Fokus

Gutereš: Ističe vreme za borbu protiv klimatskih izazova zbog pohlepe naftnih kompanija

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2023

-

18:15

Gutereš: Ističe vreme za borbu protiv klimatskih izazova zbog pohlepe naftnih kompanija
Antonio Gutereš - Copyright Tanjug/ AP Photo/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je danas da ističe vreme za borbu protiv klimatskih izazova zbog pohlepe onih koji koriste fosilna goriva.

“Prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore se dešava, ali i dalje smo decenijama iza našeg cilja. Modamo da nadoknadimo vreme koje smo izgubili zbog gole pohlepe onih koji zarađuju milijarde na fosilnim gorivima”, rekao je Gutereš pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u delu zasedanja posvećenom klimatskim promenama, prenosi Rojters.

On je dodao da su mnoge siromašne države sa pravom ljute jer najviše pate zbog klimatske krize koju nisu stvorile.

“Ljute su jer obećana finansijska pomoć nije materijalizovana”, naveo je generalni sekretar UN.

Na klimatski samit u okviru zasedanja Generalne skupštine UN nisu pozvane SAD i Kina, koje su najveći zagađivači, naveo je Rojters

Nedavni izveštaj Ujedinjenih nacija pokazao je da su trenutna obećanja u vezi sa emisijama gasova nedovoljna za održavanje globalne prosečne temperature za 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog proseka.

Kako se navodi u izveštaju, potrebno je više od 20 gigatona daljeg smanjenja emisije CO2 ove decenije i dostizanje nulte emisije do 2050. godine kako bi se ispunili zacrtani ciljevi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet