Fokus

Micotakis i Erdogan potvrdili pozitivnu klimu u grčko-turskim odnosima

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

11:04

Micotakis i Erdogan potvrdili pozitivnu klimu u grčko-turskim odnosima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan su, na sastanku u Njujorku, na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN, potvrdili pozitivnu klimu u grčko-turskim odnosima i snažnu posvećenost njenom održavanju, saopštio je kabinet grčkog premijera.

Micotakis i Erdogan dogovorili su mapu puta za kontakte između dve zemlje, koja je postavljena na sastanku ministara spoljnih poslova 5. septembra, navodi se u saopštenju. 

"Dogovorili smo se da nastavimo da radimo na unapređenju pozitivne klime u grčko-turskim odnosima koja je uspostavljena poslednjih meseci, i jasno smo precizirali nivo kontakata i sastanaka u bliskoj budućnosti u smislu političkog dijaloga, mera za izgradnju poverenja, i promovisanje pozitivne agende", saopštio je Micotakis posle sastanka u sredu s Erdoganom.

Mapa puta uključuje sastanke zvaničnika dve države sredinom oktobra i u novembru kao i održavanje Vrhovnog saveta grčko-turske saradnje u Solunu 7. decembra.

Dvojica lidera su takođe razmenili mišljenja o regionalnim i međunarodnim pitanjima i razgovarali o posledicama klimatske krize u regionu Mediterana, pošto su se obe zemlje nedavno suočile sa ozbiljnim prirodnim katastrofama, i složili se da je jačanje saradnje u civilnoj zaštiti prioritet.

Takođe su se složili da sarađuju na rešavanju pitanja migracija, prepoznajući da je to zajednički izazov,saopšteno je iz kabineta grčkog premijera. Sastanku su prisustvovali i ministri inostranih poslova Grčke i Turske Jorgos Gerapetritis i Hakan Fidan, koji će nastaviti saradnju i koordinaciju na promovisanju dogovorene mape puta, navodi se u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet