Politika

Zaracin: Čini se da je trenutna situacija na severu KiM veoma loša

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2023

-

23:02

Zaracin: Čini se da je trenutna situacija na severu KiM veoma loša
Zaracin: Čini se da je trenutna situacija na severu KiM veoma loša - Copyright Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da se trenutno čini da je situacija na severu KiM veoma loša, sa obe strane.

''Oni se nadaju da će postići dogovor, ne tako veliki kao što je bio u Ohridu. Pokušaćemo da izbegnemo ovaj trenutak konfrontacije i vratimo se na put opuštanja koji je predviđen planom EU za relaksaciju. Nema drugog načina nego da ubedimo oba lidera da slede ovaj put“, rekao je Zaracin za RTV21.

On je, takođe, ocenio da su postupci premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji su doveli do eskalacije situacije u Zvečanu, kada je došlo do nemira i ranjavanja vojnika Kfora, ''velika greška''.

Prema njegovim rečima, postojala je jasna naredba EU vladi u Prtištini a ticala se i gradonačelnika, međutim, Kurti je imao drugi plan i EU je odlučila da kazni ovakvo ponašanje i da kaže da ona to ne prihvata.

"Lično, mislim da je velika greška to šta je Aljbin Kurti uradio u slučaju koji je doveo do situacije u Zvečanu (sa ranjavanjem vojnika KFOR-a i tamošnjim neredima). Međutim, sve što se dogodilo nije bila isključiva odgovornost kosovske strane. Evropska unija je jasno saopštila šta želi da se uradi, odnosno nekoliko tačaka, kako bi se situacija olakšala", naglasio je Zaracin, preneo je Reporteri.

On smatra da je krivica i na Vladi Srbije i pozvao je Kurtija ''da što više testira Srbiju, ispunjavajući kriterijume sporazuma da i Srbi urade svoj deo posla''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija