Politika

"Za izbore smo uvek spremni": Šapić o zahtevima opozicije za raspisivanje beogradskih i parlamentarnih izbora

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2023

-

14:41

"Za izbore smo uvek spremni": Šapić o zahtevima opozicije za raspisivanje beogradskih i parlamentarnih izbora
Aleksandar Šapić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas za Tanjug da nastavlja da vodi grad strateški, a da je za izbore uvek spreman.

Komentarišući zahtev opozicije za raspisivanje venrednih parlamentarnih, ali i beogradskih izbora, Šapić je rekao da prevremene izbore uvek nameću okolnosti i da, ukoliko bude bilo potrebe za prevremenim izborima, oni će se desiti kako na nivou Republike, tako i u Gradu. 

"Što se tiče mene kao gradonačelnika, ja sam se od prvog dana kada sam došao na ovo mesto ponašao strateški i dugoročno, iako je tema beogradskih izbora bila aktuelna i pre nego što sam izabran za gradonačelnika", izjavio je on.

Kada je reč o podnošenju ostavke, gradonačelnik kaže da je sve stvar dogovora, i dodao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on imaju dobar i kvalitetan odnos, kao i da su se do sada uvek za sve dogovarali, te nema razloga da tako ne bude i sledećeg puta.  

Naglasio je da čovek koji se bavi njegovim poslom mora uvek da bude spreman za izbore, mora uvek da bude spreman da poveri poverenje građana, ali to ne znači da se zbog toga neće strateški baviti nekim stvarima. 

"Kada biste se stalno bojali izbora svaka dva, tri meseca onda biste samo sedeli i ne biste doneli ni jednu stratešku odluku. Nastavljamo da vodimo grad strateški, za izbore smo uvek spremni. Ukoliko se odluči da se ide na izbore na svim nivoima, onda ćemo primeniti metodologiju koja je za to neophodna", rekao je Šapić.

Napominje da od rešenja problema splavova neće odustati, jer smatra da je to nešto što je neophodno ne samo za Novi Beograd, nego za čitav grad, da se krene konačno sa uređenjem obale reka.

Gradonačelnik kaže da je do sada bilo administrativnih prepreka, i da se čeka odluka  Upravnog suda koja je zablokirala radove kad se krenulo u postavljanje priključaka za vodu i struju za 28 splavova koji su prihvatili da plaćaju Gradu, i prihvatili da ispunjavaju određene standarde, u smislu veličine, higijene, prećiščivača otpadnih voda, propisane udaljenosti.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Ovi ostali, a njih je preko 75, krenućemo ubrzo u njihovo uklanjanje i videćete da će opet jedan deo javnosti da krene da kuka, da zavija, da brani one koji 30 godina potpuno nelegalno uzurpiraju imovinu grada, to jest obale reka, ali to nas neće sprečiti da budemo do kraja uporni", rekao je Šapić i ovom prilikom apelovao na ljude da sami uklone svoje splakove kako ne bi bili oštećeni.

Istakao je da najvažnija odluka na sednici Skupštine grada, koja se održava u sredu, jeste da je obezbeđen novac za povećanje osnovice plate svim zaposlenima u predškolskim ustanovama, koji su do sada imali 6 odsto povećanja na republičku osnovicu, a da Grad Beograd to sada diže za još 10 odsto.

Prema njegovim rečima, uz povećanje koje već imaju ovog meseca od 5 odsto od strane Republike, ali i najave da bi nakon ove godine moglo da bude još desetak odsto, dolazimo do toga da će zaposleni u svim predškolskim ustanovama od Nove Godine praktično dobijati skoro preko 30 procenata veća primanja nego sada.

"Mislim da je to izuzetno važno za tu oblast, jer pored vaspitačica koje rade sa našom decom, imamo mnogo tog pomoćnog osoblja, sprečmaica, kuvarica, kojima su zaista osnove bile izuzetno niske plate, i to je bilo praktično nemoguće preživeti. Ovo je jedna važna odluka koju donosimo. Ja ću potpisati to nakon Skupštine kad obezbedimo sredstva, i eto već od oktobra ili novembra će dobiti povećanu platu za tih 10, odnosno 16 procenata u odnosu na osnovicu", najavio je on.

Pored toga, gradonačelnik kaže da će se na sutrašnjoj sednici doneti odluka o potencijalnom obezbeđivanju sredstava za kupovinu novih vozila javnog prevoza, sa idejom da se za par godina praktično potpuno promeni vozni park, odnosno da se pređe sa nafte na gas i električna vozila, radi uštede novca i čistijeg vazduha.

Kako je objasnio, donosi se odluka i o uređenju fasada, povodom koje će se napraviti posebna komisija koja će suditi koliko ima fasada i objekata koji su privatno vlasništvo, a nisu privedeni nameni i ruže grad. 

"Donosim još i dodatna sredstva za obrazovni sistem. Dajemo saglasnost javno-privatnom partnerstvu za javni prevoz, gde će grad sa ovim novim ugovorom značajno da uštedi u odnosu na prethodne ugovore. Takođe, donosimo odluku i za vaučere koje smo prošle godine dodeljivali za sva maloletna lica do 18 godina. Sad proširujemo asortiman, prošle godine je bila samo sportska i školska oprema, sad ubacujemo bebi opremu, igračke i tako dalje", naveo je Šapić. 

On je napomenuo da se prebacuju sredstva tamo gde je neophodno, i da se radi presek koji je najavio da će se raditi nekoliko puta godišnje, sa ciljem da na kraju godine Grad Beograd ima što bolju iskorišćenost budžeta i da je novac koji su Beograđani dali svom gradu, bude vraćen njima kroz raznorazne mere.

"Znate da smo imali mnogo socijalnih mera u toku ove godine. Krenućemo u sprovođenje tih proćiščivača koji bi do kraja godine trebalo da se postave. Besplatni vrtići su već krenuli, udžbenike su skoro svi već dobili. Donosimo puno planova, podstičemo tu građevinsku industriju. puno planova će biti doneto i data dozvola za izradu planova", istakao je gradonačelnik Beograda.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija