Politika

Opozicija uz vuvuzele u Skupštini traži izbore: Da li je sve izvesniji izlazak na glasačka mesta u decembru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2023

-

20:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici od juče su počeli da ometaju rad parlamenta tražeći parlamentarne i beogradske izbore do kraja godine. Navode da će blokada trajati sve dok njihov zahtev ne bude usvojen. Na taj zahtev vlast je odgovorila da bi do izbora vrlo brzo moglo da dođe, ali nisu precizirali kada, niti o kojim izborima je reč. Ukoliko bi vladajuća koalicija prihvatila zahtev, izbori bi najranije mogli da se održe krajem godine.

Ukoliko bi izbori bili krajem godine, najrealniji datum u tom slučaju bio bi 17. decembar. Ako se ispune zahtevi za održavanje parlamentarnih i beogradskih izbora, moguće je da dobijemo i vanredne lokalne izbore, pošto bi oni sledeće godine trebalo da se održe u redovnom terminu. U tom slučaju predsednici opština kojima ističe mandat morali bi već za nekoliko dana da podnesu ostavke jer lokalna skupština ima rok od 30 dana da izabere novo rukovodstvo, nakon čega se uvodi ili prinudna uprava ili predsednik Skupštine Srbije raspisuje izbore.

Od dana raspisivanja izbora do dana glasanja mora da prođe najmanje 45, a najviše 60 dana, što važi i za Beograd. Od trenutka kada bi Šapić podneo ostavku do izbora, uz sve ove procedure, moralo bi da prođe najmanje 75, a najviše 90 dana.

Pošto naredne godine treba da se održe i redovni pokrajinski izbori, moguće je da će i oni biti istog dana. U tom slučaju predsednik Skupštine Vojvodine samo treba da raspusti pokrajinski parlament i raspiše izbore na zahtev Vlade.

Kada su u pitanju parlamentarni izbori, dovoljno je samo da Vlada podnese ostavku, od predsednika zatraži raspuštanje Skupštine. Da bi izbori bili održani 17. decembra, moraju da budu raspisani 45 do 60 dana pre održavanja, odnosno 18. oktobra ili 2. novembra.

Sagovornici Euronews Srbija, ipak, ističu da je verovatnije da će se na izbore ipak ići u proleće 2024. U tom slučaju bi moglo da dođe do usklađivanja datuma lokalnih i pokrajinskih izbora. Poslanicima Skupštine Vojvodine mandat ističe 31. jula, 90 dana pre toga izbori moraju da budu raspisani. Predsednici opština u tom slučaju ne bi morali da podnose ostavke, jer se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 120 dana pre isteka mandata odbornika.

Bursać: Održavanje izbora ove godine nije izvesna opcija

Euronews

Politikolog Dejan Bursać kaže da je gavni razlog zašto mu opcija da izbori budu održani ove godine nije izvesna, uprkos pojedinim najavama iz vladajuće stranke, jesu upravo lokalni izbori koji dolaze na proleće.

On navodi da u Srbiji već 20 godina postoji tradicija da se lokalni izbori održavaju sa parlamentarnim, jer tako vladajuća stranka može da vodi nacionalnu kampanju i da popravi rezultate u nekim opštinama.

Bursać objašnjava da se to u teoriji zove nacionalizacija lokalnog nivoa izbora jer tada umesto lokalnih dominiraju nacionalne teme i popularnost nacionalnih lidera, te da predsednik Vučić to dobro zna i da neće raspisati izbore u decembru 

"SNS-u bi bilo veoma komplikovano da ruši više od 140 skupština opština i gradova u Srbiji, da izaziva veštačke krize u njima, da usklađuje datume svih lokalnih izbora da bi održao izbore nekoliko meseci ranije od predviđenog datuma, jer skupštinama opština i gradova svakako ističe mandat na proleće naredne godine i moraće se održati tada, kao i izbori za skupštinu AP Vojvodina. Tako da sam ja bliži mišljenju da će sva tri nivoa izbora - lokalni, pokrajinski i republički, odnosno parlamentarni, ipak biti raspisani u proleće", navodi on za Euronews Srbija. 

