Politika

Počinju konsultacije kod Vučića: Pozvano 12 lista, ali se neće svi odazvati, nova vlada možda pre isteka roka

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nevena Zdravković

13/07/2022

-

17:45

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Iako je Srbija na parlamentarnim izborima glasala još 3. aprila, formiranje nove vlasti i dalje nije privedeno kraju. Ipak, njeni obrisi počeli su da budu vidljiviji proglašenjem konačnih rezultata, pa bi tako novi poslanici u skupštinske klupe mogli da sednu već do kraja jula. Ujedno, i pre nego što parlament bude formiran, predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeće u četvrtak konsultacije o formiranju vlade sa predstavnicima 12 lista koje su uspele da uđu u parlament. Međutim, neki su već najavili da njihov dolazak ne treba očekivati.

Konačne rezultate parlamentarnih izbora, podsetimo, čekali smo mesecima i to zbog više puta ponovljenog glasanja na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu, opština Bujanovac, gde se vodila bitka za jedan skupštinski mandat između Socijalističke partije Srbije i Koalicije Albanaca Doline. Tek nakon što je glasanje ponovljeno četvrti put 30. juna, a izbori ovog puta prošli bez žalbi, Republička izborna komisija proglasila je 5. jula konačne rezultate.

RIK je potom usvojila rešenje o dodeli mandata poslanicima Skupštine Srbije, čime je dato "zeleno svetlo" za sazivanje konstitutivne sednice Skupštine Srbije, a brojni političari, ali i analitičari navode da bi parlament mogao da bude formiran do kraja jula. Kako je rekao Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, parlament će ovog puta biti raznovrstan i u njemu će biti dosta pluralizma i različitih tonova.

Kako je istakao, ne očekuje dalje odlaganje formiranja skupštine, a potom i vlade. A pre nego što se do nove vlade dođe, predstavnici 12 lista pozvani su na konsultacije kod Vučića. Iz najava predstavnika ovih lista može se zaključiti da će na te razgovore doći većina stranaka koje su prešle cenzus, ali su neke već jasno istakle da se one pozivu neće odazvati.

Ko sve dolazi na konsultacije?

Za razliku od prethodnog saziva skupštine, koji je bio posledica bojkota izbora, ovog puta će skupštinske klupe da budu "šarenolike". Od ukupno 19 lista koje su učestvovale na izborima, cenzus je prešlo njih 12.

Prema konačnoj raspodeli snaga, 120 mesta u parlamentu zauzeće poslanici sa izborne liste okupljene oko SNS, 38 poslaničkih mesta pripalo je najvećoj opozicionoj grupaciji "Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 mesto imaće lista oko SPS. Koaliciji NADA pripalo je 15 mandata, Moramo će imati 13, a pokret Dveri i Zavetnici po 10. U parlament je ušlo pet manjinskih lista, pa će tako Savez vojvođanskih Mađari imati pet poslanika, lista Muftijin amanet tri, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, a nakon sage u Velikom Trnovcu, onaj jedan poslanički mandat pripao je lideru Koalicije Albanaca Doline Šaipu Kamberiju.

Iako, kako kažu analitičari, u praksi nije uobičajeno da se sa konsultacijama počinje pre samog formiranja parlamenta, Andrićev venac biće narednih dana centar političkih zbivanja. To sugeriše i da bi ceo proces formiranja skupštine i vlade mogao da bude ubrzan. 

Na razgovore sa Vučićem doći će predstavnici većine stranaka koje su prešle cenzus - SNS, deo koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, SPS-JS, koalicija NADA, Dveri, Zavetnici i manjinske liste SVM, Muftijin amanet, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka i Koalicijom Albanaca Doline.

Kako je najavljeno, razgovori bi trebalo da se završe do 19. jula, a Vučić će prvo razgovarati sa manjinskim listama. Kako pišu Bujanovačke, već u četvrtak ujutru prvi na redu će biti sastanak sa jedinim predstavnikom albanske manjine u parlamentu Šaipom Kambrijem, nakon čega, kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, slede susreti sa predstavnicima SDA Sandžaka, Zajedno za Vojvodinu i Muftijin amanet.

I predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor najavio je da će SVM u petak ići na konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističući da je stranka koju vodi odavno spremna za te razgovore i da nije tajna da žele da budu deo vladajuće većine. 

Učešće na konsultacijama najavili su i lider Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, kao i lideri Dveri i Zavetnika Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski.

Kako je rekao Jovanović za Tanjug, na razgovor će ići on i Vojislav Mihailović, koji vodi deo POKS-a, sa kojim su zajedno čini koaliciju NADA. Pozivu će se odazvati jer je on u skladu sa ustavnim ovlašćenjima predsednika republike, a konsultacije deo demokratskog poretka. Na sastanku će, kaže, izneti svoje stavove o najvažnijim pitanjima, poput evropskih integracija, KiM i situacije u Ukrajini, na koje žele da čuju odgovore predsednka.

Tanjug/Rade Prelić, Strahinja Aćimović

 

Đurđević Stamenkovski navodi da za Zavetnike nije problem odlazak na razgovor sa predsednikom, već je problem - što se to problematizuje, jer, kaže, ni u konstultacijama, niti u odlasku na razgovor nema ničeg ekskluzivnog, već su to ustavne obaveze.

"Nema razloga da se oko toga pravi naročita drama. One političke strukture koje smatraju da ne treba da razgovaraju, ne misle dobro građanima i ne predstavljaju žestoku opoziciju, već antidržavni element", poručila je ona.

Obradović je potvrdio da su Dveri dobile poziv od predsednika za konsultacije o formiranju nove vlade, da će mu se odazvati i da će taj razgovor biti u petak.

"Odazvaćemo se ovom pozivu u petak i to će biti za nas veoma dragocena prilika da sve ove stavove i brojne druge predstavimo predsedniku", rekao je Obradović i dodao da Dveri neće biti deo vlade koja nastavlja dosadašnju politiku.

Svakako se očekuje odlazak na razgovore i lidera SPS Ivice Dačića i njegovog partnera lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme. I pored oštrijih tonova koji su se mogli čuti tokom izborne noći, brojni analitičari ocenjuju da se upravo i u narednoj vlasti može očekivati nastavak saradnje na realciji SNS-SPS.

Ko će Andrićev venac ipak zaobići?

Ipak, ima i onih koji nemaju nameru da učestvuju u konsultacija. Reč je o koaliciji "Moramo" i možda posebno zanimljivo delu saveza "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Kako je pisao list "Danas", uprkos podeli na dva poslanička kluba, u koaliciji Moramo jedinstveni su po pitanju odlaska na konsultacije kod predsednika Srbije. I Zajedno, ali i Ne davimo Beograd smatraju da sa Vučićem nema o čemu da se razgovara.

Nebojša Zelenović, kopredsednik organizacije Zajedno poručuje da njegova organizacija ovoga puta nema većinu u parlamentu, ne može da predloži mandatara i da zato nema potrebe da se ide na konsultacije. I Radomir Lazović, budući šef poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, kaže da sastanci i razgovori sa Vučićem treba da se vode jedino ako su deo institucionalnih procesa i protokola.

A najveći opozicioni savez koji je zapravo i druga najjača parlamentarna grupacija sa 38 poslaničkih mandata nakon izbora se "razjedinio" po nekoliko pitanja, pa tako i kada je reč o konsultacijama sa Vučićem.

Iako je nosilac te liste Marinika Tepić najavila svoj dolazak na Andrićev venac, Narodna stranka Vuka Jeremića i Demokratska stranka koju vodi Zoran Lutovac, a koje su deo ovog saveza, neće ići na konsultacije.

"S obzirom na to da se u Narodnoj stranci ne razmatra mogućnost saradnje sa režimom, kao i da nećemo da doprinosimo stvaranju lažnog utiska o funkcionisanju demokratskih institucija u Srbiji, nećemo učestvovati u 'konsultacijama' sa šefom SNS, javnim ili tajnim. Držimo reč", napisao je Jeremić na Tviteru.

Euronews

Upravo komnentarišući ovu "razjedinjenost" u opoziciji, politički analitičar Đorđe Trikoš kaže za Euronews Srbija da na strani opozicije trenutno postoji jedna vrste borbe za prvenstvo, borba za percepciju u široj javnosti ko je ta politička formacija koja predstavlja glavnu opozicionu strukturu.

"Mislim da će težiti tome da se pojedinačno što bolje predstave. Da svi ovi koji su bili deo Ujedinjene Srbija će težiti toj jednoj vrsti profilizacija, svako od njih će težiti da nađe svoj put", rekao je on.

On je istakao i da će najavljene konsultacije da budu prilika za predsednika Vučića da sa jedne strane iskoristi priliku da "demonstrira toleranciju", ali sa druge i da "pomalo čak demarkira neke delove opozicije, da pošalje signal ko su potencijalni saradnici, a koji ne".

Krajnji rokovi

Broj od 120 poslaničkih mesta u parlamentu znači da Srpska napredna strana ovog puta neće imati natpolovičnu većinu, pa će SNS da bi stigao do brojke od 126 morati da potraži partnere. Trikoš kaže da to nije nužno hendikep i da su oni sada u prilici da oforme stabilnu koaliciju.

"Ono što je važno jeste da koliko god delovalo intinuitivno da je dovoljan samo jedan manji broj partnera, pa neka je to samo nešto preko šest poslanika, SNS će sigurno težiti tome da ta koalicija bude što šira jer u političkoj nauci se zna da su proširne koalicije najstabilnije koalicije. SNS neće težiti tome da ima tek 126 nego će težiti da taj broj bude što veći, što znači da će verovatno ići da uđe što veći broj partnera", rekao je on.

A iako je još u izbornoj noći Vučić najavio saradnju sa SVM, koji je u međuvremenu sa šest pao na pet poslaničkih mandata, analitičari ocenjuju da je ponovna saradnja sa Socijalističkom partijom Srbije najverovatniji scenario.

Kada je reč o poziciji SPS u pregovorima sa SNS oko saradnje, Klačar smatra da se ona nije promenila u odnosu na period pre izbora i dodaje da je SPS pragmatična stranka kojoj je u interesu da nastavi saradnju sa naprednjacima. Dodaje da će SPS biti deo vladajuće koalicije i da će imati više odgovornosti i politički zahtevnijih pozicija u odnosu na prethodni period.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Međutim, kaže da su male šanse da premijersko mesto dobije neko iz redova SPS, uz ocenu da je slogan kampanje lidera te stranke Ivice Dačića bio dobar marketinški potez.

"Što se tiče pozicije predsednika Narodne skupštine ne bih isključio mogucnost da bude neko iz SPS. Za vladajuću koaliciju biće izuzetno važno da tu funkciju obavlja neko ko je iskusan političar, a Dačić se uklapa u taj profil", kazao je Klačar.

A kada je reč o krajnjim rokovima za formiranje vlasti, iako oni jesu veliki, stručnjaci smatraju da će i skupština i vlada da budu formirane uskoro.

Od trenutka kada je Republička izborna komisija proglasila konačne rezultate izbora počeo je da teče rok od 30 dana za formiranje Narodne skupštine. I iako je kranji rok 4. avgust, generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović kaže da će konstitutivna sednica sigurno da bude zakazana ranije. 

Sa konstituisanjem skupštine počinje da teče rok od 90 dana formiranje Vlade Srbije, a analitičari su skoro pa sigurni da se krajnji rok, koji bi ceo proces prolongirao čak do novembra, neće čekati i da će sve biti završeno već u avgustu.

Klačar kaže da očekuje da se vlada formira u avgustu, jer postoje realne potrebe da se taj proces što pre završi, s obzirom na najavljenu tešku jesen i zimu.

"Čini mi se da je avgust realan rok da dobijemo izvršnu vlast", istakao je on.

Komentari (0)

Srbija