Fokus

Najavljen sastanak načelnika generalštaba zemalja ECOWAS za pripremu vojne moguće intervencije u Nigeru

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2023

-

09:42

Najavljen sastanak načelnika generalštaba zemalja ECOWAS za pripremu vojne moguće intervencije u Nigeru
Najavljen sastanak načelnika generalštaba zemalja ECOWAS za pripremu vojne moguće intervencije u Nigeru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Načelnici generalštabova oružanih snaga zemalja zapadne Afrike (ECOWAS) sastaće se u narednim danima kako bi pripremili planove za moguću vojnu intervenciju u Nigeru, izjavio je u petak portparol ovog regionalnog bloka.

Dve nedelje nakon što je vojna hunta u Nigeru svrgnula predsednika Mohameda Bazuma u ​​sedmom puču koji se dogodio u nekoj zemlji zapadne i centralne Afrike u poslednje tri godine, blok ECOWASje naredio u četvrtak da se rezervne vojne snage stave u stanje pripravnosti, preneo je Rojters.

Sastanci načelnika generalštabova takođe ukazuje na to da zapadnoafričke nacije intenziviraju pripreme za angažovanje trupa i moguću vojnu intervenciju protiv pučista u Nigeru.

"Jedan (sastanak) je planiran za sledeću nedelju", rekao je portparol ECOWAS-a.

Vojni zvaničnici Nigerije i Obale Slonovače najavili su sastanak koji bi danas trebalo da se održi u Gani.

Predložena vojna intervencija po svemu sudeći nije unela razdor i produbila sukobe u ovom strateški važnom regionu gde su zapadne sile zbog brojnih državnih udara postepeno gubile uticaj, dok Rusija uspešno jača svoj uticaj, navodi Rojters.

U petak su se hiljade pristalica vođa puča u Nigeru okupile u blizini francuske vojne baze na periferiji glavnog grada Nijameja. Demonstranti su uzvikivali "dole Francuska, dole EKOVAS". Mnogi su mahali ruskim i nigerskim zastavama i klicali u znak podrške novom lideru zemlje, generalu Abdurahamanu Tijaniju, preneo je portal Al Arabija.

Izabranog predsednika Nigera Mohameda Bazuma zbacili su sa vlasti 26. jula članovi njegove garde, na čelu sa Tijanijem, i zatvorili ga u predsedničkoj palati. Taj potez osudile su zemlje zapadne Afrike, Ujedinjene nacije i zapadne zemlje, uključujući Francusku, bivšu kolonijalnu silu i bliskog saveznika Bazuma. Francuska u Nigeru drži oko 1.500 vojnika, koji su tamo bili poslati da pomognu u osmogodišnjoj borbi protiv pobune islamističkih ekstremista.

Francuska je prošle godine povukla svoje snage iz susednog Malija i Burkine Faso, nakon što su i tamo vojne hunte zbacile izabrane lidere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet