Politika

Konstitutivnom sednicom predsedava Vladeta Janković, rok za formiranje Skupštine 4. avgust

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2022

-

11:44

Konstitutivnom sednicom predsedava Vladeta Janković, rok za formiranje Skupštine 4. avgust
Konstitutivnom sednicom predsedava Vladeta Janković, rok za formiranje Skupštine 4. avgust - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Krajni rok za konstituisanje novog saziva Narodne skupštine Srbije je 4. avgust, ali, kako kaže generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović, konstitutivna sednica će biti zakazana sigurno ranije.

Konstitutivnom sednicom, kako kaže Odalović za Tanjug, predsedavaće po poslednjim podacima iz Republičke izborne komisije profesor Vladeta Janković kao najstariji narodni poslanik u tom sazivu.

Odalović kaže da je na njemu kao generalnom sekretaru i na predsedniku aktuelnog saziva parlamenta Ivici Dačiću da stvore sve uslove za održavanje konstitutivne sednice.

"Sve će biti kako treba, stvoreni su svi preduslovi, na nama je samo da pošaljemo telegrame, sazovemo poslanike, onda u sali počne sednica kojom predsedava po pravilu najstariji poslanik", navodi.

Navodeći da je Republička izborna komisija juče dodelila mandate, Odalović kaže da je rok za podnošenje prigovora do četvrtka i da "ne očekuju iznenađenja".

U tom smislu, ističe da će se u četvrtak stvoriti svi uslovi da se konstituiše novi saziv parlamenta.

Odalović podseća da je ranije bila praksa da se zakaže konstitutivna sednica, verifikuju se mandati, a onda se prekine sednica i nastavi se kada se postigne dogovor oko predsednika, potpredsednika, delegacija u međunarodnim organizacijama, članova radnih tela, generalnog sekretara.

"Sve se to bira na toj sednici tako da se njom zaokruži konstitutivni proces", dodaje Odalović.

Nakon toga, kako navodi, čeka se predlog za sastav Vlade, pa zakon o ministarstvima jer, kako kaže, i do sada se skoro uvek dešavalo da se neka ministarstva razdvoje ili se formiraju neka nova.

Smatra da je veoma dobro što se došlo do završne faze konstituisanja parlamenta pogotovu u svetlu onoga što se dešavalo sa izbornim procesom u proteklih gotovo 100 dana.

"Imali smo situaciju da ne znamo kada će se završiti izborni proces i to sve zbog jednog biračkog mesta", podseća Odalović i dodaje da je to posledica promenjenih zakonskih rešenja.

Podseća da je zakon promenjen, odnosno dopunjen delom dogovorenih rešenja iz dijaloga kojem su prisustvovali evroparlamentarci, delom iz dijaloga bez evroparlamentaraca i delom OEBS-ovim preporukama.

"Zakon je pokazao da ima određenih nedostataka, felera i to od tih rokova. Na svaku radnju potrebno je 72 sata, drugo ovo što se desilo u Velikom Trnovcu gde je Upravni sud morao tri puta da poništava glasanje", kaže Odalović i pretpostavlja da će u narednom periodu oni koji budu pisali neke nove zakone imati i to na umu.

Kako kaže, u svakom slučaju izmene ne treba da budu na štetu principa i pravila koja garantuju da se nikome ništa ne uskrati, ali je potrebno dobiti efikasniji mehanizam.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija