis/POOL

veličina teksta

Aa Aa

Bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas, povodom treće godišnjice Vašingtonskog sporazuma, koji je potpisan u Beloj kući, da su nakon odlaska Donalda Trampa sa mesta predsednika SAD, odnosi Beograda i Prištine pogoršani.

"U poslednje dve i po godine nasilje među stranama je poraslo, zavisnost od NATO trupa je porasla, a ekonomski izgledi – posebno na Kosovu – su oslabili. Odluka predsednika (SAD Džozefa) Bajdena da ustupi američki diplomatski i ekonomski angažman u regionu analitičkoj paralizi Evropske unije je pogoršala, a ne poboljšala stvari", naveo je Grenel u izjavi za Srpski radio Čikago.

Prema njegovoj oceni, više od dve i po godine nakon što je Donald Tramp napustio Belu kuću, odnosi između Beograda i Prištine pate zbog napuštanja diplomatskog, političkog i ekonomskog vođstva od strane Bajdena.

"Kao što me je predsednik Tramp uputio pre nego što smo započeli pregovore o sporazumu iz 2020, jedini način da se stranke pomere ka boljoj, sigurnijoj budućnosti bio bi odbacivanje istih neuspešnih zahteva i tačaka razgovora, kao i odbacivanje istih političkih ćorsokaka iz prethodnih 20 godina", rekao je Grenel.

On je mišljenja da "neograničeno očekivanje da se istorijske greške moraju ispraviti pre nego što uslede mir, bezbednost i prosperitet samo produžava sukob koji je već previše koštao ova društva".

"Dugujemo mladim ljudima u Srbiji i na Kosovu da odbace političke vratolomije, simbolične pobede i svođenje računa — i umesto toga radimo na stvaranju zajedničke ekonomske budućnosti. Naivno je računati na ekspanziju inostranog poslovanja u regionu, dok je fizička bezbednost ljudi i imovine garantovana prisustvom NATO trupa", izjavio je bivši američki izaslanik za dijalog. 

Grenel podseća da sporazum iz 2020. predviđa zajedničku i rastuću ekonomsku budućnost za strane u kojima su uklonjene trgovinske barijere, izgrađene nove vazdušne i kopnene saobraćajne veze, Vlada Srbije pristala je da diverzifikuje snabdevanje energijom dalje od Rusije, a vlada privremenih prištinskih institucija da će "koristiti studiju izvodljivosti koju je sprovela vlada SAD za jezero Gazivode/Ujmani (neutralno nazvano Tramp jezero) za razvoj mogućnosti vodenih resursa, uključujući čistu energiju".

"Za vreme predsednika Trampa, stranke su se obavezale da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnovljenu međuversku komunikaciju, zaštititi verske objekte, nastaviti restituciju imovine bez naslednika i nepotražene imovine iz Drugog svetskog rata, te ubrzati napore na lociranju i identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih iz jugoslovenskih ratova", naveo je Grenel.

On kaže da su se sporazumom takođe složili sa nizom dvopartijskih prioriteta koje je godinama forsirao Stejt department SAD: označavanje Hezbolaha u celosti terorističkom organizacijom i ograničavanje njegovih operacija i finansijskih aktivnosti u regionu, obavezujući se da će pomoći dekriminalizaciji homoseksualnosti u 69 zemalja u kojima je ona trenutno ilegalna; i širenje diplomatskih odnosa sa Izraelom i drugim zaraćenim saveznicima SAD.

"Možda najveći znak da su ova dostignuća iz Trampove ere poništena bio je neuspeh Bajdenove administracije i njenih kolega iz EU da jednostavno produže dogovoreni jednogodišnji moratorijum zahtevima za novim članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama, u zamenu za jednogodišnji moratorijum na srpsku kampanju za povlačenje priznanja Kosova", zaključio je Grenel.

On kaže da se mora učiniti više ako želimo da vidimo mir i prosperitet između Beograda i Prištine. 

"Nažalost, Džo Bajden i njegova administracija jasno su stavili do znanja da Balkan i balkanski narodi nisu njihov prioritet", dodao je Grenel, koji se nada još jednoj Trampovoj administraciji "kako bi ponovo učinio region Balkana glavnim prioritetom za Ameriku".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija