Politika

Nastavljene konsultacije o mandataru i zauzimanje pozicija za nastup u Skupštini - Na Andrićevom vencu danas tri liste

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/07/2022

-

10:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Predsedništvu Srbije danas su nastavljene konsultacije o kandidatu za predsednika nove Vlade. Na Andrićevom vencu bili su predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, Zavetnika i liste "Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije", koju čine Dveri i POKS.

Najpre su na konsultacije sa predsednikom Srbijr došli predstavnici SVM-a Ištvan Pastor, Balint Pastor i Elvira Kovač, nešto pre 10.30. SVM će u parlamentu imati šest poslanika.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da će SVM biti deo parlamentarne većine, da će u Vladi Srbije ponovo imati državne sekretare, a da očekuju i da imaju mesto potpredsednika parlamenta.

"SVM će biti deo parlamenarne većine, a kakva će ona biti u potpunosti, ne znam, jer su konsultacije u toku. Naše učešće je sigurno", rekao je Pastor novinarima nakon razgovora sa Vučićem, koji je trajao oko sat vremena.

On je rekao da je u razgovoru bilo malo pitanja vezanih za operativne predstojeće korake.

"Površno i kratko smo razogarali o budućoj vladi, u kojoj zelimo da preuzmemo deo odgovornosti kao što smo činili i ranije - sa ucešćem u radu ministarstava sa državnim sekretarima", kazao je Pastor.

Pastor je dodao da su više razgovrali o krupnim i značajnim političkim temama.

"Delimo zabrinutost za dešavanja u okruženju, razgovarali smo o važnosti suvereniteta i njegovog očuvanja. Bodrio sam predsednika i obećao mu našu punu podršku da se suverenitet sačuva, da se ne podlegne nikakvom pritisku, jer ako se izgubi suverenitet, kao najveći dragulj političkog blaga, možda ništa ne ostane", rekao je Pastor.

Na pitanje da prokomentariše pojedine navode da je Elvira Kovač kadidat za predsednika parlamenta, rekao je da su na kosnultacijama ponovili da SVM želi da nastavi saradnju i partnerski odnos, učesće u radu skupštine i vlade, kao i do sada, što je prihvaćeno, a što praktično znači da neće biti predsednica, ali se nada da će biti jedan od potpredsednika.

Euronews/Dragana Savić

 

Nakon njih, oko 11.30 na razgovor su u Predsedništvo stigli predstavnici liste Zavetnici, koji u novom skupštinskom sazivu imat10 poslanika.Njih je predvodila predsednica stranke Milica Đurđević Stamenkovski.

Predstavnici ove stranke zadržali su se na sastanku oko 45 minuta.

Ðurđević Stamenkoviski izjavila je da ta stranka ostaje državotvorna opozicija, ali da je spremna da vladajućoj koaliciji pruži podršku, pa i da učestvuje u vladi nacionalnog spasa.

"Zavetnici će ostati državotvorna opzicija, spremna da pruži podršku odbrani nacionalnih i državnih interesa, u očuvanju vojne neturanosti, ustavnog poretka, KiM u sastavu Srbije", rekla je Ðurđević Stamenkovski novinarima nakon konsultacija o mandataru sa predsednikom Vučićem.

 

Tanjug/Sava Radovanović

 

 

Navela je i da su predsednika upoznali sa tim da sebe vide u vladi samo u slučaju potrebe da se forima vlada nacionalng jedinstva.

"Ako je tačno da nas čeka teška zima, insistirali smo na širokom konsenzusu, a ne na pojedinačnim dogovorima", naglasila je Ðurđević Stamenkovski.

Predsedniku su, kaže, preneli njihova nastojanja u očuvanju nacionalnih vrednosti i potrebi da se zajeničkim snagama odupremo spoljnopolitičkim pritiscima.

"Nećemo participirati u vladi, jer smatramo da dosadašnja politička praksa, kradovska selekcija i programski postulati vladauće koalicije nisu kompatibilni sa stavovima Zavetnika", rekla je ona i dodala da će kao opoizcija argumentovanom kritikom i kvalitetnim rešenjima moći da doprinesu radu vlade.

Takođe, oni su predali i Memorandum sa programskim postulatima i zatražli da se veća pažnja posveti energetskoj stabilnosti, da se Skupština izjasni o svim sporazumima sa Prištinom, naročito onom o energetici, koji je, tvrdi, "pod velom tajne".

Navela je da će Zavetnici inicirati usvanje rezolucije u kojoj će se Srbija obavezati da nijednoj međunarodno priznatoj državi neće uvesti sankcije, da se sačuva politička stabilnost zemlje, vojna neutralnost.

Na pitanje šta je predsednik na to odgovorio, ona je rekla da ih je šef države saslušao i ukazao na pritiske sa kojima se suočava.

 

Euronews Srbija/Dragana Savić

 

Predstavnici Dveri stigli su na Andrićev venac u 12.45, a kao predvodnik je bio lider Dveri Boško Obradović, javlja reporterka Euronews Srbija.

Obradović je nakon razgovora objavio da su predsedniku Aleksandru Vučiću na konsultacijama preneli da ne žele da budu bilo kakav deo "vlade kontinuiteta SNS".

"Ako predsednik nastavi sa istim kadrovskim rešenjima, imaćemo kolaps države i pad vlade na zimu. A, onda smo svi veoma zainteresovani da razgovaramo o vladi nacionalnog jedinstva i spasa", rekao je Obradović nakon konsultacija o mandataru nove vlade.

Predstavnici Dveri i POKS-a koji vodi Žika Gojkovića, koje su na izborima činili listu "Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije", došli su na sastanak odvojeno, jer će i u parlamentu nastupati odvojeno.

Ta lista, zajednički, osvojila je 10 mandata.

Obradović je rekao da su Vučiću predložili socio-ekonomski paket mera podrške privredi, poljoprivredi i ugroženom stanovništvu i naglasio da se Dveri zalažu za borbu za očuvanje KiM u sastavu Srbije, a da se protive uvođenju sankcija Rusiji.

Naveo je da je važno da se donese rezolucija o genocidu nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svetskom ratu, da se vrati služenje vojnog roka, koji bi se vezalo sa obukom za civilnu žaštitu.

Obradović je izrazio uverenje da je današnji razgovor odškrinuo vrata mogućnosti da vladajuća većina opoziciju ne doživljava kao neprijatelja, već kao nekoga ko ima dobre predloge za državu.

Nešto kasnije, u zgradu Predsedništva stigao je i Žika Gojković. Naime, iako su POKS i Dveri nastupali na koalicionoj listi, oni će imati zasebne poslaničke klubove u novom sazivu parlamenta, te su ove dve političke grupacije odvojeno razgovarale sa predsednikom Srbije. Gojković nakon razgovora nije želeo da daje izjave za medije.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Podsetimo, prvog dana konsultacija, u četvrtak, predsednik Srbije razgovarao je sa predstavnicima manjinskih lista, Koalicije Albanaca doline, "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu), "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić“.

Do utorka se očekuje da će na razgovore doći SNS, predstavnici Socijalista i Jedinstvene Srbije kao i deo koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije. Međutim, jedan deo opozicije, iako će imati svoje poslanike, neće ići na konsultacije kod Vučića.

Tomić: Vodiće se računa o stabilnosti vladajuće većine

Kada je reč o sastavu nove vlade, novinar Nikola Tomić rekao je za Euronews Srbija da rat u Ukrajini neće imati presudan uticaj na odluku o vladajućoj koaliciji.

"Opcija liste SNS-a samo sa manjinama je druga po šansama, verujem da su veće mogućnosti da će u vladi biti pristuan SPS, veorvatno sa istim brojem ministara u vladi. Ako vladajuća većina bude sa SNS-om i manjinama, onda će u zavisnosti za šta se glasa, tražiti podršku i od lista koje nisu deo vlasti. Mislim da rat neće presudno uticati na sastav vlade, pitanje 'da ili ne za sankcije' mislim da neće biti ključno već da će se više voditi računa o drugim stvarima, kao što je stabilnost vladajuće većine. SNS je prethodnih godina praktikovala sigurnu većinu, ne samo matematičku. Mislim da će zato tu biti još jedan partner, to bi najpre mogao da bude SPS, bez obzira na stavove tokom kampanje", rekao je Tomić.

Euronews

Kako je rekao, veruje da Alekandar Vučić nije nikoga obavestio da li će imati svoje mesto u vladi, a da je najizvesnije da neku od funkcija imaju Siniša Mali i Ana Brnabić.

"Kraj avgusta, prvi dani septembra, to bi mogli da budu dani za izglasavanje vlade. To svakako nije dedlajn za formiranje vlade. Mislim da na formiranje vlade utiče spoljnopolitički položaj zemlje, milim da se neće ići u neku jesen sa tim", kazao je Tomić.

Govoreći o tome što jedan deo opozicije nije želeo da ide na konsultacije, Tomić navodi da je to sada zauzimanje pozicija za nastupe u parlamentu.

"Ovo je sad zauzimanje startnih pozicija za ono što sledi narednih godina, gde će opozicija parlament doživljavati kao bojno polje, za razliku od ranijeg bojkota parlamenta. Na osnovu ovog prihvatanja i odbijanja predsednika za konsultacije možemo da predvidimo njihove strategije. Deo opozicije će pokušavati da deluje konstuktivno da kritikuje vladu, ali i da stupa u dogovore oko onih politika koje su njoj u intresu dok će deo opozicije delovati destuktivnije, biće manje zaintresovani za dogovre više za vrstu agresivne borbe sa SNS-om u Skupštini", naveo je novinar Nikola Tomić u izjavi za Euronews Srbija.

Ko sve dolazi na konsultacije, a ko ne?

Za razliku od prethodnog saziva skupštine, koji je bio posledica bojkota izbora, ovog puta će skupštinske klupe da budu "šarenolike". Od ukupno 19 lista koje su učestvovale na izborima, cenzus je prešlo njih 12.

Prema konačnoj raspodeli snaga, 120 mesta u parlamentu zauzeće poslanici sa izborne liste okupljene oko SNS, 38 poslaničkih mesta pripalo je najvećoj opozicionoj grupaciji "Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 mesto imaće lista oko SPS. Koaliciji NADA pripalo je 15 mandata, Moramo će imati 13, a pokret Dveri i Zavetnici po 10. U parlament je ušlo pet manjinskih lista, pa će tako Savez vojvođanskih Mađari imati pet poslanika, lista Muftijin amanet tri, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, a nakon sage u Velikom Trnovcu, onaj jedan poslanički mandat pripao je lideru Koalicije Albanaca Doline Šaipu Kamberiju.

Iako, kako kažu analitičari, u praksi nije uobičajeno da se sa konsultacijama počinje pre samog formiranja parlamenta, Andrićev venac biće narednih dana centar političkih zbivanja. To sugeriše i da bi ceo proces formiranja skupštine i vlade mogao da bude ubrzan. 

Tako su na razgovore sa Vučićem već išli predstavnici tri manjinske liste, Koalicije Albanaca doline, "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu), "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić“.

Na razgovore sa Vučićem doći će predstavnici većine stranaka koje su prešle cenzus - SNS, deo koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, SPS-JS, koalicija NADA, Dveri, Zavetnici, kao i Savez vojvođanskih Mađara.

Ipak, ima i onih koji nemaju nameru da učestvuju u konsultacija. Reč je o koaliciji "Moramo" i možda posebno zanimljivo delu saveza "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Iako će se potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić odazvati pozivu predsednika, Narodna stranka Vuka Jeremića i Demokratska stranka koju vodi Zoran Lutovac, koje su bile deo saveza "Ujedinjeni za pobedu Srbije", neće ići na konsultacije.

Komentari (0)

Srbija