Fokus

Guvernerka Njujorka: Poplave su posledica klimatskih promena, moramo da se naviknemo na nove normalnosti

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2023

-

22:53

Guvernerka Njujorka: Poplave su posledica klimatskih promena, moramo da se naviknemo na nove normalnosti
Guvernerka Njujorka: Poplave su posledica klimatskih promena, moramo da se naviknemo na nove normalnosti - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Guvernerka Njujorka Keti Hočul izjavila je da su obilni pljuskovi koji su doneli iznenadne poplave u Njujorku posledica klimatskih promena koji verovatno odražavaju "novu normalnost".

"Naravno, znamo, ovo je rezultat klimatskih promena. To je, nažalost, ono što moramo da očekujemo kao novu normalu", rekla je Hočul, prenosi Rojters.

Upozorila je na poplave opasne po život i proglasila vanredno stanje za Njujork, Long Ajlend i dolinu Hadson.

Ona je pozdravila odgovor vlasti i rekla da nije zabeležen nijedan smrtni slučaj i pored jake kiše.

Hočulova je rekla da će vanredno stanje, koje omogućava bržu raspodelu resursa za rešavanje krize, ostati na snazi narednih šest dana.

Guvernerka Njujorka je dodala da je razgovarala sa liderom većine u Senatu Čakom Šumerom i rekla da su spremni da podrže federalno proglašenje katastrofe ako bude potrebno.

U nekim delovima Njujorka palo je do 20 cm kiše, mnoge škole, gradski sistemi metroa, ulice i autoputevi su poplavljeni.

Na njujorškom međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi zabeleženo je skoro 20 cm kiše, što je rekordna vrednost od 1948. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet