Fokus

Američki zvaničnici stižu u Jermeniju: Duboka zabrinutost za etničko jermensko stanovništvo u Nagorno-Karabahu

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

23:20

Američki zvaničnici stižu u Jermeniju: Duboka zabrinutost za etničko jermensko stanovništvo u Nagorno-Karabahu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije danas su stigli u Jermeniju, dan nakon što su etnički Jermeni u Nagorno-Karabahu počeli da beže, pošto je Azerbejdžan porazio borce otcepljenog regiona posle dugogodišnjeg sukoba.

Dolazak šefice Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samante Pauer i vršioca dužnosti pomoćnika sekretara američkog Stejt departmenta za Evropu i evroazijska pitanja Jurija Kima prva je poseta visokih američkih zvaničnika Jermeniji otkada su Jermeni iz Nagorno-Karabaha primorani na prekid vatre prošle nedelje, preneo je Rojters.

Kako se navodi, Pauer će se na putovanju, kao prvi administrator USAID-a koji će otići u Jermeniju, sastati sa visokim zvaničnicima jermenske vlade. Ona će potvrditi američko partnerstvo sa zemljom u Zakavkazju, "izraziti duboku zabrinutost za etničko jermensko stanovništvo u Nagorno-Karabahu i razgovarati o merama za rešavanje tamošnje humanitarne krize".

"SAD su duboko zabrinute zbog izveštaja o humanitarnim uslovima u Nagorno-Karabahu i pozivaju na nesmetan pristup međunarodnim humanitarnim organizacijama i komercijalnom saobraćaju", navodi se u saopštenju USAID-a.

Jermeni iz Nagorno-Karabaha, teritorije međunarodno priznate kao deo Azerbejdžana, ali ranije dugo van njene kontrole, zatražili su mir prošle nedelje nakon 24-časovne vojne operacije mnogo veće azerbejdžanske vojske, ali ne prihvataju obećanje Azerbejdžana da će garantovati njihova prava nakon što je region integrisan.

Rukovodstvo Nagorno-Karabaha saopštilo je da 120.000 Jermena u regionu ne želi da živi kao deo Azerbejdžana iz straha od progona i etničkog čišćenja.

Jermenska vlada je saopštila da je od ponedeljka u 5 sati ujutru više od 2.900 ljudi prešlo u zemlju iz Nagorno-Karabaha.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet