Politika

Dačić: U pripravnosti smo, zaštitićemo naš narod

Komentari

Autor: RTS

27/05/2023

-

12:58

Dačić: U pripravnosti smo, zaštitićemo naš narod
Dačić: U pripravnosti smo, zaštitićemo naš narod - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ivica Dačić kaže da je predsednik Aleksandar Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti, ne jer se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije.

"Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, nadamo se da do toga (potrebe za intervencijom vojske) neće doći“, rekao je Dačić za RTS.

Ivica Dačić je, komentarišući poslednju eskalaciju tenzija na severu KiM i nasilan ulazak specijalnih jedinica kosovske policije u zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, rekao da je ovo možda jedna od najopasnijih situacija.

"Oni udaraju u ono što je osnova opstanka srpskog naroda na severu KiM, a to je lokalna vlast koju moramo da držimo. Nije tu mešovito stanovništvo, pa da kažete da ima tu Albanaca. Trinaest Srba je glasalo na takozvanim izborima. Sada imate neke nove odbornike i predsednike opština ili gradonačelnike, a od starta smo govorili da taj potez može ogromne sukobe da izazove i upozoravali smo međunarodnu zajednicu", rekao je Dačić.

Kako je istakao, međunarodna zajednica je Beograd ubeđivao u suprotno.

"Kada se ovako nešto desi, kažu da nisu mogli ništa drugo, on je lud, on je skstremista i to je nova realnost koju niko ne popravlja nego kažu ‘idemo dalje‘“, rekao je Dačić.

Smatra da samo zahvaljujući razboritosti Srba nije došlo do većih incidenata i da sada Srbi čekaju da međunarodna zajednica ispuni svoj deo posla – a to je da se eliminišu negativni efekti ovakvih akcija.

Dačić: "Kurti stvara krize, narodu sve teže"

Ističe da se Aljbin Kurti stalno bavi stvaranjem kriza, da je položaj naroda sve gori i teži.

"Mi nismo za sukobe, mi smo za mirno rešenje svih pitanja, ali svi moraju da znaju da cela Srbija stoji iza našeg naroda na KiM, zato je Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti, ne jer se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije", rekao je Dačić.

"Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, nadamo se da do toga neće doći", poručio je Dačić.

Komentari (0)

Srbija