UŽIVO

Započete konsultacije o novoj vladi: Manjinske liste danas kod predsednika Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/07/2022

-

09:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je danas konsultacije o formiranju vlade sa predstavnicima 12 lista koje su na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila uspele da pređu cenzus, a prvog dana su razgovori obavljeni sa predstavnicima manjinskih lista.

Prvo je održan sastanak sa Šaipom Kamberijem, liderom Koalicije Albanaca Doline, koja je nakon glasanja u Velikom Trnovcu osvojila jedan mandat.  

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, po završetku sastanka, Kamberi je rekao da nije bilo konsultacija o tome da oni budu članovi vlade, da to za njihovu koaliciju nije prioritet i da je cilj rešavanje problema sa kojima se suočavaju Albanci. Takođe, zahtevaju da se ispuni plan u sedam tačaka.

"Da se radi na planu od sedam tačaka, njegovoj realizaciji, s obzirom na to da je taj plan još 2013. prihvaćen od strane Vlade Republike Srbije. Ključna tema tog plana jeste ekonomski razvoj, integracija Albanaca u državne institucije, pitanje diploma koje su nepriznate, pasivizacije adresa, pitanje upotrebe uvredljivih izraza u odnosu na Albanca, posebno pežorativnog termina Šiptar. To su neka ključna pitanja koja znače život našim ljudima", rekao je Kamberi.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na konsultacije su potom stigli predstavnici liste "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu). U zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike došli su predstavnici liste, koje je predvodio predsednik DSHV Tomislav Žigmanov. Ta manjisnka lista imaće dva mandata u novom sazivu Skupštine Srbije.

Žigmanov je izjavio nakon konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da postoji spremnost da oni uđu u buduću vladu, ukoliko se, kako je rekao, pronađe konsenzus o "pitanju vrednosne, programske i pozicije eventualnih predstavnika hrvatske zajednice u toj vladi".

Kako kaže, za to je potrebno da se vidi u kom pravcu će Srbija ići i na koji način i u kojem segmentu će kao predstavnici jedne političke stranke biti u prilici tome da doprinose.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prema njegovim rečima, predsedniku su iskazali spremnost da žele da budu deo institucija u kojima se odlučuje, da žele da daju doprinos razvoju Srbije, kao i da budu deo institucionalnog okvira za rešavanje izazova i potreba pripadnika hrvatske zajednice, ali i drugih manjina.

"Iskazali smo nadu da možemo biti subjekt koji će doprinositi u nekom posrednom smislu i normalizaciji hrvatsko – srpskih odnosa", rekao je Žigmanov.

Kaže da konkretno nije bilo reči o "većini ili manjini", već da su razgovarali samo o načelnim stvarima, odnosno o platformi koja će uključivati predstavnike nacionalnih manjina.

Predsedniku su, kaže, preneli političku platformu, kao okvir njihovog vrednosnog i ideološkog sadržaja, kada je u pitanju položaj Srbije kao njihove domovine, kao i kako oni razumeju razrešenje određenih političkih izazova.

"Predsednik je pokazao veliki interes kada su u pitanju naši stavovi, iskazao je određena očekivanja i viziju onoga što misli da bi trebala biti politika buduće vlade, a nas je ohrabrila činjenica što je govorio o tome da je buduća vlada moguća kao vlada koja će ukljuciti predstavnike nacionalnih zajednica u svoj sastav", rekao je Žigmanov.

On je naveo i da su se odazvali na razgovore sa predsednikom, jer je DSHV posvećen demokratskim standardima i poštovanju demokratskih institucija.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predstavnici liste "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić“ stigli su potom na Andrićev venac. Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, u pratnji svojih koalicionih partnera, došao je u Generalni sekretarijat predsednika Republike pet minuta pre početka sastanka, koji je planiran za 12.45. Manjinska lista "Muftijin amanet" imaće u budućem sazivu parlamenta tri mandata.

Razgovorom sa predstavnicima liste "Muftijin amanet", Vučić će završiti današnju "runda" konsultacija, koje će se nastaviti sutra i narednih dana.  

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić izjavio je danas da ta stranka želi "suštinsko učešće" u Vladi Srbije, u korist svih koji su glasali za njih, dodajući da im je cilj da rešavaju pitanja koja se tiču svih verskih i nacionalnih zajednica.

"Otvorili smo razgovore da nastavimo da budemo deo vlasti sa vrlo značajnijim učešćem u vladi", kazao je Zukorlić novinarima ispred Predsedništva nakon sastanka Vučićem, koji je trajao oko sat vremena.

Kako kaže, za tu stranku su mnoga ministarstva zanimljiva, a prihvatiće svaku ponudu koja će podrazumevati i omogućiti im da realizuju program Stranke pravde i pomirenja.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Razgovarali smo o brojnim opcijama, sve je na stolu, a u narednom periodu će se znati više. Mi smo zainteresovani za brojne pozicije, kako po dubini, tako i u vrhu vlasti Srbije", kazao je Zukorlić.

Dodaje da su sa predsednikom razgovarali i o projektima, jer su u koaliciji sa SNS-om i žele da nastave sve ono što su započeli u proteklom mandatu, ali i da započnu neke nove važne projekte za Rašku oblast.

"Upečatljivo je ozbiljno stremljene vlasti, a i predsednik nam je preneo informaciju, da se za Sandžak planiraju ozbiljni, konkretni projekti koji će doprineti podizanju standarda stanovništva. Mogu se raditi razni projekti na teritoriji Sandžaka, ali ništa ne može podići standard kao auto – put ili Klinički centar, i projekti poput tog", kazao je Zukorlić.

Euronews/Teodora Vasiljević

 

Iako je bilo predviđeno da u 10 i 15 počnu konsutlacije sa predstavnicima SDA Sandžaka, ta stranka je saopštila sinoć da se neće odazvati pozivu predsednika, navodeći kao razlog zločin u Srebrenici 1995. godine.

"SDA Sandžaka koja zastupa i štiti interese Bošnjaka u Republici Srbiji neće se odazvati na poziv predsednika Republike Srbije na konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade. Rukovodstvo SDA Sandžaka, članstvo i simpatizeri su u žalosti zbog genocida koji su izvršile srpske oružane snage nad bošnjačkim narodom u Srebrenici, u julu mesecu 1995. godine", navodi se u saopštenju.

Iz te stranke dodaju da će što se tiče nove vlade Srbije, nakon imenovanja kandidata za predsednika vlade, zavisno od koncepta i programa vlade, SDA Sandžaka doneti odgovarajuću odluku i obavestiti javnost.

Inače, Vučić će saopštiti rezultate i utiske sa konsultacija sa čelnicima izbornih lista po okončanju razgovora sa svima koji će svoje predstavnike imati u novom sazivu Narodne skupštine Srbije.

Kako je najavljeno, na konsultacije će sutra od 10.30 doći predstavnici liste "Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor", od 11.30 liste "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici", a od 12.45 predstavnici liste "Boško Obradović – Srpski pokret Dveri, POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije".

Ko sve dolazi na konsultacije, a ko ne?

Za razliku od prethodnog saziva skupštine, koji je bio posledica bojkota izbora, ovog puta će skupštinske klupe da budu "šarenolike". Od ukupno 19 lista koje su učestvovale na izborima, cenzus je prešlo njih 12.

Prema konačnoj raspodeli snaga, 120 mesta u parlamentu zauzeće poslanici sa izborne liste okupljene oko SNS, 38 poslaničkih mesta pripalo je najvećoj opozicionoj grupaciji "Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 mesto imaće lista oko SPS. Koaliciji NADA pripalo je 15 mandata, Moramo će imati 13, a pokret Dveri i Zavetnici po 10. U parlament je ušlo pet manjinskih lista, pa će tako Savez vojvođanskih Mađari imati pet poslanika, lista Muftijin amanet tri, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, a nakon sage u Velikom Trnovcu, onaj jedan poslanički mandat pripao je lideru Koalicije Albanaca Doline Šaipu Kamberiju.

Iako, kako kažu analitičari, u praksi nije uobičajeno da se sa konsultacijama počinje pre samog formiranja parlamenta, Andrićev venac biće narednih dana centar političkih zbivanja. To sugeriše i da bi ceo proces formiranja skupštine i vlade mogao da bude ubrzan. 

Na razgovore sa Vučićem doći će predstavnici većine stranaka koje su prešle cenzus - SNS, deo koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, SPS-JS, koalicija NADA, Dveri, Zavetnici i manjinske liste SVM, Muftijin amanet, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka i Koalicijom Albanaca Doline.

Ipak, ima i onih koji nemaju nameru da učestvuju u konsultacija. Reč je o koaliciji "Moramo" i možda posebno zanimljivo delu saveza "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Iako će se potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić odazvati pozivu predsednika, Narodna stranka Vuka Jeremića i Demokratska stranka koju vodi Zoran Lutovac, koje su bile deo saveza "Ujedinjeni za pobedu Srbije", neće ići na konsultacije.

"Moj posao je da razgovaram i čujem sve"

Komentarišući razgovore koji predstoje, Vučić je sinoć izjavio da će u tim razgovorima imati racionalan i profesionalan pristup, jer je njegovo da sasluša ljude koji to žele.

Vučić je primetio da postoje tri tipa izbornih lista - neki će, kaže, doći da pokažu poštovanje prema ustavnim procedurama, neki zbog toga što žele da budu deo vlade, a neki najviše zbog medija koji će biti ispred Predsedništva, da bi mogli da kažu šta su njemu rekli.

Dodao je da ga je koalicija Moramo obavestila da neće doći, sa obrazloženjem da ne pripadaju većini, a na konstataciju da su još neke strane najavile da neće doći, odgovorio:

"Bezveze mi je ta tema. Moj posao je da razgovaram sa svima, da čujem sve, saslušam sve, pa i uvrede".

Komentari (0)

Srbija