Politika

Panović: Kurti hoće da zaokruži projekat Kosova kao etnonacionalističke države

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

11:11

Panović: Kurti hoće da zaokruži projekat Kosova kao etnonacionalističke države
Zoran Panović - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor Demostata Zoran Panović izjavio je danas za Tanjug da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti hoće da zaokruži projekat Kosova kao etnonacionalističke države.

Prema njegovim rečima, u takvom projektu, jedna suštinska autonomija Srba koja bi se izrazila kroz ZSO, odnosno ono što je već izdogovarano i ispregovarano Briselskim sporazumom, remeti takav koncept. 

"Ja nekad imam utisak da, da onda nisu SAD i bitne zemlje EU priznale takozvanu nezavisnost  Kosova, mislim da je u ovakvoj situaciji ne bi ni priznale, ali na žalost to se desilo", ocenio je on.

Panović napominje da je Srbija u ovom trenutku izbegla da bude okrivljena za neku vrstu destabilizacije pregovaračkog procesa, već je, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, pokazala jednu vrstu konstruktivnosti. 

Kaže da srpska strana nikada nije insistirala na maksimalističkim ciljevima, već je uvek instistirala na kompromisu i da ovom trenutku albanska strana treba da snosi odgovornost za to što u dijalogu nema pomaka.

"Srbija ima neke psihološke crvene linije, nezavisno od toga ko je na vlasti. Sumnjam da bi bilo koja vlast u Srbiji prešla preko linija koje su ponižavajuće za Srbiju, a to je da prizna jednu takvu para-državu, koja je u suštini upravo to zaokruživanje jednog etnonacionalističkog projekta. Ali, uvažavanje realnosti na Kosovu i insistiranje na ZSO je suštinsko pitanje", zaključio je on i dodao da ako ZSO nema suštinsku autonomiju, onda je to isto jedna vrste puke i prazne forme.

Panović kaže da kosovsko pitanje neće toliko uticati na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji jer, kako je objasnio, Kosovo je retko kada glavna tema na izborima u Srbiji, sem protokolarno. 

"Ali, Kosovo ima veliki emotivni naboj i kada se Kosovo u datom trenutku pojavi kao tema, ono naglo skače na vrh prioriteta jer ima taj prvorazredni, emotivni značaj za građane Srbije i za Srbe", istakao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija