Politika

Miletić: Bez velikih očekivanja od pregovora u Briselu 14. septembra

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2023

-

14:45

Miletić: Bez velikih očekivanja od pregovora u Briselu 14. septembra
Miletić: Bez velikih očekivanja od pregovora u Briselu 14. septembra - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da nema velika očekivanja od sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji će se održati 14. septembra u Briselu.

"Kakav sistem vrednosti Priština ima, oni lažu sve vreme. Priština promoviše agresiju i teror nad srpskim narodom, na KiM. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg reaguje na to, ali se ne terenu ništa ne dešava. Oni ponižavaju međunarodnu zajednicu, koja saučestvuje u svemu što se dešava na KiM", rekao je Miletić Tanjugu.

On smatra da krajnji dogovor mora da bude između Beograda i Prištine i da međunarodna zajednica tu ne može da ima neku veliku ulogu.

"Međunarodna zajednica ima svoje interese u celom regionu koji se ne tiču ni Srba, ni Albanaca", poručio je Miletić.

On smatra da ne postoji mogućnost da se kosovski problem reši pre održavanja izbora u SAD, pošto ta zemlja, kako je rekao, nije uvažila interese Srba.

"Da smo samo mi u pitanju, lako bi se dogovorili sa Albanicama. Ali SAD se bave celim svetom, a mi ne smemo ni susednim državama u kojima živi naš narod. Na nama leži odgovornost za ceo region, jer smo mi najjači u regionu. Mir ovde neće sačuvaniti ni Amerikanci, ni Rusi, ni Nemci, nego Srbi", smatra Miletić.

Govoreći o američkom ambasadoru u Srbiji Kristoferu Hilu, Miletić je ocenio da se on iskreno bavi poboljšanjem odnosa Srbije i SAD, ali da je u pitanju njegov lični napor, a ne sistemski pristup SAD.

Govoreći o položaju Srba u BiH, Miletić je rekao da Srbija mora da brani svoje ljude, gde god se oni nalazili.

"Štitimo ih saradnjom u ekonomskom smislu, jer da je nema, oni bi bili ugušeni. Pomovišemo zajedništvo, čime pokazujemo da Srbija nikada više neće uvoditi sankcije našim ljudima preko Drine", rekao je Miletić.

Što se tiče najavljenih izbora, on se protivi tome.
"Svakih par meseci idemo na izbore. Valjda smo uređena zemlje, gde se izbori održavaju u nekim ciklusima. Smatram da treba da uđemo u normalu kada su izbori u pitanju", rekao je Miletić.
Govoreći o najnovijim dešavanjima u Skupštini Srbije, Miletić je delovanje opozicije koja je sprovela blokadu rada parlamenta ocenio kao vandalizam.

"Pogledaj sličnost delovanja opozicije i Aljbina Kurtija kada je bio opozicija u prištinskom parlamentu. Sada se opozija radi iste stvari, i to kada smo pod pritiskom zbog pregovora koji treba da se održe u Briselu 14. septembra. To nije demokratija, to je vandalizam", ocenio je Miletić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija