Politika

Đilas posle konsultacija kod Vučića: Bićemo opozicija vlasti, ali nikada nećemo biti opozicija Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2022

-

17:12

Đilas posle konsultacija kod Vučića: Bićemo opozicija vlasti, ali nikada nećemo biti opozicija Srbiji
Đilas posle konsultacija kod Vučića: Bićemo opozicija vlasti, ali nikada nećemo biti opozicija Srbiji - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas prisustvovao je sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji danas završava konsultacije o izboru mandatara za sastav nove vlade sa predstavnicima 12 lista koje su ušle u parlament.

Đilas je rekao da će lista Ujedinjeni za pobedu Srbije da bude opozicija novoj vlasti, ali ne, kako je rekao, opozicija Srbiji i preneo je da im je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će sednica parlamenta biti do kraja meseca, a nova Vlada u avgustu.

"Predsednik Republike je u skladu sa ustavom dužan da pre imenovanja mandatara čuje mišljenje svih lista koje su ušle u parlament. U skladu sa tim smo se mi u ovom formatu i odazvali. Predsedniku smo izneli naš stav da naravno ne postoji mogućnost da možemo biti deo vlasti. Rekli smo da ćemo biti opozicija novoj vladi Srbije, ali da nikada nećemo biti opozicija Srbiji, da politika naših organizacija nije politika da u Srbiji bude gore da bismo mi u opoziciji zbog toga dobili neki glas više", rekao je Đilas.

On je rekao da su predsedniku izneli stavove i zamerke na prethodne vlade.

"Smatramo da su odgovorni i za urušavanje institucija, pad demokratije, zastoj u procesu evrointegracija, bez obzira na to što za to zasluge ima i druga strana. Izneli smo stav da bi posledice koje bi Srbija mogla da pretrpi u slučaju neusklađivanja politike sa EU mogle da budu katasatrofalne pre svega u ekonomskom pogledu. Izneli smo stav da bismo bili spremni da podržimo one zakone za koje verujemo da će doneti boljitak narodu Srbije. S druge strane očekujemo da vlast pokaže da li je spremna za neke zakone neke predloge koje ćemo mi imati", istakao je on.

Ðilas je naveo i da su predsedniku rekli da očekuju da ode sa čela SNS, što je, kaže, Vučić potvrdio da će učiniti.


Na pitanje da li je bilo reči o sankcijama Rusiji, Ðilas je rekao da je i njihov stav isti kao ljudi koji znaju šta su sankcije, ali da su, sa druge strane, svesni potencijalnih opasnosti, ako ne uskladimo politiku sa EU, zbog čega na njih i upozoravaju.

Konsultacijama sa predsednikom prisutvovali su i potpredsednica Marinika Tepić, Pavle Grbović i Janko Veselinović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija