Fokus

Nigerijska delegacija u Niameju: Pučisti u Nigeru otvoreni za dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2023

-

17:33

Nigerijska delegacija u Niameju: Pučisti u Nigeru otvoreni za dijalog
Nigerijska delegacija u Niameju: Pučisti u Nigeru otvoreni za dijalog - Copyright Tanjug AP/Gbemiga Olamikan

veličina teksta

Aa Aa

Lideri koji su izveli puč u Nigeru otvoreni su za diplomatske razgovore kako bi rešili sukob sa regionalnim blokom Zapadne Afrike, saopštila je danas grupa nigerijskih islamskih intelektualaca nakon sastanka sa huntom u Nijameju.

Poseta je upriličena u trenutku kada Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) istražuje mogućnosti za obnavljanje civilne vladavine u Nigeru, uključujući potencijalnu vojnu intervenciju, nakon svrgavanja predsednika Nigera Mohameda Bazuma, preneo je Rojters.

Pošto se blok i dalje zalaže za mirno rešenje, predsedavajući ECOWAS  i predsednik Nigerije Bola Tinubu odobrio je jučerašnju misiju u Nijameju delegacije islamskih intelektualaca, koji su se zavetovali da će promovisati dijalog.

Sastanak grupe sa vođom hunte generalom Abdurahamaneom Tianijem je trajao nekoliko sati, rekao je šeik Abdulahi Bala Lau, koji je predvodio delegaciju.

"On (Tiani) je rekao da su njihova vrata otvorena za diplomatiju i mir u rešavanju problema", naveo je Lau u saopštenju.

Tiani je navodno naglasio istorijske veze između Nigera i Nigerije, rekavši da su te zemlje ne samo susedi, već braća i sestre koji pitanja treba da rešavaju sporazumno.

Pošto diplomatski napori nisu imali uspeha prošle nedelje, ECOWAS je aktivirao rezervne vojne snage za koje je rečeno da će biti raspoređene kao poslednja mogućnost ako razgovori ne uspeju.

Za sada blok nastoji da uloži napore u pregovore.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet