Politika

Ambasador Nemačke: Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2023

-

16:19

Ambasador Nemačke: Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Prištine
Nemački ambasador u Prištini, Jern Rode - Copyright Ambasada Nemačke u Prištini

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode pozvao je danas Prištinu da ispuni preuzete obaveze uključujući formiranje Zajednice srpskih opština.

"Pre svega, treba podsetiti da je Kosovo 2013. i 2015. godine preuzelo zakonsku obavezu da osnuje Zajednicu srpskih opština. Na osnovu toga mi i naši partneri tražimo osnivanje Zajednice, takođe, u skladu sa specifikacijama Ustavnog suda", istakao je Rode u intervjuu za "Albanian post".

 Prema njegovim rečima, ovim se obezbeđuje da se ne stvara "država u državi kosovskih Srba". 

"Razni akteri su predstavili moguće statute za formiranje Zajednice, ili su barem vodili diskusije o statutima, među njima i Fondacija Fridrih Ebert, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na KiM, a čak je i premijer Albanije napravio predlog", naveo je Rode istakavši da samo vlada u Prištini, kao glavni akter u ovoj stvari i dalje ćuti o predlozima statuta. 

Što se tiče smanjenja saradnje sa Prištinom uključujući i bezbednosni sektor, on je naglasio da su mere koje je najavila EU i koje odražava savezna vlada reverzibilne u bilo kom trenutku, ali da za to vlada u Prištini mora da deeskalira situaciju na severu. 

Rode je kazao da je za to EU predstavila plan u tri tačke - povlačenje kosovske policije, kao i svih izabranih gradonačelnika opština, iz zgrada opštinske uprave. Prema njegovim rečima, dva gradonačelnika, u Zubinom Potoku i Zvečanu, već rade "na daljinu" i pokazuju da to funkcioniše. 

Zatim, kako je rekao održavanje novih izbora u četiri opštine na severu sa punim učešćem kosovskih Srba. Kao treću tačku, naveo je konstruktivno angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu uz posredovanje EU. 

"Ovde je izričito uključeno osnivanje Zajednice srpskih opština. Očekujemo da će Priština i Beograd brzo sprovesti ove mere. Činjenica da je vlada smanjila prisustvo policije u severnim opštinama za 25 odsto je prvi korak. Nadamo se da će uslediti dalji koraci", istakao je Rode.

Na pitanje da li vlada Nemačke ima informacije o navodnom švercu oružja iz Srbije na KiM i korišćenju SPC u tu svhu, Rode je istakao da njegova vlada nema takve informacije.

"U ovom slučaju, dozvolite mi da se pozovem na saopštenja Euleksa. Savezna vlada, takođe, nema takve informacije" kazao je Rode.

Komentari (0)

Srbija