Fokus

Afrička unija podržava odluke ECOWAS-a u vezi sa Nigerom

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2023

-

14:14

Afrička unija podržava odluke ECOWAS-a u vezi sa Nigerom
Afrička unija podržava odluke ECOWAS-a u vezi sa Nigerom - Copyright Tanjug/AP Photo/Gbemiga Olamikan

veličina teksta

Aa Aa

Afrička unija saopštila je danas da podržava odluke zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS o Nigeru i pozvala međunarodnu zajednicu da spase život predsedniku Mohamedu Bazumu, čiji se uslovi u pritvoru vojne hunte koja ga je svrgnula s vlasti, kako kaže, pogoršavaju.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država je juče saopštila da su sve opcije i dalje u igri i odlučila da stavi snage u pripravnost za moguću vojnu intervenciju, preneo je Rojters.

Predsednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat podržao je odluku ECOWAS-a da pokrene vojnu operaciju u Nigeru, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Afričke unije, preneo je Tas.

Mahamat je izrazio zabrinutost zbog situacije u Nigeru i pozvao na "hitno oslobađanje" predsednika Mohameda Bazuma, njegove porodice i članova vlade, rekavši da su uslovi u kojima se nalaze u pritvoru "loši".

Predsednik Obale Slonovače Alasan Uatara izjavio je po povratku sa samita koji je održan juče u Abudži da su se lideri EKOWAS složili da pokrenu vojnu operaciju u Nigeru što pre.

Uatara je naglasio da će Obala Slonovače dati bataljon od 850 i 1.100 ljudi za operaciju, a da će učestvovati i Benin, Nigerija i druge zemlje.

Agencija AP je istog dana prenela da su čelnici vojske u Nigeru navodno rekli vršiocu dužnosti zamenika američkog državnog sekretara Viktoriji Nuland da nameravaju da ubiju svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma, ukoliko susedne države pokrenu vojnu intervenciju u pokušaju da ga vrate na čelo države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet