Politika

Različiti stavovi u opoziciji o konsultacijama kod Vučića: Jedni smatraju da treba ići, drugi ne bi da "gube vreme"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2022

-

20:00

Različiti stavovi u opoziciji o konsultacijama kod Vučića: Jedni smatraju da treba ići, drugi ne bi da "gube vreme"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas konsultacije o formiranju vlade sa predstavnicima 12 lista koje su na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila uspele da pređu cenzus. Prvog dana, na Andrićev venac stigli su predstavnici manjina, a iako se i narednih dana očekuje dolazak većine stranaka čiji će se poslanici naći u skupštinskim klupama, pojedini opozicioni lideri jasno su istakli da oni na konsutacijama nemaju šta da traže.

Vučić je, podsetimo, danas razgovore obavio sa liderom Koalicije Albanaca Doline Šaipom Kamberijem, predstavnicima liste "Zejedno za Vojvodinu - Vojvođani" i "Muftijin amanet", a iako je na rasporedu bio i susret sa liderima SDA Sandžaka, oni su u poslednjem trenutku naveli da se pozivu neće odazvati.

Konsultacije, koje bi trebalo da budu završene u ponedeljak, biće nastavljene sutra, a očekuje se da će do utorka kod Vučića na ragovore doću SNS, deo koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, SPS-JS, koalicija NADA, Dveri, Zavetnici i manjinska lista SVM.

Ipak, i pitanje konsultacija kod predsednika pokazalo je nejedinstvo opozicije pa su neke stranke odbile da učestvuju u razgovorima. Reč je o koaliciji "Moramo" i delu saveza "Ujedinjeni za pobedu Srbije". 

Podsetimo, prethodne izbore je određeni broj stranaka bojkotovao, pa će zbog toga ovog puta skupštinske klupe biti "šarenolike".Od ukupno 19 lista koje su učestvovale na izborima, cenzus je prešlo njih 12.

Tako će prema konačnoj raspodeli snaga, 120 mesta u parlamentu zauzeti poslanici sa izborne liste okupljene oko SNS, 38 poslaničkih mesta pripalo je najvećoj opozicionoj grupaciji "Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 mesto imaće lista oko SPS. Koaliciji NADA pripalo je 15 mandata, Moramo će imati 13, a pokret Dveri i Zavetnici po 10. U parlament je ušlo pet manjinskih lista, pa će tako Savez vojvođanskih Mađara imati pet poslanika, lista Muftijin amanet tri, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, a nakon sage u Velikom Trnovcu, jedan poslanički mandat pripao je Koaliciji Albanaca Doline.

Ko će preskočiti konsultacije?

Iako, kako kažu analitičari, u praksi nije uobičajeno da se sa konsultacijama počinje pre samog formiranja parlamenta, Andrićev venac biće narednih dana centar političkih zbivanja. To sugeriše i da bi ceo proces formiranja skupštine i vlade mogao da bude ubrzan. 

Ipak, neki će ga zaobići. Najveći opozicioni savez koji je zapravo i druga najjača parlamentarna grupacija sa 38 poslaničkih mandata nakon izbora se "razjedinio" po nekoliko pitanja, pa tako i kada je reč o konsultacijama sa Vučićem.

Iako će se potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić odazvati pozivu predsednika, Narodna stranka Vuka Jeremića i Demokratska stranka koju vodi Zoran Lutovac, koje su bile deo saveza "Ujedinjeni za pobedu Srbije", neće ići na konsultacije.

"S obzirom na to da se u Narodnoj stranci ne razmatra mogućnost saradnje sa režimom, kao i da nećemo da doprinosimo stvaranju lažnog utiska o funkcionisanju demokratskih institucija u Srbiji, nećemo učestvovati u 'konsultacijama' sa šefom SNS, javnim ili tajnim. Držimo reč", napisao je Jeremić na Tviteru.

Euronews

Kako je objasnio za Euronews Srbija generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović, stranka je ovu odluku donela iz dva razloga. 

"Prvi razlog jeste zbog toga što Narodna stranka ne planira da sarađuje ni tajno, ni javno sa režimom Srpske napredne stranke, iz tog razloga ne vidim razlog zašto bismo išli na te konsultacije, da dajemo jedan lažan utisak o funkcionisanju demokratskih institucija i postojanju demokratskih procedura u Srbiji. To je obaveza predsednika republike, na osnovu njegovih ustavnih nadležnosti da poziva da sasluša mišljenje izabranih lista, a naša je odluka i naše pravo da na te konsultacije ne idemo i mi smo to pravo iskoristili", rekao je on.

Na pitanje zašto je došlo do promene stava, s obzirom na to da ova stanka ranije jeste govorila o konsultacijama, Jovanović kaže da su se okolnosti promenile.

Tanjug/Strahinja Aćimović, Dragan Kujundžić, FoNet/Aleksandar Barda

 

"Više od 100 dana otkako su održani izbori, parlament nije formiran, ponavljanje izbora, predsednik polagao zakletvu pred starom skupštinom, a već se ulazi u neki prces konsultacija, stvaranje lažnog utiska o funkcionisanju demokratskih institucija. On čovek jednostavno nije spreman da sasluša mišljenje druge strane", rekao je Jovanović.

Sa druge strane, lider Pokreta slobodnih građana, koji je takođe deo ovog saveza, Pavle Grbović kaže za Euronews Srbija da će se u ponedeljak odazvati pozivu i da lično smatra da je dobro otići na taj sastanak. Kako on kaže, reč je o najnormalnijoj demokratskoj proceduri.

"Ukoliko smo mi lista koja se zalaže za poštovanje institucija, za poštovanje procedura i za vraćanje dijaloga onda smatram da je naša obaveza da u tom dijalogu i učestvujemo. Otići ćemo u ponedeljak, verujem da će to biti protokolarnog karaktera, mi nemamo većinu za sastav vlade i nećemo sigurno učestvovati u novoj vlasti, ali mislim da nema razloga da se na taj sastanak ne ode", rekao je on.

 

Grbović ističe da bi odziv bio daleko veći da je poziv na sastanak došao nakon konstituisanja parlamenta, kada bi svaka poslanička grupa zasebno nastupala.

"Sada smo pozvani kao liste i nažalost neki naši dojučerašnji saborci ne žele da učestvuju u određenim zajedničkim aktivnostima. To se odnosi i na neke druge liste", rekao je on. Dodaje da PSG vladu neće podržati, ali da se mogu podržati određeni potezi koji bi mogli da imaju dalekosežne posledice na budućnost Srbije poput neupitnog usmerenja Srbije ka Zapadu, te da to je nešto o čemu može da se razgovara.

A razgovore sa predsednikom o formiranju vlade preskočiće i koalicija "Moramo". Uprkos podeli na dva poslanička kluba, u koaliciji su jedinstveni po pitanju odlaska na konsultacije kod predsednika Srbije. I Zajedno, ali i Ne davimo Beograd smatraju da sa Vučićem nema o čemu da se razgovara.

Euronews

"Mi smatramo da nema potrebe da gubimo vreme, nećemo učestvovati u formiranju većine, nećemo učestvovati ni u kakvim saradnjama sa SNS, smatramo da je to nešto što je loše za naše građane, za Srbiju, smatramo ds SNS treba da bude poražen, ne vidimo o čemu mi to možemo da razgovaramo, hteli smo da uštedimo vreme i njemu i nama samima", rekao je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

Kako je on dodao, da misle da može argumentima i u dijalogu nešto da se postigne u razgovoru sa predsednikom, verovatno bi se odazvali pozivu.

"Ne mislimo mi ništa loše što se tiče tih konsultacija, oni jesu deo nekog protokola i spadaju u ovlašćenja predsednika. Bilo bi logično da su se ove konsultacije desile nakon konstituisanja parlamenta, ali u redu nije ni ovo protivzakonito, ali mi smatramo da na tom sastanku nemamo šta da poručimo. Sa druge strane smatramo da je nepotreban trošak vremena, a da neće biti rezultata. Mi smo rekli da ćemo delovati opoziciono, da smatramo da je svaka saradnja sa SNS štetna po građane Srbije, da ni na koji način nećemo učestvovati i taj naš neodlazak na ovaj sastanak je neka poruka. Ukoliko se neka od opozicionih grupacija odluči za saradnju sa SNS, mi ćemo i njima biti najljuća opozicija", rekao je Lazović.

"Moj posao je da razgovaram i čujem sve"

Komentarišući razgovore, Vučić je sinoć izjavio da će u tim razgovorima imati racionalan i profesionalan pristup, jer je njegovo da sasluša ljude koji to žele.

Vučić je primetio da postoje tri tipa izbornih lista - neki će, kaže, doći da pokažu poštovanje prema ustavnim procedurama, neki zbog toga što žele da budu deo vlade, "a neki najviše zbog medija koji će biti ispred Predsedništva, da bi mogli da kažu šta su njemu rekli".

Dodao je da ga je koalicija Moramo obavestila da neće doći, sa obrazloženjem da ne pripadaju većini, a na konstataciju da su još neke strane najavile da neće doći, odgovorio: "Bezveze mi je ta tema. Moj posao je da razgovaram sa svima, da čujem sve, saslušam sve, pa i uvrede", rekao je on.

Inače, petak će se na konsultacijama pojaviti predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, pokreta Dveri i Zavetnici.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor najavio je da će SVM u petak ići na konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističući da je stranka koju vodi odavno spremna za te razgovore i da nije tajna da žele da budu deo vladajuće većine. 

Liderka Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski navodi da za Zavetnike nije problem odlazak na razgovor sa predsednikom, već je problem - što se to problematizuje, jer, kaže, ni u konstultacijama, niti u odlasku na razgovor nema ničeg ekskluzivnog, već su to ustavne obaveze.

"Nema razloga da se oko toga pravi naročita drama. One političke strukture koje smatraju da ne treba da razgovaraju, ne misle dobro građanima i ne predstavljaju žestoku opoziciju, već antidržavni element", poručila je ona.

I lider Dveri Boško Obradović je potvrdio da su Dveri dobile poziv od predsednika za konsultacije o formiranju nove vlade, da će mu se odazvati i da će taj razgovor biti u petak.

"Odazvaćemo se ovom pozivu u petak i to će biti za nas veoma dragocena prilika da sve ove stavove i brojne druge predstavimo predsedniku", rekao je Obradović i dodao da Dveri neće biti deo vlade koja nastavlja dosadašnju politiku.

Komentari (0)

Srbija