Bilbija: Nema razloga za toliku žurbu

Euronews

Urednik u dnevnom listu Politika Bojan Bilbija navodi da bi ponavljanje beogradskih i parlamentarnih izbora deo opozicije mogao da predstavi kao izlaznu strategiju i pobedu protesta.

Ističe da sve do juče u opoziciji nije bilo saglasnosti da li oni uopšte žele izbore i koje i da bi, ukoliko do izbora dođe u decembru, praktičnije bilo da svi izbori koji su planirani za april iduće godine budu pomereni.

"To podrazumeva mnogo ostavki, administrativne procedure ili pak da se razdvoje izbori pa da jedni budu u decembru, drugi u arilu, ali onda su to novi troškovi za građane i mrcvarenje građana da dva puta u roku od 3-4 meseca izlaze na birališta. Koja će sad varijanta biti izabrana - mislim da je juče rečeno da će u roku od nekoliko nedelja biti saopšteno koji će konačan stav biti", kaže on.

Navodi da ne vidi razloge za žurbu kada je reč o izborima, ali da su i kolač i nož po tom pitanju u rukama vlasti.

"Nema razloga za toliku žurbu, čak ne vidim da bi opoziciji to odgovaralo jer nisam siguran da oni, kao jedinstvena grupacija, da su u ovom trenutku spremni da se suprotstave vladajućoj koaliciji, već bi i njima trebalo više vremena ukoliko će formirati koalicije da formiraju neke zajedničke ciljeve, kampanju i da se promovišu svi zajedno", kaže Bilbija.

Klačar: SNS veliki favorit, bez odzira na to kada se izbori održavaju

Izvršni direktor CESID Bojan Klačar izjavio je danas da ne treba isključiti održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji u decembru, jer je o tome indirektno govorio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić i jer je to očekivanje opozicije. Ipak, Klačar je rekao da su, prema njegovom mišljenju izbori, izvesniji u prvoj polovini sledeće godine. On je istakao da još ne vidimo nikakvu zvaničnu najavu da će biti izbora u decembru.

"Ne bi bilo iznenađenje da se održe u decembru, s tim što su i dalje veća mogućnost da se izbori održe sledeće godine. Zbog jednog važnog razloga, a to je spajanje vanrednih parlamentarnih sa lokalnim izborima. Dosadašnje parlamentarno iskustvo nam je pokazalo da je procena, pre svega vladajućih stranaka, da se spajanjem izbora ostvaruje optimalniji rezultat", istakao je Klačar.

Izvršni direktor CESID ističe da bilo da se vanredni republički izbori održe u decembru ove godine ili u martu ili maju sledeće godine, ništa bitno se neće promeniti u odnosu snaga u srpskom parlamentu i da će SNS biti favorit na tim izborima. On je naglasio da istraživanja javnog mnjenja ne pokazuju dramatične promene u odnosu na izbore 2022. godine.

"Došlo je do određenih pomeranja na političkoj sceni, ali ako govorimo o tri bloka stranaka na političkoj sceni, a to je blok vladajućih stranaka, blok građansko-leve opozicije i blok desne opozicije, ne postoje dramatične promene u odnosu na aprilske izbore. U tom smislu, bilo da se oni održe u decembru ove ili u martu ili maju sledeće godine, i dalje je veliki favorit SNS, odnosno vladajuća koalicija", istakao je Klačar.

Dodao je da je u odnosu na prethodne izbore, građanska opozicija za dva ili tri odsto glasova snažnija nego što je bila na prošlim izborima, a desna opozicija za isti procenat slabija. Što se beogradskih ili lokalnih izbora tiče, kaže da je sigurno da je podrška koja vladajuća koalicija ima u Beogradu manja nego na republičkom nivou.

"Veoma je važno šta će se događati na izborima u gradskim opštinama u Beogradu, da li će biti raspisani beogradski izbori, jer tu svakako opozicija može da računa na mnogo bolji rezultat nego na parlamentarnom nivou. Ja mislim da je jedan od razloga zašto opozicija traži vanredne parlamentarne i beogradske izbore upravo činjenica da opozicija veruje da na talasu rezultata u Beogradu oni mogu da naprave i bolji rezultat na republičkom nivou", smatra Klačar.

