Politika

Od 14. jula razgovori Vučića sa predstavnicima svih 12 lista koje su ušle u Skupštinu Srbije

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

08/07/2022

-

17:30

Od 14. jula razgovori Vučića sa predstavnicima svih 12 lista koje su ušle u Skupštinu Srbije
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će od 14. jula početi razgovore sa predstavnicima svih 12 lista koje su ušle u Skupštinu, potvrđeno je za Tanjug.

Predstavnici lista dolaziće na razgovore kod predsednika Vučića do 19. jula.

Nakon toga bi mogla biti održana konstitutivna sednica skupštine 25. jula ili dan, dva kasnije.

Podsetimo, Republička izborna komisija (RIK) objavila je u utorak konačne rezultate parlamentarnih izbora, održanih 3. aprila.

Prema rezultatima, najviše mandata u novom sazivu parlamenta imaće lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" - 120 mandata, na osnovu 1.635.101 osvojenog glasa, saopštio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

Izborna lista "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije" osvojila je 38 mandata ili 520.469 glasova, dok je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" dobila 31 mandat, sa 435.274 glasa.

U republičkom parlamentu naći će se i izborna lista "Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" sa 15 mandata, kao i "Moramo-Akcija-Ekološki ustanak" sa 13.

Lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici" i lista Boška Obradovića imaće po 10 mandata.

Izborna lista Saveza vojvođanskih Mađara imaće pet mandata, dok će tri poslanička mesta imati lista "Muftinijin amanet" Usamea Zukorlića.

Po dva mandata pripala su listama "Zajedno za Vojvodinu" i SDA Sandžaka, a jednog poslanika imaće Koalicija Albanaca doline.

Od trenutka proglašenja konačnih rezultata, počinje da teče rok od 30 dana za sazivanje Skupštine Srbije.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže za Euronews Srbija da će sačekati da prođe 72 sata od objavljivanja izveštaja RIK o konačnim rezultatima parlamentarnih izbora, što je rok za žalbe, te da će nakon toga Skupštini biti dostvljena uverenja o dodeli mandata poslanicima.

Kako napominje, rok za dostavljanje uverenja je 10 dana, ali očekuje da će ona sledeće sedmice biti dostavljena Skupštini Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija