Politika

Vučić nakon konsultacija o vladi: Čim me SNS obavesti koliku većinu ima, odrediću mandatara u roku od 24 sata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2022

-

18:18

Vučić nakon konsultacija o vladi: Čim me SNS obavesti koliku većinu ima, odrediću mandatara u roku od 24 sata
Vučić nakon konsultacija o vladi: Čim me SNS obavesti koliku većinu ima, odrediću mandatara u roku od 24 sata - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, nakon održanih konslutacija s predstavnicima parlamentarnih lista da očekuje da ga predstavnici liste okupljenje oko SNS obaveste o tačnoj većini koju su obezbedili u parlamentu, kako bi nakon toga mogao da nastavi ustavnu proeduru u vezi sa imenovanjem mandatara.

On je podsetio da je prethodnih nekoliko dana održao konsultacije s predstavnicama 11 lista izabranih u Narodnu skupštinu Republike Srbije. Izneo je uverenje da je tokom razgovora uspeo da sazna nešto više o odnosu prema pojedinim pitanjima. Podsetio je s kim su održani razgovori i kakvi su bili stavovi i zahtevi lista. 

On je dodao i da bi uskoro trebalo da počnu razgovori između SNS i SPS i da će nakon toga biti obavešten da li će imati zajedničku većinu. Istakao je da ga je koalicija okupljena oko SNS obavestio da će imati većinu između 130 i 160 poslanika i da očekuje informaciju o kolikoj većini je reč nakon formiranja Skupštine Srbije.

"Očekujem da dobijem informaciju iz najveće stranke iz Srbije, da mi kažu koga žele, ali pre toga da me obaveste. Istog dana kada dobijem od njih sve informacije, ja ću u roku do 24 sata da odredim mandatara i tu prestaje moja uloga", naveo je.

Kako je naveo, zadovoljan je razgovorima jer misli da je većina stranaka razumela težinu situacije s kojom se suočavamo. Predsednik je izrazio žaljenje što kako je rekao jedna i po lista nije želela da učestvuje u pregovorima.

Predsednik Aleksandar Vučić završio je danas konsultacije o mandataru nove vlade, razgovorom sa predstavnicima liste okupljenje oko Srpske napredne stranke. U zgradu predsedništva danas su, osim SNS, bili pozvani i predstavnici liste - Ujedinjeni za pobedu Srbije, koalicije NADA i koalicije oko SPS.

Konsultacije o formiranju vlade Vučić je otpočeo u četvrtak, 14. jula, sa predstavnicima 12 lista koje su na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila uspele da pređu cenzus. Tom pozivu nisu se odazvali predstavnici SDA Sandžaka, koalicije "Moramo" i deo opozicione liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije. 

Predstavnici SNS danas su obavestili predsednika da su obezbedili većinu za izbor nove vlade Srbije.

Moguće ograničenje centralnog grejanja

Vučić je najavio mogućnost da se tokom zime ograniči centralno grejanje u stanovima na određenu temperaturu ukoliko bude problema sa isporukom enegenata, ako se, na primer, neko pozove na "višu silu", a što se već dešava pojedinim zemljama.

"Mi smo razmatrali opcije, ali nismo doneli zaključke da to činimo, svako smanjenje temperature u stanovima za grejanje je ušteda od oko 5,6 odsto dnevnog nivoa potreba za gasom. Još to nismo razmatrali, ali da znate da ako budemo imali većih problema ili se bilo ko bude pozivao na višu silu, da to postoji kao mogućnost", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Istakao je da za sada nije takva situacija.

"Videli smo da je EU smanjila temperaturu neophodnu na 19 stepeni. U Beogradu i Novom Sadu propisane su na 19 do 21, ali su obično 22 ili 23 stepena. Nismo dogovarali da smanjujemo temperature, ali da znate da imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi", rekao je Vučić.

Poskupljenje struje ne veće od 10 odsto

On je rekao da kada bude došlo do povećanja cene struje i gasa, ono neće iznositi za stanovništvo više od 10 odsto.

"Kada bude bilo povećanja cena, gledaćemo da to povećanje cena električne energije i gasa ne ide preko 10 odsto za naše stanovništvo", rekao je Vučić.

Istakao je da je to neverovatan uspeh imajući u vidu kakve su cene struje i gasa na tržištu.

Povećane rezerve gasa u Banatskom Dvoru na 234 miliona kubika

Predsednik je izjavio da je Srbija povećala svoje rezerve gasa u skladištu Banatski Dvor na 234 miliona kubnih metara, što je - ako se dnevno povlači pet miliona - dovoljno za 46 ili 47 dana.

"Imaćemo za 50 dana tačno, ako je maksimalno izvlačenje po pet miliona kubnih metara, iako nam je potrošnja veća. Ali, zato skladištimo gas u Mađarskoj kako bismo mogli još po šest miliona da izvlačimo dnevno", rekao je Vučić.

Kaže da ćemo tako moći da obezbedimo 11 miliona kubika dnevno, što je dovoljno za pokrivanje više od 70 odsto naših dnevnih potreba.

"Time bi smo se osigurali", istakao je Vučić.

Kada je reč o uglju, Vučić kaže da smo do sada nabavili svega 110.000 tona, uvezli direktno, a što je jedan dan potrošnje zimi.

"Sada to ide malo ubrzano i očekujemo dodatnu podršku i naših kineskih partnera i verujem da ćemo uspeti od njih uvezemo dva miliona tona", istakao je Vučić.

On je podsetio da je država na tri nedelje zabranila izvoz dizela i benzina da bi se omogućile normalne cene za prodavce, da bi mogli da uvoze gorivo.

"To radimo kako ne bi došlo do nestašica i tu su stvari pod kontrolom", poručio je Vučić.

Rekao je da se sa poljoprivrednicima razgovara da im se pomogne tako što će im se omogućiti do kraja septembra ili početka oktobra slobodan izvoz žitarica i još nekim merama. Dodao je da zabrinjAva suša koja će ostaviti posledice po kukuruz, ali manje nego prošle godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija