Fokus

Sastanak iza zatvorenih vrata: Šefovi država Zapadne Afrike razgovarali o odgovoru na vojni puč u Nigeru

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2023

-

14:01

Sastanak iza zatvorenih vrata: Šefovi država Zapadne Afrike razgovarali o odgovoru na vojni puč u Nigeru
Sastanak iza zatvorenih vrata: Šefovi država Zapadne Afrike razgovarali o odgovoru na vojni puč u Nigeru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šefovi država Zapadne Afrike razgovarali su danas u Nigeriji o odgovoru na prošlomesečno vojno preuzimanje vlasti u Nigeru, nakon što je hunta odbila da se povinuje njihovoj ranijoj pretnji da će upotrebiti silu za obnovu demokratije.

Sastanak iza zatvorenih vrata u Abudži održan je nekoliko sati nakon što je hunta u Nigeru imenovala novu vladu, preneo je Rojters.

Od preuzimanja vlasti 26. jula, hunta je ignorisala rok do 6. avgusta koji joj je dala Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) da ponovo vrati na vlast svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma.

Mahamane Rufai Lauali, predstavljen kao generalni sekretar vlade, pročitao je 21 ime na televiziji bez preciziranja daljih planova.

Trojica vođa puča su imenovana za ministre odbrane, unutrašnjih poslova i sporta. u vladi koja je upola manja od prethodne.

Bivši ministar finansija Ali Mahamane Lamine Zeine, koji je u ponedeljak imenovan za premijera, sada je ponovo dobio funkciju ministra finansija u novoj vladi.

Prethodna vlada Nigera je imala 43 ministra i nijedan ministar nije bio vojni oficir.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog Bazuma i njegove porodice, nakon što je njegova stranka prijavila da su zatočeni u predsedničkoj rezidenciji bez struje i tekuće vode i da su danima bez sveže hrane.

"Generalni sekretar još jednom poziva na njegovo hitno, bezuslovno puštanje na slobodu i njegovo vraćanje na mesto šefa države", rekao je u sredu portparol UN.

Sastanak u glavnom gradu Nigerije, Abudži, mogao bi da se pokaže kao ključni momenat.
Očekuje se da će se lideri bloka dogovoriti o narednim koracima, koji bi mogli uključiti vojnu intervenciju, što je zvaničnik ECOWAS istakao kao poslednje sredstvo.

EKOWAS, Ujedinjene nacije i zapadne zemlje vrše pritisak na huntu da se povuče, dok su vojne vlade u susednom Maliju i Burkini Faso obećale da će je braniti.
 

Komentari (0)

Svet