Vladajuća koalicija poručuje da je spremna za izbore

Ana Brnabić poručila da je SNS uvek govorila da ne beži od izbora, za, kako kaže, razliku od opozicije koja svaki dan menja svoje mišljenje. Podsetila je da je ranije govorila da je njena ostavka uvek na stolu, ali da o konkretnim datumima održavanja izbora nije bilo reči.

"Nadam se da će izbori biti što pre. Nisam sigurna kako je sada opozicija promenila mišljenje od toga da će protestovati ukoliko budu raspisani vanredni parlamentarni izbori do toga da ih evo sad žele. Meni se čini da smo došli na isto", kaže ona.

Da se novim izborima nada što pre, za Euronews Srbija rekao je i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović.

"Imaće vrlo brzo izbore, samo ne znam sa kojim programom. Sa vuvuzelama idete pred birače? Mi ljudima nudimo investicije, dalji razvoj, veće plate, da se zapošljavaju, da ne odlaze iz zemlje, šta oni nude - vuvuzele", poručio je on.

Euronews

Šef poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije Milenko Jovanov takođe je poručio da je Srpska napredna stranka uvek spremna za izbore i da rado čeka priliku da građani na izborima kažu šta misle o njihovom radu, ali i o radu opozicije. 

"Juče smo i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i ja u ime poslaničke grupe SNS poslanicima iz opozicije, koji su tražili vanredne parlamentarne i beogradske izbore, poručili da ćemo im rado izaći u susret i da stranka raširenih ruku dočekuje njihov predlog", rekao je Jovanov za Tanjug.  

Šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović ocenila je da nije nemoguće da vanredni izbori budu održani do kraja godine, da su socijalisti uvek spremni za njih iako smatraju da mandat treba da bude pun. 

"Nije nemoguće da se održe do kraja godine, koliko shvatam najveća parlamentarna stranka, Srpska napredna stranka, kao najveća stranka u Srbiji spremna je da im izađe u susret, ništa manje spremnosti nema ni kod SPS-a koja je druga po veličini stranka", rekla je ona. 

Opozicija jedinstvena u zahtevu za održavanje izbora

I pored najava predstavnika vlasti da će izbora biti što pre, šef poslaničke grupe Zeleno levi klub Radomir Lazović za Euronews Srbija kaže da očekuju odgovor predsednika Aleksandra Vučića.

"Očekujemo odgovor odmah sada da bi se nastavio rad sednice, a 16. septembra očekujemo da ćemo uspostaviti ponovo rok za raspisivanje izbora. Mi smo u svojoj nameri zaista odlučni i očekujemo konkretan odgovor, a ne njihove manipulacije", navodi on.

Da su izbori jedini izlaz iz krize u kojoj se Srbija nalazi, ocena je i Koalicije NADA. Iz ove koalicije poručuju da se zalažu za to da se vanredni parlamentarni i beogradski izbori u Srbiji održe što pre.

Narodni poslanik Miloš Jovanović je istakao da bi na tim izborima i političke stranke i građani trebalo da pokažu odgovornost i temeljitost.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je dobro to što je opozicija jedinstvena u zahtevu da se raspišu izbori, ali da su, kako kaže, potrebne konsultacije sa vlastima koje izbore treba raspisivati i u kakvim uslovima bi se održali.     

Ističući da Demokratska stranka želi izbore, predsednik te partije Zoran Lutovac takođe je naglasio važnost uslova u kojima se izbori održavaju. 

Euronews

"Ali mi želimo pave izbore, a ne kakve je raspisivao do sada - gde se pritiskaju ljudi, gde se ucenjuju, gde se vrše krivična dela pretnji ljudima, gde nemamo slobodne medije, gde se on pojavi za osam meseci skoro 200 puta, a opozicije nema. Ne takvi izbori, nego pravi, na kojima će građani moći da čuju alternativu, šta imaju svi da ponude i da izaberu. Izbor je kad imate mogućnost da birate između nekoliko opcija, a ne da slušate samo jednog koji tumači i svoje i tuđe programe i ideje", naveo je juče Lutovac za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija