Politika

Nasilni upad na sever Kosova uvod u novu krizu: "Jednostrani akt koji ni na koji način ne doprinosi dijalogu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2023

-

16:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su pripadnici kosovske policije upali u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, čemu su se usprotivili građani srpske nacionalnosti i pri čemu je povređeno više ljudi, analitičari ocenjuju da je reč o jednostranom aktu koji ni na koji način ne doprinosi dijalogu. Situacija na severu je trenutno mirna, ali je najnovija informacija da je policija i na zgradu opštine Zvečan postavila kosovsku zastavu. U međuvremenu, oglasila se i Srpska lista, koja je zatražila da dijalog bude prekinut.

Ono na šta su aktivisti i analitičari upozoravali, dogodilo se samo dan nakon što su novoizabrani gradonačelnici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić položili zakletvu. Iako su strane diplomate zatražile da prištinske vlasti obustave akciju, informacije sa terena ukazuju da je policija i dalje raspoređena u i oko zgrada opština.

Reakcije su brojne, a među njima prednjače zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, i pored toga, pa čak i što, kako kaže, "razume zabrinutost stranaca", kosovski premijer Aljbin Kurti ističe da "sve drugo vodi neispunjenju ustavnih obaveza".

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu za Euronews Srbija kaže da je reč o demonstraciji sile od strane Prištine i jednostranom aktu koji ne doprinosi dijalogu.

"Vrlo je jasno i poznato da su međunarodni akteri zahtevali od vlasti u Prišini da bilo kakvu meru ili akciju koju planuraju da preuzmu na severu zbog osetljivosti terena ne preduzimaju bez koordinacije i saglasnosti zemalja Kvinte, odnosno onih zemalja koje su aktivno uključene u proces dijaloga", rekao je Surlić.

Inače, već danas je u posetu Prištini stigao specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin, koji je izrazio zabrinutost zbog razvoja događaja na severu Kosova i podsetio na sporazum iz Ohrida.

"Loš dan za Kosovo i ceo Zapadni Balkan"

Među brojnim reakcijama koje su usledile nakon što je na severu Kosova došlo do pojačanih tenzija, pa i sukoba, prednjačile su one iz SAD. Stejt dipartment izdao je zvanično saopštenje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u kome se navodi da SAD najoštrije osuđuju nasilan ulaz u zgrade opština na severu Kosova.

Uz SAD, odluku Kosova "da se na silu pristupi zgradama opština na severu Kosova uprkos njihovim pozivima na uzdržanost" osudili su Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo. Zemlje Kvinte su u zajedničkom saopštenju koje je objavljeno na sajtu Stejt departmenta pozivale kosovske vlasti i da se odmah povuku i da blisko sarađuju sa EULEKS-om i KFOR-om.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin ocenio je na konferenciji za novinare u južnom delu Kosovske Mitrovice da je jučerašnji dan bio loš za Kosovo i ceo Zapadni Balkan i poručio da međunarodna zajednica neće dozvoliti da, kako je rekao, šanse iz Ohrida budu skrajnute zbog "glupih odluka". 

Saracin je objasnio da je juče spontano rešio da dođe na Kosovo i Metohiju zbog toga što je veoma zabrinut zbog razvoja situacije. Prema njegovim rečima, sporazum postignut u Ohridu od 18. marta u okvoru dijaloga Beograda i Prištinne je velika šansa za pozitivne vesti i "pozitivno kretanje celog regiona, Kosova i Srbije, prema Evropskoj uniji". 

"Ja razumem da su za mnoge ljude na Kosovu izjave koje dolaze iz Beograda poslednjih nedelja i meseci o Ohridskom sporazuma teške za razumevanje i čak teške za prihvatiti. Ali, svaki političar u ovoj državi i u regionu ima svoje odgovornosti zbog svojih odluka i akcija. Ako smatrate da neko nešto poništava, to nije izgovor da i vi isto radite", rekao je Saracin.

Govoreći o reakcijama koje su stigle od predstavnika međunarodne zajednice, Surlić za Euronews Srbija kaže da vidi značajnu razliku između saopštenja koje su izneli američki zvaničnici.

