Politika

Završetak konsultacija, kod Vučića još četiri liste: Ko je odbio učešće u vlasti, a ko se nada ministarskim mestima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2022

-

07:25

Završetak konsultacija, kod Vučića još četiri liste: Ko je odbio učešće u vlasti, a ko se nada ministarskim mestima
Završetak konsultacija, kod Vučića još četiri liste: Ko je odbio učešće u vlasti, a ko se nada ministarskim mestima - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završiće danas konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade. U zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike za danas su pozvani predstavnici četiri izborne liste.

Od 13 časova predviđen je sastanak sa predstavnicima liste Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija NADA -Nacionalno demokratska alternativa - Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti) - Vojislav Mihailović.

Sa Vučićem će od 14.15 časova razgovarati predstavnici Socijalističke partije Srbije, dok je od 15.30 sati planiran razgovor sa predstavnicima liste "Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Kako je ranije najavljeno, potpredsednica SSP-a Marinika Tepić će se odazvati pozivu predsednika, dok Narodna stranka Vuka Jeremića i Demokratska stranka koju vodi Zoran Lutovac, koje su bile deo saveza "Ujedinjeni za pobedu Srbije", neće ići na konsultacije.

Razgovore o mandataru za sastav nove vlade Vučić će završiti sa predstavnicima Srpske napredne stranke u 16.30 sati. Nakon toga, od 18 sati predviđeno je obraćanje Vučića.

Konsultacije o formiranju vlade Vučić je otpočeo u četvrtak, 14. jula, sa predstavnicima 12 lista koje su na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila uspele da pređu cenzus, a prvog dana su razgovori obavljeni sa predstavnicima manjinskih lista.

Mnogi već rekli da neće u vladu

Već nakon prvih održanih sastanaka, mnogi od predstavnika lista su se izjasnili da neće biti u novoj vlasti.

Predstavnici liste "Zavetnici", koji u novom skupštinskom sazivu imaju 10 poslanika, a rekli su nakon sastanka sa Vučićem da neće biti deo nove vlasti.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Zavetnici će ostati državotvorna opzicija, spremna da pruži podršku odbrani nacionalnih i državnih interesa, u očuvanju vojne neturanosti, ustavnog poretka, KiM u sastavu Srbije", rekla je predsednica te stranke Milica Ðurđević Stamenkovski novinarima nakon konsultacija o mandataru sa predsednikom Vučićem.

Da ne žele da budu bilo kakav deo "vlade kontinuiteta SNS" rekao je i lider Dveri Boško Obradović koji je na razgovoru sa predsednikom predvodio delegaciju liste "Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije", koju čine Dveri i POKS, sa 10 osvojenih mandata u skupštinskim klupama.

"Ako predsednik nastavi sa istim kadrovskim rešenjima, imaćemo kolaps države i pad vlade na zimu. A, onda smo svi veoma zainteresovani da razgovaramo o vladi nacionalnog jedinstva i spasa", rekao je Obradović nakon konsultacija o mandataru nove vlade.

Euronews Srbija/Dragana Savić

 

Lider Koalicije Albanaca Doline Šaip Kamberi, čija koalicija je nakon glasanja u Velikom Trnovcu osvojila jedan mandat, rekao da nije bilo konsultacija o tome da oni budu članovi vlade, da to za njihovu koaliciju nije prioritet i da je cilj rešavanje problema sa kojima se suočavaju Albanci.  

Predstavnici koalicije Moramo ranije su najavili da se neće odazvati pozivu Vučića, pa nisu ni došli na konsultacije. I predstavnici SDA Sandžaka se nisu odazvali pozivu predsednika, navodeći kao razlog to da su članstvo i simpatizeri te stranke u žalosti zbog, kako su naveli, "genocida koji su izvršile srpske oružane snage nad bošnjačkim narodom u Srebrenici, u julu mesecu 1995. godine".

Savez vojvođanskih Mađara siguran u ulazak u vladajuću koaliciju

Na konsultacijama u predsedništvu Srbije u petak bili su predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, koji su na izborima osvojili šest mandata, a koji su potvrdili da će biti deo parlamentarne većine.

Euronews/Dragana Savić

 

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da će SVM u Vladi Srbije ponovo imati državne sekretare, a da očekuju i da imaju mesto potpredsednika parlamenta.

"SVM će biti deo parlamenarne većine, a kakva će ona biti u potpunosti, ne znam, jer su konsultacije u toku. Naše učešće je sigurno", rekao je Pastor novinarima nakon razgovora sa Vučićem.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić rekao je pred današnje konsultacije da očekuje da njegova stranka ponovo formira vladu zajedno sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

 

"Mi smo stabilan partner Vučiću i SNS, mi smo njihov najstabilniji i najprincipijelniji partner, to smo dokazali u proteklih 10 godina. Ne njima, nego našoj zajedničkoj ideji da radimo u korist Srbije oko koje smo se okupili i koja nas sve vreme drži zajedno", rekao je Dačić.

Poručio je da su svi ti dobri rezultati, koje su zajedno postigli u prethodnom periodu, najbolja preporuka da se njihova saradnja nastavi.

Predstavnici liste "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu) će imati dva mandata u novom sazivu Skupštine Srbije, a predsednik DSHV Tomislav Žigmanov izjavio je nakon sastanka da postoji spremnost da oni uđu u buduću vladu, ukoliko se, kako je rekao, pronađe konsenzus o "pitanju vrednosne, programske i pozicije eventualnih predstavnika hrvatske zajednice u toj vladi".

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukolić, čija lista "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić" u novom sazivu skupštine ima tri mandata, rekao je nakon sastanka sa Vučićem da ta stranka želi "suštinsko učešće" u Vladi Srbije, u korist svih koji su glasali za njih, dodajući da im je cilj da rešavaju pitanja koja se tiču svih verskih i nacionalnih zajednica.

"Otvorili smo razgovore da nastavimo da budemo deo vlasti sa vrlo značajnijim učešćem u vladi", kazao je Zukorlić.

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin nije se otvoreno izjasnio da li će biti ministar u novoj vladi, ali je rekao da će, bio on deo nove Vlade ili ne, Pokret socijalista sa njim na čelu nastaviti da pruža snažnu podršku politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić: Vlada će raditi na bržem putu u EU, ali neće biti antiruska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje da će buduća vlada biti vlada koja će da brine o interesima Srbije i dodao da će to biti srpska vlada koja će da radi mnogo na bržem priključivanju Srbije Evropskoj uniji, ali da svakako neće biti antiruska.

Odgovarajući na pitanje novinara dokle se stiglo sa konsultacijama i da li će buduća Vlada Srbije biti proevropska ili proruska, Vučić je ponovio da će o konsultacijama da govori kada se one završe, ali da je već sada potpuno jasno, i posle prva dva dana konsultacija, da postoji nedvosmislena većina u Narodnoj skupštini Srbije.

"Verujem da će buduća vlada da bude srpska vlada koja će da brine o interesima Srbije, a naravno da će ona da bude, slagali se mi ovako ili onako sa nekim, vlada koja će da radi mnogo na bržem prikljčivanju Srbije Evropskoj uniji", rekao je Vučić.

Kada govorite istinu, dodao je, kada imate jednu politiku onda uvek govorite isto.

"Da, radićemo ubrazno na evropskom putu Srbije i verujem da mnoge rezultate do decembra možemo da postignemo, ali takođe ta vlada svakako neće biti antiruska i čuvaće naše tradicionalna prijateljstva", poručio je Vučić.

Poslaničke klupe "šarenolike", u njima predstavnici 12 lista

Za razliku od prethodnog saziva skupštine, koji je bio posledica bojkota izbora, ovog puta će skupštinske klupe biti "šarenolike". Od ukupno 19 lista koje su učestvovale na izborima, cenzus je prešlo njih 12.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Prema konačnoj raspodeli snaga, 120 mesta u parlamentu zauzeće poslanici sa izborne liste okupljene oko SNS, 38 poslaničkih mesta pripalo je najvećoj opozicionoj grupaciji "Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 mesto imaće lista oko SPS. Koaliciji NADA pripalo je 15 mandata, Moramo će imati 13, a pokret Dveri i Zavetnici po 10. U parlament je ušlo pet manjinskih lista, pa će tako Savez vojvođanskih Mađara imati pet poslanika, lista Muftijin amanet tri, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, a nakon sage u Velikom Trnovcu, onaj jedan poslanički mandat pripao je lideru Koalicije Albanaca Doline Šaipu Kamberiju.

Iako, kako kažu analitičari, u praksi nije uobičajeno da se sa konsultacijama počinje pre samog formiranja parlamenta, Andrićev venac ovih dana centar je političkih zbivanja. To sugeriše i da bi ceo proces formiranja skupštine i vlade mogao da bude ubrzan. 

Komentari (0)

Srbija