Fokus

Blinken: Smatraćemo vojnu huntu u Nigeru odgovornom za bezbednost Bazuma

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2023

-

09:23

Blinken: Smatraćemo vojnu huntu u Nigeru odgovornom za bezbednost Bazuma
Mohamed Bazum - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države će vojnu huntu koja je preuzela vlast u Nigeru smatrati odgovornom za bezbednost predsednika Mohameda Bazuma, njegove porodice i pritvorenih članova vlade, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Sjedinjene Države se pridružuju Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država (ECOWAS) u pozivu na obnovu ustavnog poretka u Nigeru. Sjedinjene Države cene odlučnost ECOWAS-a da istraži sve opcije za mirno rešavanje krize", navedeno je u Blinkenovom saopštenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

Državni sekretar SAD je dodao da je demokratija najbolja osnova za razvoj, društvenu koheziju i stabilnost u Nigeru.

"Podržavamo ECOWAS u osudi nezakonitog pritvora predsednika Mohameda Bazuma, njegove porodice i članova vlade, kao i neprihvatljivih uslova pod kojima se oni drže i pozivamo na njihovo momentalno puštanje na slobodu", poručio je Blinken.

Lideri ECOWAS-a juče su održali vanredni samit nakon kog su saopštili da je naloženo aktiviranje snaga u pripravnosti zbog puča u Nigeru. Vojna hunta je svrgla predsednika Bazuma 26. jula i od tada ga drži zatvorenog u predsedničkoj rezidenciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet