Fokus

EU: Puč u Nigeru udar na demokratiju, slede sankcije kao podrška naporima ECOWAS

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2023

-

23:50

EU: Puč u Nigeru udar na demokratiju, slede sankcije kao podrška naporima ECOWAS
Mohamed Bazum - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je spremna da uvede sankcije Nigeru kao podršku naporima Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) da obnovi demokratiju u toj zemlji, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

EU ponavlja odlučnu osudu puča u Nigeru, koji, kako se ističe, može imati samo negativne reperkusije na dobrobit i bezbednost stanovništva Nigera, kao i na regionalnu stabilnost.

"EU u potpunosti podržava napore ECOWAS-a i spremna je da ih podrži, uključujući uspostavljanje novog režima pojedinačnih sankcija", ističe se u saopštenju.

Evropska unija ponovo je pozvala na povratak ustavnom poretku i izrazila podršku Mohamedu Bazumu, pozdravljajući odluke koje su doneli šefovi država ECOWAS-a tokom drugog vanrednog samita posvećenog situaciji u Nigeru, 10. avgusta. 

To, kako se navodi, posebno se odnosi na nameru da se nastavi traženje diplomatskog rešenja za aktuelnu krizu, uz konstataciju mobilizacije rezervnih snaga.

"EU još jednom osuđuje nezakonito pritvaranje predsednika Bazuma i njegove porodice i želi da izrazi svoju duboku zabrinutost zbog kontinuiranog i zabrinjavajućeg pogoršanja uslova njihovog pritvora", poručuje se u saoptenju i poziva na njihovo hitno i bezuslovno oslobađanje.

EU će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć i da stoji uz narod Nigera, posebno u njegovoj posvećenosti ljudskim pravima, zaključuje se u saopštenju EU.

U međuvremenu, komesar organizacije ECOWAS za politička pitanja, mir i bezbednost Abdel-Fataua Musaha izjavio je da države članice ECOWAS-a imaju legitimne osnove za vojnu intervenciju u Nigeru i nije im potrebno odobrenje Saveta bezbednosti UN.

"ECOWAS ima legitimne osnove da interveniše u poslovima Nigera i nije mu potrebno odobrenje Saveta bezbednosti UN“, rekao je on, prenosi TV kanal Al-Džazira. Kako je primetio, ECOWAS je ranije obavestio UN o svojim akcijama nakon vojnog udara.

Francuska vojska nije napustila bazu u Nijameju

Inače, Francuska vojska nije napustila bazu u glavnom gradu Nigera Nijameju, a u samom gradu se kao i proteklih dana, ne primećuje kretanje strane vojske, javio je dopisnik RIA Novosti.

Vojne vlasti Nigera kreću se pored baze prema i iz glavnog grada kao i obično.

Takođe, kao i na zapadnom izlazu iz grada, na putu nema kolona sa izbeglicama. Nastavlja se trgovina na mestima duž zida vojne baze, javio je dopisnik ruske agencije.

Vojska Nigera je krajem jula objavila na nacionalnoj televiziji smenu predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti. Vojska, predvođena komandantom predsedničke garde, generalom Abdurahmanom Tijanijem, koji je preuzeo vlast u zemlji, objavila je otkazivanje vojnih sporazuma sa Francuskom.

Ukupno u Nigeru ima 1,5 hiljada francuskih vojnika. Antinekar Al-Hasan, savetnik smenjenog predsednika Mohameda Bazuma, rekao je u sredu za RIA Novosti da je francuska vojska odbacila zahteve pobunjenika da napuste Niger.

Hiljade ljudi demonstriralo je u petak u blizini francuske vojne baze u Nijameju. Demonstranti su tražili od stranih vojnika da napuste zemlju i uzvikivali slogane podrške nigerskoj vojsci.

Komentari (0)

Svet