Politika

Stano o dijalogu Beograda i Prištine: Pristup EU je izbalansiran, očekujemo konstruktivnost obe strane

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2023

-

15:31

Stano o dijalogu Beograda i Prištine: Pristup EU je izbalansiran, očekujemo konstruktivnost obe strane
Stano o dijalogu Beograda i Prištine: Pristup EU je izbalansiran, očekujemo konstruktivnost obe strane - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano izjavio je da je pristup EU u dijalogu Beograda i Prištine izbalansiran i iskoordinisan sa SAD, kao i da se očekuje konstruktivnost obe strane.

On je na konferenciji za novinare ponovio da su mere prema Prištini reverzibilne, ali i da će EU, ukoliko svih 27 članica zajedno sa SAD vide da Srbija ne doprinosi deeskalaciji situacije na severu Kosova, na odgovarajući način izreći mere Beogradu.

"EU ima 27 država članica sa 27 parlamenata i hiljadama parlamentaraca. Spoljnu politiku EU i pristup partnerima jednoglasno formira 27 država članica koje predstavljaju svoje vlade. Poslednje što smo uradili u svetlu pogoršanja situacije na severu Kosova je uvođenje kaznenih mera protiv Kosova, zbog nespremnosti da deeskalira situaciju", rekao je Stano.

Kako je rekao, EU je mnogo puta istakla različite aspekte i šta EU očekuje od obe strane ako žele da se pridruže Uniji.

"Potrebni su nam da se ponašaju na evropski način, što znači konstruktivno ka deeskalaciji. Krize koštaju i ne pomažu na evropskom putu", rekao je on.

Na pitanje novinara da li je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj primio pismo koje su mu poslali predstavnici spoljnopolitičkih Odbora parlamenata nekoliko zemalja, on je rekao da će Borelj odgovoriti na njega odgovarajućim kanalima komunikacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija