Politika

Četiri otvorena pitanja o novoj vladi posle konsultacija predsednika s predstavnicima stranaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2022

-

22:01

Četiri otvorena pitanja o novoj vladi posle konsultacija predsednika s predstavnicima stranaka
Četiri otvorena pitanja o novoj vladi posle konsultacija predsednika s predstavnicima stranaka - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prethodnih dana Predsedništvom Srbije “prodefilovali” su predstavnici izbornih lista koje su prešle cenzus povodom konsultacija o mandataru i novoj vladi. Konsultacije kod predsednika Srbije usledile su nakon što je konačno, posle nekoliko meseci, završen izborni proces i proglašeni konačni rezultati izbora.

Konsultacije o formiranju vlade Vučić je otpočeo u četvrtak, 14. jula sa predstavnicima 12 lista.  Većina lista koje su prešle cenzus poslala je svoje predstavnike na Andrićev venac, a pozivu nisu želele da se odazovu SDA Sandžaka, koalicija "Moramo" i deo opozicione liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Komentarišući razgovore na Andrićevom vencu analitičari smatraju da je u pauzi od izbora do danas bilo nekih konsultacija koje su urodile plodom. Navode i da su, iznoseći različite stavove stranke, zauzimale startne pozicije za nastup u parlamentu.  Ipak, i nakon održanih konsultacija, ostalo je nekoliko otvorenih pitanja.

Kada se očekuje konstituisanje parlamenta i formiranje Vlade?

Konačne rezultate parlamentarnih izbora čekali smo mesecima i to zbog više puta ponovljenog glasanja na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu gde se vodila bitka za jedan skupštinski mandat između Socijalističke partije Srbije i Koalicije Albanaca Doline. Tek nakon što je glasanje ponovljeno četvrti put 30. juna, a izbori prošli bez žalbi, Republička izborna komisija proglasila je 5. jula konačne rezultate.

RIK je potom usvojila rešenje o dodeli mandata poslanicima Skupštine Srbije, čime je dato "zeleno svetlo" za sazivanje konstitutivne sednice Skupštine Srbije, a brojni političari, ali i analitičari navode da bi parlament mogao da bude formiran do kraja jula.

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će konstitutivna sednica novog saziva parlamenta biti održana sredinom ili krajem sledeće nedelje, i podsetio da 4. avgusta ističe rok za održavanje konstitutivne sednice.

 

Kako je ranije rekao Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, parlament će ovog puta biti raznovrstan i u njemu će biti dosta pluralizma i različitih tonova.

On je rekao da ne očekuje dalje odlaganje formiranja Skupštine, a potom i vlade. Sa konstituisanjem skupštine počinje da teče rok od 90 dana za formiranje Vlade Srbije, a analitičari su skoro pa sigurni da se krajnji rok, koji bi ceo proces prolongirao čak do novembra, neće čekati i da će sve biti završeno već u avgustu.

Klačar očekuje da vlada bude formirana u avgustu zbog toga što postoje realne potrebe da se taj proces što pre završi, s obzirom na najavljenu tešku jesen i zimu. "Čini mi se da je avgust realan rok da dobijemo izvršnu vlast", istakao je on.

Da bi do vlade zaista moglo doći u kraćem roku potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare nakon okončanja konsultacija. On je naveo da će, da će, čim ga SNS, koja bi trebalo da počne razgovore sa SPS, obavesti koliku je većinu obezbedila, saopštiti mandatara. Vučić je, na konferenciji za medije, kazao da su ga SNS i njeni koalicioni partneri obavestili da već imaju većinu u Skupštini, koja se kreće od 130 do 160 narodnih poslanika.

„Kada budu znali tačno na koji način žele da formiraju vladu, a to očekujem odmah posle konstituisanja Skupštine, rekao sam da me informišu o tome koga žele da predložim za mandata, i uvere da su obezbedili dovoljan broj glasova za većinu. Istog dana, a najkasnije u roku od 24 sata od toga predložiću mandatara za sastav nove vlade i tada ustavna uloga predsednika u ovom procesu se završava“, podvukao je Vučić.

Ko će biti u koaliciji?

Jedno od glavnih pitanja koje se postavljalo kada je bilo jasno kako će da izgleda budući saziv parlamenta bilo je ko će se naći u novoj vladajućoj koaliciji. Predstavnici SNS-a su u izbornoj noći isticali da zajedno sa SVM-om imaju dovoljno poslanika za većinu.

U međuvremenu su naprednjaci na beogradskom nivou oformili vlast sa dosadašnjim koalicionim partnerima Socijalističkom partijom Srbije, što je podgrejalo stavove onih koji tvrde da će ista situacija biti preslikana i na republičkom nivou.

Analitičar Đorđe Trikoš je za Euronews Srbij naveo da će SNS sigurno težiti ka tome da koalicija bude što šira jer su proširene koalicije najstabilnije.

”SNS neće težiti tome da ima tek 126 nego će težiti da taj broj bude što veći, što znači da će verovatno ići na to da uđe što veći broj partnera", rekao je on.

Kada je reč o poziciji SPS u pregovorima sa SNS, Klačar smatra da se ona nije promenila u odnosu na period pre izbora i dodaje da je SPS pragmatična stranka kojoj je u interesu da nastavi saradnju sa naprednjacima. Dodaje da će SPS biti deo vladajuće koalicije i da će imati više odgovornosti i politički zahtevnijih pozicija u odnosu na prethodni period.

Komentarišući za Euronews Srbija konsultacije kod predsednika Srbije, Duško Radosavljević, profesor Fakulteta za pravne poslove "Dr Lazar Vrkotić" iz Novog Sada kaže da je očigledno da je u pauzi od izbora do danas bilo nekih konsultacija koje su urodile plodom.

Govoreći o mogućnosti da se Socijalistička partija Srbije ponovo nađe u vladajućoj koaliciji, Radosavljević kaže da je očekivao da će se posle turbulentnih stvari, posebno imajući u vidu rat u Ukrajini, težiti za nekom proevropskom koalicijom.

"Očigledno kako vreme odmiče, da od toga neće biti ništa i očigledno da će onda vlada na republičkom nivou da bude slična toj leguri koja je i na gradskom nivou. Da smo želeli proevropsku vladu verovatno da bi do sada ove konsultacije bile intenzivnije, da bi Vučić više intenzivirao razgovore sa onima što se zove proevsropski deo opozicije. Kako je sve to izostalo, jedini zaključak je da će vlada biti vlada kontinuiteta i da će je sačinjavati isti činioci koji su je i do sada sačinjavali", rekao je on.

I dok pozicija SPS nije potvrđena izvesno je da će se u njoj naći manjinske stranke. Potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je nakon konsultacija kod predsednika Aleksandra Vučića da je nesporno da će vlada biti manjinski inkluzivna, te da u njoj očekuje učešće gotovo svih manjinskin stranaka.

"U kom formatu i kapacitetu, razgovaraćemo", dodao je Vučević.

Podršku vladi daće Savez vojvođanskih Mađara čiji su predstavnici tokom konsultacija istakli zainteresovanost za pozicije državnih sekretara, a za "suštinsko učešće" u Vladi zainteresovani su u Stranci pravde i pomirenja.

"Mi smo zainteresovani za brojne pozicije, kako po dubini, tako i u vrhu vlasti Srbije", kazao je lider te partije Usame Zukorlić nakon konsultacija.

Nije izvesna pozicija koalicije "Zajedno za Vojvodinu" čiji je predstavnik Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini  izjavio nakon konsultacija sa da postoji spremnost da oni uđu u buduću vladu, ukoliko se, kako je rekao, pronađe konsenzus o "pitanju vrednosne, programske i pozicije eventualnih predstavnika hrvatske zajednice u toj vladi".

Ko će biti mandatar?

Mediji u Srbiji već dugo licitiraju imenima mandatara za sastav nove vlade. Predsednik Vučić je pre nekoliko dana izjavio da on razmišlja o četiri imena, od kojih su “dva jasna”. Gostujući na TV Pink i reagujući na pominjanje imena Ane Brnabić, Siniše Malog, Marka Đurića i Miloša Vučevića, kao mogućih kandidata predsednik je rekao da su pogođena samo dva. 

Novinar NIkola Tomić rekao je ranije za Euronews Srbija da veruje da Vučić nije nikoga obavestio da li će imati svoje mesto u vladi, a da je najizvesnije da neku od funkcija imaju Siniša Mali i Ana Brnabić.

Lider Socijalista Ivica Dačić je prethodnih dana rekao da očekuje da njegova stranka ponovo formira vladu sa SNS. On je tada izjavio da će “premijera dati najjača partija” i da je “to jedino ispravno”.

“Ja ne pričam o personalnim rešenjima u Vladi, do njih ćemo doći onda kada budemo o tome razgovarali, pre svega Vučić i ja", kazao je Dačić.

Kako će opozicija nastupati u parlamentu?

Pitanje konsultacija kod predsednika pokazalo je i nejedinstvo opozicije pa su neke stranke odbile da učestvuju u razgovorima. Osim manjinske SDA Sandžaka, na razgovore nisu otišli predstavnici koalicije Moramo i deo saveza "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Odbijanje dela opozicije da dođe na sastanak, Nikola Tomić je ocenio kao zauzimanje pozicija pred nastup u parlemantu.

"Ovo je sad zauzimanje startnih pozicija za ono što sledi narednih godina, gde će opozicija parlament doživljavati kao bojno polje, za razliku od ranijeg bojkota parlamenta. Na osnovu ovog prihvatanja i odbijanja predsednika za konsultacije možemo da predvidimo njihove strategije. Deo opozicije će pokušavati da deluje konstuktivno da kritikuje vladu, ali i da stupa u dogovore oko onih politika koje su njoj u interesu dok će deo opozicije delovati destuktivnije, biće manje zaintresovani za dogovore više za vrstu agresivne borbe sa SNS-om u Skupštini", naveo je novinar Nikola Tomić u izjavi za Euronews Srbija.

Đorđe Trikoš je kaže da na strani opozicije trneutno postoji jedna vrste borbe za prvenstvo, borba za percepciju u široj javnosti - ko je ta politička formacija koja predstavlja glavnu opozicionu strukturu.

"Mislim da će težiti tome da se pojedinačno što bolje predstave. Da svi ovi koji su bili deo Ujedinjene Srbija će težiti toj jednoj vrsti profilizacija, svako od njih će težiti da nađe svoj put", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija