Politika

Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost: Oružane snage ostaju u najvišem stepenu borbene gotovosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2023

-

08:12

Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost: Oružane snage ostaju u najvišem stepenu borbene gotovosti
Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost: Oružane snage ostaju u najvišem stepenu borbene gotovosti - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, posvećena najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, održana je u zgradi Generalnog Sekretarijata predsednika Republike. Odlučeno je da oružane snage Srbije ostanu do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti.

"Zbog brutalne primene sile od strane Aljbina Kurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, oružane snage Republike Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti", saopšteno je iz Predsedništva Srbije nakon sednice.

Tokom sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost dogovorene su sve neophodne bezbednosne aktivnosti u cilju snaženja odbrambenih kapaciteta Srbije. Naglašeno je da KFOR/NATO nije obavio svoj posao u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

"Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović ovlašćen je da održava direktan kontakt sa komandantom KFOR, u pokušaju da obezbedi da KFOR/NATO ispuni svoju funkciju i mandat, u skladu sa relevantnim aktima UN i zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji. Republika Srbija biće čvrsta i nepokolebljiva u zaštiti svog naroda", navedeno je u saopštenju.

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da će država biti čvrsta i nepokolebljiva u zaštiti svog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Republika Srbija biće čvrsta i nepokolebljiva u zaštiti svog naroda", napisao je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbijeav" .

Sednici su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar inostranih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, direktor BIA Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, tužilac Zagorka Dolovac, načelnik Beogradske policije Veselin Milić i predsednik Narodne Skupštine Vladimir Orlić.

Sednicu je sinoć najavio predsednik Vučić.

KFOR: Ovo je opasno

Na severu KiM juče je kosovska policija nasilno upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Misija KFOR-a saopštila je da pomno prate situaciju u opštinama na severu KiM gde se dogodila serija sukoba izazvanih nasilnim ulaskom novoizabranih gradonačelnika u zgrade opština.

"Ovo je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalju eskalaciju tenzija", dodaje se u saopštenju.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Ističe se da KFOR osuđuje ove jednostrane akcije i poziva sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na KiM. Navodi se da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja kako bi se izbegla dalja eskalacija, te da glavni prioritet Kfora ostaje obezbeđivanje bezbednog okruženja.

"Dijalog i diplomatija su jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na Kosovu", zaključuju iz KFOR-a.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imao je sastanak sa komandantom KFOR-a, generalom  Anđelom Mikeleom Ristučijem na kojem je poručio da su opštinski objekti vlasništvo Kosova, kao i da je kosovska policija posvećena tome da omogući novoimenovanim gradonačelnicima severnih opština da pristupe svojim radnim mestima.

"Sloboda kretanja, vladavina prava, bezbednost i zaštita, za sve građane Kosova, bez obzira na politička uverenja ili poreklo, etničku i versku pripadnost, prioritet je i interes svih", rekao je Kurti, navodi se u njegovom saopštenju, prenosi Koha.

On je dodao da bezbednosne institucije moraju da sarađuju kako bi garantovale bezbedno i mirno okruženje za sve.

Reagovale zemlje Kvinte

SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevtsvo osudili su odluku Kosova "da se na silu pristupi zgradama opština na severu Kosova uprkos njihovim pozivima na uzdržanost".  

"Pozivamo kosovske vlasti da se odmah povuku i da deeskaliraju situaciju, i da blisko sarađuju sa EULEKS-om i KFOR-om", navedeno je u zajedničkom saopštenju koje je objavljeno na sajtu Stejt Departmenta, a u kome se dodaje i osuda napada na EULEKS u Zvečanu. 

Takođe, zemlje Kvinte navode da su zabrinute zbog odluke Srbije da poveća stepen borbene gotovosti Vosjke i pozivaju sve strane na maksimalnu uzdržanost i da se izbegava zapaljiva retorika.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija