Politika

Ambasadori Đurić i Hil: Odnosi Srbije i SAD postojani, sledi ubrzanje

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2023

-

10:29

Ambasadori Đurić i Hil: Odnosi Srbije i SAD postojani, sledi ubrzanje
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori Srbije u Vašingtonu i SAD u Beogradu Marko Đurić i Kristofer Hil ocenili danas u Beogradu, na konferenciji "Dan Amerike", da odnosi dveju zemalja idu uzlaznom linijom, da su postojani i naglasili da će saradnja u perodu koji predstoji dobijati samo na ubrzanju i zaletu.

Ambasador Đurić izjavio je da je Srbija zemlja koja je u prethodnih nekoliko godina ostvarila izuzetne razvoje u ekonomiji, politici, infrastrukturi, jačanju međunarodnog položaja, zemlja koja je pokazala izdržljivost i u nizu međunarodnih kriza kojima smo bili svedoci.

Čvrsto sam uveren da su pred Srbijom novi horizonti razvoja i napretka upkos izazovima, rekao je Đurić.

"Srbija je čvrsto opredeljena da SAD u budućem razvoju budu jedan od ključnih strateških partnera na našem političkom, ekonomskom i svakom drugom putu napretka", naglasio je Đurić i dodao da može da izrazi zadovoljstvo što je amabasador u periodu kada Srbija ulaže značajne napore i resurse u povećanju svog prisustva u SAD.

Podsetio je da je u Vašingtonu otvorena nova ambasada, rezidencija, da je urađeno mnogo na jačanju srpskog kokusa, a nedavno je osnovan i Srpsko-američki poslovni savet.

Sve su to stvari koje daju dodatni zamajac sa naše strane, rekao je Đurić,

"Uveren da su pred nama velike i važne stvari, a o tome svedoči i poseta generala Nacionalne garde Ohaja (Džona) Herisa", rekao je Đurić i dodao da ta saradnja svedoči o partnerstvu srpskih i američkih oružanih snaga na temeljima jačanja poverenje i veza, koje su zalozi saradnje u godini u kojoj se obeležava 142 godine srpsko-američkih odnosa, a koje krase i karakteriše istorijska povezanost i ekonomski interes i zajednički politički interesi.

U godinama koje dolaze ne očekuje nas ništa drugo osim jačanja veza, rekao je Đurić.

Ambasador Hil je rekao da mu je velika čast što je na konferenciji sa Đurićem i generalom Herisom koji su uradili mnogo za odnose Srbije i Amerike, i rade i dalje na njihovom jačanju i stvaranju još čvršćih odnosa.

"Okupili smo se septembra 2023. jer je to posebno važan trenutak u ovim odnosima. U prilici smo da možemo da pomeramo unapred naše odnose, a kao što svaki biciklista to zna, važno je stalno se kretati napred", rekao je Hil na skupu koji organizuje Kongres srpsko-američkog pirjateljstva i magazin "Diplomacy and Commerce".

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ambasador Hil je rekao da će se danas razgovarati o mnogim dešavanjima u svetu, ali je i dodao da mora da naglasi da su odnosi Srbije i SAD postojani, nezavisno od toga šta se u svetu dešava.

Treba da sarađujemo posebno na polju privredne saradnje gde imamo zajedničke interese, radićemo i na jačanju političkih odosa, i o temama vezanim za bezbednost, o kojima posebno moramo da razgovaramo, rekao je Hil.

"Ako se vratimo 142 godine unazad od kada sežu naši odnosi, moramo reći da oni imaju sve šanse da nastave još toliko 142, a u periodu koji predstoji samo treba da dobijaju na ubrzanju i zaletu", rekao je Hil.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković rekao je da se danas obeležava Dan Amerike u Beogradu, a kako je dodao, danas je i važan dan jer su tu prijatelji iz Nacionalne garde Ohaja.

To je jedinstvena prilika da na jednom mestu vidimo razgovor dva ambasadora, Đurića i Hila. 

Pravo je vreme, kako je dodao, za unapređenje bilateralnih odnosa i otvaranje strateškog dijaloga.

Orlić svečano otvorio konferenciju

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić prethodno je svečano otvorio konferenciju "Dan Amerike u Beogradu" i tom prilikom ocenio da je taj skup dragocena prilika da se govori o daljem razvoju bilateralnih odnosa između Srbije i SAD.

Orlić je podsetio da odnose između Srbije i SAD karakteriše i značajno trajanje, gotovo duže od 140 godina i da su te odnose obeležili važni događaji kao što su Prvi i Drugi svetski rat kada je, prema njegovim rečima, srpski narod pokazao da ima značajno mesto u svetu i kao takav bio prepoznat i od strane SAD kao saveznik.

"Kroz slobodarsku tradiciju koju smo kroz istoriju pokazali i dokazali, mi smo veoma ponosni danas, ponosni na činjenicu da i danas upravo takvu slobodarsku politiku vodimo u našoj državi, slobodarsku, suverenu, samostalnu što znači da uvek sami donosimo svoje odluke i uvek slušamo glas svog naroda i radimo u njegovom interesu i interesu naše države", rekao je Orlić.

Dodao je da državnu politiku koju Srbija vodi danas, a koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za šta je dobio suverenu podršku i suglasnost naroda, vodi i Narodna skupština i Vlada Srbije.

"Jačanje prijateljstva, jačanje saradnje kada je o SAD reč za nas znači iskrenu želju da te odnose podignemo na još viši nivo kroz uspostavljanje strateškog dijaloga", rekao je Orlić.

Dodao je da je Srbija podigla saradnju i na ekonomskom planu na šta je takođe ponosna, kao i na sve investicije koje su u Srbiju došle upravo iz SAD prethodnih godina i ponosni na svako radno mesto koje je na taj način obezbeđeno.

"Jednako smo ponosni na sve ono što smo uradili zajednički na razvoju infrastrukture i tu ponovo imamo projekte od kapitalnog značaja i oni suštinski doprinose da na pozitivan način menjamo lice naše zemlje danas", rekao je Orlić.

Orlić je zahvalio SAD na priznanju i podršci koju ima Srbija, budući da podržavaju projekat poput Otvorenog Balkana koji je potekao upravo iz Srbije i koji uz ekonomiju i infrastrukturu, saobraćaj, podrazumeva i jačanje političkog poverenja i političkih veza, ali i jačanje veza među ljudima.

"Ujedno hvala i za podršku Srbiji na njenom evropskom putu jer je to bilo i ostaće naše strateško opredeljenje, kao i na tome što danas možemo da čujemo da je Srbija za SAD ključni partner u ovom delu Evrope i to zahvaljujući državnoj politici koju vodi predsednik Srbije", zaključio je Orlić.
 

Komentari (0)

Srbija