"Vidi se jedna, mogu slobodno reći, u političkom okviru ljutnja, razočaranost i to je očekivano zato što i po izjavama Eskobara, Šolea, ambasadora Hovenijera, potoji određena agenda koju Amerikanci imaju po pitanju normalizacije odnosa, njihov fokus je sada na formiranju ZSO. Kako su rekli, ovi izbori iako su morali da se održe, oni su samo privremeno rešenje bez neke faktičke, političke promene stanja na terenu. Čak i to saopštenje Kvinte kada uporedite sa porukama koje su izneli američki zvaničnici vidite da je značajno umerenije, tako da, ja bih se ogradio, ne mislim da ovde postoji jedinstven stav prećutne podrške Prištini, mislim da pojedine evropske zemlje zapravo stoje iza ove aktivnosti Prištine, da su Amerikanci izričito protiv", rekao je Surlić.

Srpska lista traži prekid pregovora

Najveća politička stranka Srba sa Kosova Srpska lista zatražila je dan nakon izbijanja tenzija od Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i srpske vlade da prekinu dijalog sa Prištinom dok se sa severa naše južne pokrajine ne povuku sve snage specijalne policije i dok albanski gradonačelnici ne izađu iz srpskih opština.

"Mi, politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije, kao i čitav srpski narod, upućujemo molbu svom predsedniku Vučiću i čitavom državnom rukovodstvu da odmah suspenduju bilo kakvo dalje učešće Beograda u dijalogu s Prištinom", rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Tanjug/Dopisnistvo KiM

 

Prema njegovim rečima, Srpska lista smatra da je svaki dalji razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan.

"Drugim rečima, nastavak razgovora sa Kurtijevim režimom nakon jučerašnjeg terora bi mu poslao poruku da je takvo postupanje sasvim isplativo, jer u svakoj dosadašnjoj prilici omogućava da konsoliduje rezultate svog protivpravnog delovanja", istakao je Rakić.

Ministar odbrane i novi predsenik SNS Miloš Vučević rekao je da će državni organi u kratkom roku razmotriti poruku Srpske liste da se prekine dijalog sa Prištinom. 

"Što se tiče situacije na KiM, veoma je dramatična i teška i kao građanin Srbije, kao Srbin apsolutno razumem poruku Srpske liste i svih građana srpske nacionalnosti na KiM. Držvani organi će u kratkom roku razmotriti ono što je poruka Srpske liste koja se praktično dogodila ili definisala dok je trajala naša skuština, pa ćete dozvoliti da je potrebno i vremena da se o tome razgovara", dodao je on.

Inače, u Beogradu je danas održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je odlučeno da oružane snage Srbije ostanu do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti.

"Zbog brutalne primene sile od strane Aljbina Kurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, oružane snage Republike Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti", saopšteno je iz Predsedništva Srbije nakon sednice.

Surlić ističe da Vojska Srbije nema apsolutno nikakva prava i ingerencije da deluje na teritoriji Kosova i da bi eventualnom intervencijom zapravo ušla u direktan sukob sa zemljama NATO. 

"Mislim da su te poruke o nekoj intervenciji Srbije kontraproduktivne jer one zasigurno mogu pogoršati samo situaciju na terenu, a nikako zaštitii Srbe i naravno da mislim da je politika Kurtija takva da on želi mislim da isprovocira reakciju Srbije", rekao je Surlić.

Grenel: Kurti uništio čvrste veze Prištine i SAD

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da Vašington podržava one za koje veruje da napreduju u poštovanju zapadnih vrednosti i optužio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je, kako je naveo, "uništio čvrste veze" Kosova i SAD.

Grenel je na Tviteru, reagujući na komentar Kurtija o jučerašnjem nasilnom upadu kosovske policije u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da je pravo izabranih na demokratskim izborima da preuzmu funkciju, napisao da je Kurti prvi lider čije su postupke osudili i demokrate i republikanci. Grenel je poručio predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani da je "tišina zabrinjavajuća", dok je bivšem premijeru Hašimu Tačiju poručio da je "sada potreban".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija