Fokus

Sutra sastanak zemalja zapadne Afrike o planovima za vojnu intervenciju u Nigeru

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2023

-

18:37

Sutra sastanak zemalja zapadne Afrike o planovima za vojnu intervenciju u Nigeru
Sutra sastanak zemalja zapadne Afrike o planovima za vojnu intervenciju u Nigeru - Copyright Tanjug/AP/Fatahoulaye Hassane Midou

veličina teksta

Aa Aa

Načelnici generalštaba zapadnoafričkih zemalja sastaće se sutra u Gani kako bi pripremali planove za moguću vojnu intervenciju u Nigeru, nakon što su zemlje članice regionalnog bloka Ekovasa naredile raspoređivanje vojnih snaga u pripravnosti, preneo je danas Rojters.

Pored toga, vojni savet koji su formirali pobunjenici u Nigeru naredio je da se vojska te zemlje takođe stavi u stanje pripravnosti, a postoji mogućnost da mobiliše i dodatne snage, prenosi TASS.

Zemlje Ekovasa naredile su aktiviranje rezervnih snaga juče, dve nedelje nakon što su vojni generali svrgnuli predsednika Nigera Mohameda Bazuma.

Rojters navodi da bi snagama Ekovasa bilo potrebno više nedelja da formiraju planove i rasporede jedinice, što bi ostavlio dovoljno vremena za pregovore.

Obala Slonovače jedina je zemlja koja je za sada precizirala koliko će vojnika poslati, nakon što je predsednik te zemlje Alasan Uatara obećao bataljon od 850 vojnika.

Portparol beninske vojske rekao je da će ta zemlja poslati trupe, ali nije rekao koliko.

Ministar odbrane Gambije Sering Modu Njie i ministar informisanja Liberije Ledžerhud Reni još nisu doneli odluku o slanju trupa.

S druge strane vlade Malija i Burkine Faso, obe članice Ekovasa, rekle su da će braniti huntu u Nigeru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet