Fokus

Zapadnoafričke zemlje pozivaju na raspoređivanja snaga da bi se obnovio ustavni poredak u Nigeru

Komentari

Autor: Euronews, CNN

10/08/2023

-

19:21

Zapadnoafričke zemlje pozivaju na raspoređivanja snaga da bi se obnovio ustavni poredak u Nigeru
Zapadnoafričke zemlje pozivaju na raspoređivanja snaga da bi se obnovio ustavni poredak u Nigeru - Copyright Tanjug/AP/Chinedu Asadu

veličina teksta

Aa Aa

Lideri zapadne Afrike naložili su raspoređivanje „stendbaj snaga“ za obnovu demokratije u Nigeru nakon državnog udara.

Snage bi trebalo da budu raspoređene „da bi se obnovio ustavni poredak u republici Niger“, navodi se u saopštenju koje je pročitao Omar Aliju Turej, predsednik Komisije Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), navodi CNN.

Upitan za pojašnjenje, Turej je da može samo da potvrdi odluke „vojnih vlasti u podregionu da rasporede rezervne snage zajednice“.

Razgovaralo se o finansiranju i "preduzete su odgovarajuće mere", rekao je on.

On je okrivio huntu za sve poteškoće izazvane sankcijama uvedenim Nigeru i rekao da će dalje akcije bloka biti preduzete zajednički, i da to neće činiti države pojedinačno.

"To nije jedna zemlja protiv druge zemlje. Zajednica ima instrumente na koje su se svi članovi obavezali", rekao je on.

Lideri Avowasa su naveli da sve opcije, uključujući upotrebu sile, ostaju na stolu kako bi se ponovo uspostavio ustavni poredak u Nigeru, prenosi Rojters.

Nakon samita u Abudži, prestonici Nigerije, blok EKOVAS je najavio da će uvesti sankcije i zabranu putovanja za one koji sprečavaju povratak na vlast demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma.

Sastanku je prisustvovalo devet od 11 šefova država uključujući predsednike Senegala, Gane, Obale Slonovače, Togoa, Benina, Gvineje Bisao i Sijera Leonea. Lideri Mauritanije i Burundija koji nisu članovi Ecowas takođe su učestvovali na sastanku iza zatvorenih vrata.

„Od ključnog je značaja da damo prioritet diplomatskim pregovorima i dijalogu kao osnovu našeg pristupa“, rekao je nigerijski predsednik Bola Ahmed Tinubu, koji trenutno predsedava blokom, pre zatvorenog dela sastanka.

"Nijedna opcija nije sklonjena sa stola, uključujući upotrebu sile kao poslednje sredstvo", izjavio je Tinubu.

Niger je zahvaćen političkim haosom od kraja prošlog meseca, kada je predsednika Mohameda Bazuma u državnom udaru svrgnula predsednička garda.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) odgovorila je nekoliko dana kasnije uvođenjem sankcija i izdavanjem ultimatuma vladajućoj vojnoj hunti da odstupe u roku od nedelju dana ili se suoče s potencijalnom vojnom intervencijom.

Taj rok je došao i prošao u nedelju, 6. avgusta, bez promene političke situacije. Lideri ECOWAS-a su poručili da žele da pronađu diplomatsko rešenje za krizu i da će poslati trupe kao poslednje sredstvo.

 

Komentari (0)

Svet