Politika

Panović za Euronews Srbija: Mislim da će beogradska vlast da se preslika na republički nivo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2022

-

14:20

Panović za Euronews Srbija: Mislim da će beogradska vlast da se preslika na republički nivo
Zoran Panović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

U ponedeljak su završene konsultacije predstavnika lista koje ulaze u parlament i predsednika Srbije o sastavu nove vlade. Sa Vučićem su razgovarali članovi 11 lista, a on je nakon svih sastanaka rekao da je da je tokom razgovora uspeo da sazna nešto više o odnosu prema pojedinim pitanjima. Podsetio je s kim su održani razgovori i kakvi su bili stavovi i zahtevi lista.  

Sada, predsednik Srbije čeka da ga predstavnici liste okupljene oko SNS obaveste o tačnoj većini koju su obezbedili u parlamentu, kako bi nakon toga mogao da nastavi ustavnu proceduru u vezi sa imenovanjem mandatara. Naime, on je istakao da ga je koalicija okupljena oko SNS obavestila da će imati većinu između 130 i 160 poslanika i da očekuje informaciju o kolikoj većini je reč nakon formiranja Skupštine Srbije.

Novinar i programski direktor Demostata Zoran Ponović rekao je za Euronews Srbija da je izvesno da vladajuću većinu naprave SNS i SPS.

"Mislim da će da beogradska vlast da se preslika na republički nivo, da je taj savez SNS-a i SPS-a nešto najizvesnije i koliko vidim tu postoji viosk stepen saglasnosti. Očigledno misle sa je savez sa SPS-om bitan, a to misle i u SPS-u", rekao je Panović.

On, pak, navodi da je manje realna mogućnost, "politički najopuštenija opcija manjinska vlada SNS".

"Da postave ministre koje žele, vode politiku koju žele, imali bi manjinsku podršku za razna strateška pitanja. To možda nije realna opcija, ali bi bilo najpoštenije od SNS-a", kazao je Panović.

Euronews

Govoreći o mestu premijera, on je rekao da dosadašnji ministar finansija Siniša Mali ima velikih izgleda da se nađe na mestu predsednika vlade.

"Mislim da Siniša Mali ima velike šanse za to. Ekonomija je veliko pitanje, energetika... to je paradoks Siniše Malog, njega prate razne afere, a on je ipak najkompetentniji za ove stvari koje se sada dešavaju. On je stručnjak za ekonomiju, a ne vuče neku političku simboliku koja može da iritira neke spoljne faktore", kazao je za Euronews Srbija Zoran Panović.

Takođe, kaže da će upravo i ta percepcija nekih ministara biti važna za to da li će biti u novoj vladi u kojem resoru, kao i ko će se naći na mestu predsednika Skupštine Srbije.

"Gde će biti Vulin, Mihajlović, Nenad Popović, da li će biti... Vrlo je bitna ta simbolika ministara, uz sve te tenzije međusobne. Takođe, pitanje je ko će biti predsednik ovakve skupštine, to je mnogo bitnije, radi se o faktički drugom čoveku Srbije. Biće interesantno ako SPS bude u vladi koji je broj ministara i šta će biti Dačić", naveo je novinari programski direktor Demostata.

Podsetimo, prema konačnoj raspodeli snaga, 120 mesta u parlamentu zauzeće poslanici sa izborne liste okupljene oko SNS, 38 poslaničkih mesta pripalo je najvećoj opozicionoj grupaciji "Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 mesto imaće lista oko SPS. Koaliciji NADA pripalo je 15 mandata, Moramo će imati 13, a pokret Dveri i Zavetnici po 10. U parlament je ušlo pet manjinskih lista, pa će tako Savez vojvođanskih Mađara imati pet poslanika, lista Muftijin amanet tri, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, a nakon sage u Velikom Trnovcu, onaj jedan poslanički mandat pripao je lideru Koalicije Albanaca Doline Šaipu Kamberiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija