Politika

Lekari, glumci, sportisti i "iskusni" poslanici: Ko će sve u skupštinske redove u novom sazivu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2022

-

16:21

Lekari, glumci, sportisti i "iskusni" poslanici: Ko će sve u skupštinske redove u novom sazivu
Lekari, glumci, sportisti i "iskusni" poslanici: Ko će sve u skupštinske redove u novom sazivu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Više od tri meseca od održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji, Republička izborna komisija proglasila je konačne rezultate glasanja i usvojila rešenje o dodeli mandata poslanicima Skupštine Srbije. Za razliku od prethodnog saziva, ovog puta skupštinski redovi biće raznoliki, pa će u parlamentu sedeti predstavnici više od 30 stranaka i pokreta. Među njima će biti i dobro poznatih političkih lica, ali i ljudi iz sveta umetnosti i sporta.

Kako je objavila Republička izborna komisija 5. jula, proglašavajući konačne rezultate, od ukupno 19 izbornih lista za koje se glasalo, cenzus je prešlo njih 12. Na tim listama našli su se pravnici, ekonomisti, profesori, lekari...

Prema konačnoj raspodeli snaga 120 mesta u parlamentu zauzeće poslanici sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", izbornoj listi "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije" pripalo je 38 poslaničkih mesta, listi "Ivica Dačić - Premijer Srbije" 31 poslaničko mesto, dok je listi "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju", prema rezultatima izbora, pripalo 15 poslaničkih mesta. 

Koalicija "Moramo", koju čine pokret Ne davimo Beograd, Otvorena građanska platforma AKCIJA i Ekološka akcija ima 13 poslaničkih mesta, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 poslaničkih mesta, koliko i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva listi "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin" i jedno "Koaliciji Albanaca Doline".

Mada se i dalje ne zna ko će sve sa lista zadržati poslaničke mandate, odnosno ko će zbog potencijalnih drugih funkcija ili nekog drugog razloga odlučiti da ih vrati, u ovoj fazi, dok još nije konstituisan paralment, šanse za ulazak u Skupštinu ima niz ličnosti koje su poznate široj javnosti.  

Listu oko SNS predvodila Danica Grujičić

Iako će u novom sazivu skupštine imati manje poslanika, Srpska napredna stranka ostala je najjača parlamentarna snaga u Srbiji. Listu "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", okupljenu upravo oko SNS, a koju je podržalo još devet stranaka i pokreta, predvodila je direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić. 

Kako je ona isticala tokom izborne kampanje, od SNS je dobila ponudu koja se ne odbija, a odluku da se politički angažuje donela je jer se u zdravstvu nikada nije ulagalo više nego poslednjih godina. Kako je rekla, poziv da podrži SNS dobila je najpre od ministra zdravlja Zlatibora Lončara i da je "stavila sve na kantar" i procenila da je mnogo razloga zbog kojih je pristala.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

"Nije samo zdravstvo, već uopšte način politike koji se vodi bez obzira na sve pritiske iz inostranstva. Pritiske koje trpi Aleksandar Vučić ne možemo ni da zamislimo, ali evidentno je da im se on na diplomatski način suprotstavlja. Takođe, dopada mi se i spoljna politika koju vodi ministar (Nikola) Selaković", izjavila je Grujičić ranije.

I nije samo njeno ime sa liste SNS poznato široj javnosti. Budući da se mandati dodeljuju redom sa izborne liste, u skupštini se mogu naći i profesor matematike Stojan Radenović, molekularni biolog Jelena Begović, ali i glumac Lazar Ristovski. Takođe, među onima koji bi mogli iskoristiti svoj mandat su i magistar muzike Jovan Kolundžija, glumac Lepomir Ivković, operska pevačica Jadranka Jovanović, bivši košarkaš Marko Kešelj, lekarka Nada Macura...

I dosadašnji poslanici su na listi i imaju priliku da nastave svoj rad u skupštini: Vladimir Orlić, Veroljub Arsić, Aleksandar Martinović, Vladimir Ðukanović, Sandra Božić, Milovan Drecun, Marijan Rističević...

Inače, ukoliko se bilo ko sa liste odrekne mandata iz bilo kod razloga, on pripada sledećem na listi i tako redom. 

Lista oko SPS

U samom finišu izbornog procesa, i nakon što su konačno izbrojani glasovi u Velikom Trnovcu, lista okupljena Socijalističke partije Srbije ostala je bez jednog poslaničkog mandata koji je pripao na kraju Koaliciji Albanaca Doline. Međutim, i pored toga SPS će biti jedna od najjačih parlamentarnih snaga i, kako očekuju analitičari, nastaviće da bude koalicioni partner SNS-u.

Listu oko SPS predvodio je lider te stranke i dosadašnji predsednik skupštine Ivica Dačić. S obzirom na to da bi SPS mogao da se nađe u novoj vladi, kao i da je Dačić tokom prethodnih godina bio na visokim funkcijama i ministarskim mestima, njegova tačna uloga u novoj vlasti tek će se videti nakon konstituisanja parlamenta i eventulanog ulaska socijalista u vladu. 

U poslaničke redove, prema listi, ima prilku da "sedne" i osam predstavnika Jedinstvene Srbije predvođenih Draganom Markovićem Palmom, kao i lider Zelenih Srbije Ivan Karić. Među imenima koja su poznata, a na listi su, nalaze se i Dušan Bajatović, Novica Tončev, Đorđe Milićević...

Povratak u skupštinske redove

Najveći opozicioni savez koji je nastupio na izborima osvojio je 38 poslaničkih mesta koji će biti raspoređeni poslanicima iz redova Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za prektore, Sindikata Sloga i Pokreta Otadžbina.

I iako je lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" po glasovima zauzela drugo mesto na parlamentarnim izborima, ova opoziciona grupacija nastupaće u parlamentu u nekoliko poslaničkih grupa, a među poslanicima su i oni koji su već imali priliku da se "oprobaju" u skupštinskim raspravama.

Tanjug/Rade Prelić

 

Listu je predvodila Marinika Tepić, potpredsednica SSP-a, koja je bila narodna poslanica u perodu od 2016. do 2020. godine. Osim nje na listi su i lider DS Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, potpredsednik SSP Borko Stefanović, potpredsednica DS Dragana Rakić, Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke, Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.

Između ostalih, istu listu predstavlja i pisac i reditelj Siniša Kovačević, glumac Branislav Tomašević, kao i profesori Univerziteta Gordana Matković i Vladeta Janković, koji će kao najstariji poslanik i predsedavati konstitutivnom sednicom Narodne skupštine.

Na listi se našla i aktivistkinja Marija Lukić iz Brusa, inače diplomirani ekonomista.

Zapažen izborni rezultat, podsetimo, ostvarila je i koalicija Moramo koja će ima 13 poslaničkih mesta, a koju će predstavljati, između ostalih, Nebojša Zelenović, jedan od lidera "Zajedno", Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Otvorene građanske platforme AKCIJA.

35 poslanika "desnice"

Izborni rezultati u Srbiji ukazali su na rast podrške desnici kada su tri od četiri liste sa desnog spektra uspele da pređu cenzus. Iako ankete nisu jasno predviđale koje će sve desno orijentisane stranke da pređu cenzus, u tome su uspele i koalicija NADA, i Srpska stranka Zavetnici, ali i Patrotski blok okupljen oko Dveri. Ove tri liste u novom sazivu Narodne skupštine imaće čak 35 mandata (NADA 15, Zavetnici i Dveri po 10). Nekada jedinstveni POKS sada će ponovo biti zajedno - u skupštini, ali u odvojenim taborima.

Koalicija NADA osvojila je 15 poslaničkih mesta, a u poslaničkim klupama mogu se naći i penzionisani general Božidar Delić, Vojislav Mihailović iz POKS-a, predsednik DSS-a Miloš Jovanović, Gorica Gajić iz DSS-a.

E-Stock

 

Lider Dveri Boško Obradović vraća se ponovo u poslaničku klupu kao nosilac liste "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije", a osim njega tu listu predstavljaće i, između ostalih, Žika Gojković iz Patriotskog bloka za obnovu Kraljevine Srbije.

Jedini koji su samostalno izašli na izbore i uspeli da osvoje deset mandata jesu Zavetnici, čiju listu je predvodila Milica Đurđević Stamenkovski.

Manjinske liste

Predstavnike u Skupštini Srbije imaće i pet manjinskih stranaka, od kojih najviše Savez vojvođanskih Mađara - pet, a predstavljaće ih Balint Pastor i Elvira Kovač. Među tri poslanika sa liste "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić" naći Usame Zukorlić, Jahja Ferhatović, kao i Zaim Redžepović.

Listu "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu" predstavljaće dva poslanika, a na listu su Tomislav Žigmanov i Aleksandar Olenik, a isto poslaničkih mesta pripada i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin" koja će pripasti Enisu Imamoviću i Selmi Kučević.

I u novom sazivu Skupštine Srbije biće Koalicija Albanaca Doline koju će predstavljati Šaip Kamberi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija